Code2Cup, primul festival de cafea din România dedicat profesioniștilor din industria de tehnologie, va avea loc sâmbătă, 19 octombrie 2024, la Nord Events Center din București. Evenimentul găzduiește, de asemenea, prima competiție dedicată pasionaților de coffee brewing din industrie: Cupa Barista în IT
Code2Cup aduce împreună companii din tehnologie care susțin pasiunile angajaților și au o preocupare constantă pentru a le crește acestora motivația și starea de bine. Primul festival de cafea organizat în România de TP Blend&more și ThirdPlace.ro special pentru industria de IT va găzdui ateliere despre cafea și tehnologie, despre metodele de preparare a cafelei, sesiuni de tasting și alte activități interactive. Înscrierea se face doar de către companiile participante. Printre cei care și-au anunțat deja participarea la festival se numără Adobe, Keysight și NXP.
În cadrul festivalului va fi organizată și Cupa Barista în IT, competiție în care fiecare companie va putea să-și înscrie echipe formate din patru persoane. Competiția va avea trei probe: testarea simțurilor și a gusturilor în degustarea de cafea, latte art și, respectiv, prepararea cafelei la Aeropress. Echipele vor fi jurizate de profesioniști în domeniul cafelei de specialitate: Bogdan Georgescu (vicecampion World Coffee Roasting 2019) – Mabo Coffee Roasters, Anca Ionescu (coffee trainer) – Artisan Coffee Gear, și Alex Niculae (campion World Roasting 2016) – Bob Coffee Lab.
„În ultimii ani am văzut că există foarte mulți iubitori de cafea și mai ales de cafea de specialitate în industria IT. De aceea, un festival de cafea de specialitate care are și componenta de competiție își propune să scoată la iveală creativitatea și spiritul de comunitate din jurul cafelei”, spune Alexandru Timiș, Fondator TP blend&more, co-organizator al festivalului Code2Cup.
Pe lângă competiția Cupa Barista în IT, în cadrul festivalului Code2Cup vor fi organizate și ateliere despre cafea și tehnologie, sesiuni de tasting, sesiuni de networking, iar participanții vor avea la dispoziție standuri de promovare, precum și stații de cafea de specialitate, patiserie, prăjituri și alte produse care merg bine lângă o cafea.
Nu doar cafeaua este nelipsită pentru profesioniștii din industria tech, dar și tehnologia este unul dintre factorii care au contribuit esențial la dezvoltarea segmentului de cafea de specialitate, care a înregistrat în ultimii 10-15 ani o creștere semnificativă a cotei de piață inclusiv în Europa de Est. Tehnologii precum microchipuri incluse în echipamentele de preparare din ce în ce mai high-tech, utilizarea dronelor în plantații, integrarea tehnologiilor blockchain pe lanțul de aprovizionare, folosirea AI în controlul profilelor de prăjire a boabelor de cafea au transformat industria cafelei, performanțele specialiștilor din cafenele și preferințele consumatorilor.
Potrivit standardelor internațional acceptate ale Specialty Coffee Association și Coffee Quality Institute, cafeaua de specialitate este definită ca având un scor de calitate a gustului și aromei de cel puțin 80 pe o scală de la 0 la 100. Piața europeană a cafelei de specialitate este estimată a crește cu o rată anuală (CAGR) de 13% în perioada 2022-2030, în special grație segmentului de prăjitorii, cafenele și retaileri independenți, ca și segmentului de consum online pentru cafea preparată la domiciliu de către consumatori pasionați.
Adaugă un comentariu