În era informațională de astăzi, în care o multitudine de sfaturi nutriționale – mai bune sau mai puțin bune – se află la doar un click distanță, este ușor să te lași prins în rețeaua de concepții greșite despre alimentația sănătoasă. Important este să încerci să separi realitatea de ficțiune și să ai o abordare cât mai sănătoasă și mai informată legată de dietă. În cele ce urmează, vom demasca 10 mituri false despre alimentația sănătoasă, care persistă mult timp, folosind informații bazate pe dovezi din surse de încredere pentru a lămuri lucrurile.
Mitul #1: Toate caloriile sunt create în mod egal
Una dintre cele mai persistente concepții greșite este aceea că toate caloriile sunt la fel, indiferent de sursa lor. Această noțiune a condus la diete care dau prioritate numărării caloriilor în detrimentul calității alimentelor consumate. În realitate, nu toate caloriile sunt create la fel
Adevărul:
Cercetările științifice susțin că sursa caloriilor contează. De exemplu, 100 de calorii din broccoli vor avea un impact diferit asupra organismului tău față de 100 de calorii dintr-un suc zaharat. Densitatea nutrienților, conținutul de fibre și prezența vitaminelor și mineralelor fac o diferență semnificativă în modul în care organismul tău procesează și utilizează caloriile.
Surse:
Harvard T.H. Chan School of Public Health: “Calories in, Calories Out“
The American Journal of Clinical Nutrition: “The Importance of Macronutrient Composition in the Diet”
Mitul nr. 2: Fără grăsimi = sănătate
Mulți oameni încă mai cred că dacă optează pentru produse fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi au găsit cheia unei diete mai sănătoase. Deși reducerea grăsimilor nesănătoase este crucială, este esențial să înțelegem că nu toate grăsimile sunt dăunătoare.
Adevărul:
Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele care se găsesc în avocado, nuci și ulei de măsline, sunt esențiale pentru sănătatea generală. Acestea susțin funcția creierului, producția de hormoni și absorbția vitaminelor solubile în grăsimi. În loc să renunți complet la grăsimi, concentrează-te pe înlocuirea grăsimilor saturate și trans cu aceste opțiuni mai sănătoase.
Surse:
Mayo Clinic: “Dietary Fat: Know Which Types to Choose“
Harvard T.H. Chan School of Public Health: “The Nutrition Source – Fats and Cholesterol“
Mitul #3: Fără gluten este mai sănătos pentru toată lumea
Tendința dietei fără gluten a câștigat popularitate, mulți crezând că este o opțiune mai sănătoasă pentru toți. Cu toate acestea, acest mit poate fi înșelător pentru cei care nu au sensibilitate la gluten sau au boală celiacă.
Adevărul:
Dietele fără gluten sunt necesare pentru persoanele cu tulburări legate de gluten, dar pentru populația generală, nu există niciun beneficiu inerent pentru sănătate în evitarea glutenului. De fapt, produsele fără gluten pot fi lipsite de nutrienți esențiali și pot fi mai bogate în zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase.
Sursă:
The Journal of Pediatrics: “The Gluten-Free Diet: Recognizing Fact, Fiction, and Fad“
Mitul nr. 4: Mesele mici și frecvente stimulează metabolismul
Ideea că mâncatul mai multor mese mici pe parcursul zilei poate stimula metabolismul este vehiculată de ani de zile. Cu toate acestea, cercetări recente contestă această noțiune.
Adevărul:
Efectul frecvenței meselor asupra metabolismului nu este atât de semnificativ pe cât se credea odată. Ceea ce contează mai mult este aportul caloric total și calitatea alimentelor consumate. Unii oameni pot considera benefic să mănânce mese mai mici și mai frecvente pentru controlul apetitului, dar acesta nu este un stimulent garantat al metabolismului.
Surse:
The British Journal of Nutrition: “The Effects of Eating Frequency on Appetite Control and Food Intake“
PubMed: “Meal Frequency and Timing in Health and Disease“
Mitul nr. 5: Carbohidrații sunt dușmani
Carbohidrații au adesea o reputație proastă, mai ales odată cu apariția dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați. Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt creați la fel și reprezintă o parte esențială a unei diete echilibrate.
Adevărul:
Carbohidrații complecși care se găsesc în cereale integrale, fructe și legume oferă energie, fibre și nutrienți esențiali. Carbohidrații rafinați și procesați, precum cei din gustările zaharoase și pâinea albă, sunt cei care ar trebui limitați. O dietă echilibrată include carbohidrați cu moderație.
Surse:
The Journal of Nutrition: “Total and Fullness-Enhancing Effects of Apples Are Not Explained by Fiber Content“
Mitul #6: Dietele de detoxifiere curăță organismul
Dietele de detoxifiere pretind că scapă corpul de toxine și promovează sănătatea, dar aceste diete pot face mai mult rău decât bine.
