Un an se termină, unul nou se arată la orizont și odată cu el, noi trenduri peste tot, inclusiv în zona culinară, fie că vorbim de restaurante, ingrediente, preparate sau tehnologii.
Roșiile vor fi la putere în 2024 și vor apărea în locuri surpinzătoare, de la deserturi la „carne” din roșii. Iar feluri bazate pe roșii din bucătăria internațională vor crește în popularitate, precum pasta mayașă de semințe de dovleac și roșii coapte, sikil pak sau chraimeh-ul libian. Și la capitolul băuturi se vor insinua în meniu, în cocktail-uri denumite caprese, făcute cu roșii, ulei de măsline, busuioc și combinația dintre ele.
Dacă tot am amintit de cocktailuri, trend setterii din domeniu vorbesc despre creșterea apetitului pentru cele de tip martini sărate, cum ar fi cele cu trufe sau parmezan. Tot la capitolul cocktailuri, continuă trendul din anii trecuți cu băuturi slab alcoolice sau chiar non-alcoolice.
Un alt trend culinar despre care vorbesc experții pentru 2024 îl reprezintă brânzeturile coapte sau încălzite într-un fel sau altul, de la halloumi la grătar la raclette sau queso fundido și cambembert copt.
O noutate în meniuri o va reprezenta orezul prăjit non-asiatic, adică făcut cu ingrediente neobișnuite în bucătăria asiatică. În loc de sosul de soia și mazăre, orezul prăjit va fi cu foie gras, șuncă sau vită la grătar.
Kasha este un fel de colivă făcută din hrișcă, provenită din cultura culinară a evreilor din Europa de Est, care acum începe să își facă loc în meniurile internaționale, mai ales datorită lipsei glutenului, care astfel satisface mai multe nevoi nutriționale.
Situația economică din Venezuela a determinat o migrație masivă către Statele Unite, crescând astfel comunitatea venezueleană de acolo și, odată cu ea, și prezența bucătăriei tradiționale. Iar dacă în SUA devine populară această gastronomie, înseamnă că de aici se va răspândi în toată lumea, iar 2024 este anul în care se preconizează această creștere.
După carnea din plante și ouăle vegetale, a venit și rândul conservelor de pește să nu mai fie din pește, ci plant based. Adică în 2024 te vei bucura de „o conservă de pește” făcută din ciuperci enoki și țelină… Sună apetisant? Cine știe, ar putea fi! De fapt, ciupercile câștigă foarte mult teren în farfurii anul acesta.
De garleek ați auzit? Cel mai probabil că nu, dar cu siguranță că veți auzi de acum înainte. Este o struțo-cămilă între usturoi și praz, și dacă ar fi să îl traducem probabil că s-ar numi usraz. Este o încrucișare genetică între cele două plante ce se anunță să urce în topul preferințelor consumatorilor.
Și mai sunt și platourile de cartofi prăjiți. Dacă anul trecurt se vorbea despre trendul platoului de unt, acum vorbim despre cartofii projiți. Diverse soiuri, diverse tăieturi, proaspeți sau congelați și cu câteva sosuri alături, aceasta este noua mâncare de petrecere.
Din păcate, se pare că din cauza situației economice globale, vizitele la restaurante și bonul mediu vor scădea, iar acest trend este internațional. Iar asta se va traduce și în închiderea mai multor francize ale unor lanțuri internaționale.
Tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în industria ospitalității, de la softuware la hardware, iar dacă pentru restaurantele de tip drive through 2023 a fost anul vocii AI, 2024 se anunță anul recunoașterii plăcuțelor de înmatriculare. Tot mai multe astfel de restaurante vor beneficia de tehnologia de recunoaștere, putând astfel să creeze statistici, să ofere puncte de recompensă clienților și programe de loialitate.
O veste bună pentru 2024 este că tot mai multe restaurante sunt dispuse să lase câteva mese pentru clienții care se decid pur și simplu să iasă în seara respectivă la cină, în comparație cu trendul din ultimii ani care ajunsese în unele locații și la mese rezervate în avans cu câteva luni.
Și să nu uităm de valul „third culture cuisine”, adică bucătăria actualilor chefi etnici, care au crescut în America în altă cultură decât părinții lor și și-au adaptat rădăcinile culinare în mediul care i-a primit, construind o gastronomie modernă, bazată pe tradițiile etnice.
Adaugă un comentariu