Pentru că industria de consum trebuie să facă bani cu orice preț, supermarketurile din întreaga lume au dezvoltat diverse strategii prin care să profite de neatenția cumpărătorilor pentru a scăpa și de produsele mai puțin dorite sau vândute. De aceea, în afară de vechiul sfat de a nu merge la cumpărături pe nemâncate, mai fiți atenți și la câteva din aceste trucuri ale supermarketurilor ca să nu regretați când ajungeți acasă.
Și, extrem de important, nu blamați magazinele de la noi pentru aceste scheme, ele sunt practicate la nivel mondial. Deci nu e „o românească”.
Design care să îți trezească pofta
Unul din trucurile folosite de cei care concep designul interior al supermarketurilor este modul de așezare a raioanelor. În primul rând, multe dintre magazine sunt făcute astfel încât ca să ieși, odată ce ai intrat, trebuie să treci prin mai tot spațiul până să ajungi la casele de marcat. În al doilea rând, de regulă la intrare te întâmpină raionul de legume și fructe, care îți deschid apetitul prin bogăția de culori și prospețime. Imediat lângă este adesea secțiunea de brutărie, care răspândește mirosuri îmbietoare. Raionul de lactate și ouă este de obicei pus cel mai departe, pentru că acelea sunt produse uzuale, pentru care cineva vine mai des la magazin, așa că pentru a ajunge la ele trebuie să treacă și pe lângă alte galantare care ar putea să îi dea idei.
Etichete greșite
O altă practică obișnuită este să pună „din greșeală” etichete ale unor produse mai scumpe pe cele mai ieftine, acest lucru întâmplându-se cel mai adesea la carne sau brânzeturile porționate și împachetate de ei. De asemenea, pot cântări produsul porționat cu tot cu ambalajul, astfel încât să ajungi să plătești pentru ambalaj prețul de steak de vită. Ai zice că nu e mare lucru, câțiva bani în plus, însă la volumele unui supermarket, acest lucru se simte.
Legumele și fructele stricate
Nu e vorba că nu au angajați care să aleagă din cutiile cu fructe pe cele stricate, ba din contră, aceștia sunt acolo pentru a le așeza frumos printre bucățile bune, cu partea deteriorată în jos, astfel încât un cumpărător grăbit nu va observa că leguma sau fructul respectiv este stricat.
Prețurile mari la nivelul ochilor
O altă strategie de marketing, am putea spune, este așezarea pe raft a produselor mai scumpe la nivelul ochilor, în vreme ce cele similare, dar mai ieftine, sunt poziționate pe rafturile cele mai de jos.
Adaugă un comentariu