Adevărul:
Organismul tău are propriile sisteme naturale de detoxifiere, în primul rând ficatul și rinichii. Majoritatea dietelor de detoxifiere nu prezintă dovezi științifice și pot duce la deficiențe nutritive și la modele alimentare nesănătoase. În schimb, axează-te pe o dietă echilibrată, bogată în alimente integrale și hidratează-te în permanență pentru a susține procesele naturale de detoxifiere ale organismului.
Surse:
The Journal of Human Nutrition and Dietetics: “Detox Diets for Toxin Elimination and Weight Management: A Critical Review of the Evidence“
The British Dietetic Association: “BDA’s Detox Diet Fact Sheet”
Mitul nr. 7: Tot ce e natural înseamnă 100% sănătate
Mulți oameni echivalează tot ceea ce este „natural” cu „sănătos”, presupunând că, dacă ceva este natural, trebuie să fie neapărat bun pentru ei. Și totuși, lucrurile nu stau chiar întotdeauna așa.
Adevărul:
Termenul „natural” de pe etichetele produselor alimentare nu este reglementat și nu garantează salubritatea unui produs. Produsele naturale pot conține în continuare niveluri ridicate de zahăr, sare sau grăsimi nesănătoase. Citește întotdeauna etichetele cu ingrediente și alege alimente integrale, cu procesare minimă, pentru cele mai sănătoase opțiuni.
Sursă:
Harvard T.H. Chan: “Understanding Food Labels: A Review“
Mitul nr. 8: Săritul peste mese ajută la pierderea în greutate
Unii oameni cred că săritul peste mese, în special peste micul dejun, este o strategie eficientă de pierdere în greutate. Cu toate acestea, acest lucru se poate întoarce împotriva noastră.
Adevărul:
Sărirea peste mese duce adesea la supraalimentare mai târziu în cursul zilei și poate afecta negativ metabolismul. Micul dejun, în special, oferă nutrienți esențiali și energie pentru ziua următoare. În loc să sari peste mese, concentrează-te pe controlul porțiilor și pe efectuarea unor alegeri nutritive.
Surse:
AHA Journals: “Meal Timing and Frequency: Implications for Cardiovascular Disease Prevention“
PubMed: “The Role of Breakfast in the Treatment of Obesity: A Randomized Clinical Trial”
Mitul #9: Suplimentele sunt un substitut pentru o dietă sănătoasă
Utilizarea suplimentelor a devenit din ce în ce mai frecventă, mulți crezând că acestea pot înlocui necesitatea unei diete echilibrate. Această concepție greșită poate duce la dezechilibre nutritive.
Adevărul:
Suplimentele se pot dovedi valoroase pentru persoanele cu deficiențe specifice de nutrienți sau cu anumite afecțiuni medicale, dar nu ar trebui să înlocuiască o dietă bine echilibrată. Alimentele integrale oferă un amestec complex de nutrienți, fibre și fitonutrienți pe care suplimentele nu îl pot reproduce.
Sursă:
The National Institutes of Health: “Dietary Supplements: What You Need to Know“
Mitul #10: Alimentele proaspete sunt întotdeauna mai bune decât cele congelate sau decât conservele
Deși produsele proaspete sunt adesea lăudate ca fiind cea mai bună alegere, opțiunile congelate și conservate pot fi la fel de nutritive și uneori chiar mai bune, în funcție de circumstanțe.
Adevărul:
Fructele și legumele congelate și conservate sunt de obicei culese și procesate la maturitate maximă, păstrându-și valoarea nutritivă. Produsele proaspete, pe de altă parte, pot pierde nutrienți în timpul transportului și depozitării. Atunci când opțiunile proaspete nu sunt disponibile sau nu sunt de sezon, nu ezita să optezo pentru cele congelate sau conservate.
Surse:
Wiley: “Comparison of Nutritional Quality between Conventional and Organic Vegetables“
Wiley: “Nutritional Comparison of Fresh, Frozen, and Canned Fruits and Vegetables“
Concluzie
În lumea nutriției, miturile și concepțiile greșite abundă, dar este esențial să te axezi pe informații bazate pe dovezi pentru a face alegeri alimentare în cunoștință de cauză. Prin demontarea acestor 10 mituri comune privind alimentația sănătoasă, ne putem apropia de realizarea unei diete echilibrate și hrănitoare care promovează sănătatea și bunăstarea generală. Nu uita că o dietă bogată în alimente integrale, macronutrienți echilibrați și porțiuni de dimensiuni adecvate reprezintă fundamentul unui plan de alimentație cu adevărat sănătos.
Foto: Canva Pro
Citește și: 10 alimente care te scapă de celulită
Adaugă un comentariu