brain food (2)
Health

Pot anumite alimente să îmbunătățească activitatea creierului și să ajute în procesul decizional?

Creierul este organul cu multiple responsabilități, precum memoria, emoțiile, abilitățile de limbaj și mișcare, personalitatea, comportamentul, inteligența, vederea, rezolvarea problemelor și asumarea deciziilor, printre multe altele.

Acesta are nevoie de energie pentru a funcționa în mod corespunzător, principala sursă de energie a acestuia fiind reprezentată de glucoză. Pentru a-și menține la un nivel funcțional cele peste 100 de miliarde de neuroni, creierul necesită 20% din aportul caloric zilnic al omului.

Însă, nu toate alimentele pe care le consumăm contribuie în mod pozitiv la bună funcționare a crierului. De exemplu, siropul din porumb care are un conținut foarte ridicat de fructoză, grăsimile trans, îndulcitorii artificiali, alcoolul, băuturile carbogazoase, alimentele prăjite și cele cu un conținut ridicat de sodiu afectează în mod negativ activitatea creierului. De aceea, avem nevoie de alimente sănătoase și utile pentru creierul nostru. Oare, care sunt acestea?

De ce creierul uman are nevoie de alimente sănătoase?

brain food (1)

În timp ce inima este motorul organismului, creierul este computerul care controlează bună funcționare a întregului ansamblu care este reprezentat de un individ. Prin urmare, tot ceea ce facem în fiecare zi este rezultatul activității creierului nostru; de la mers, emoții, gânduri și până la acțiunile comportamentale, amintiri și vise, toate au legătură cu creierul.

De exemplu, în procesul decizional, creierul joacă un rol esențial, mai ales atunci când este vorba despre strategii și asumarea unor decizii, așa cum se întâmplă în cazul jucătorilor de pe platformele de casino, cum ar fi cele recomandate de Legalbet.ro. Acest organ ne păzește și de pierderile de memorie și ajută la nivel de creativitate, precum și la rezolvarea problemelor.

CITEȘTE ȘI
Care este diferența între tartar și carpaccio?

De asemenea, creierul îndeplinește rolul de coordonator al mișcărilor motorii, fiind responsabil de mobilitate și de menținerea echilibrului. Cu cât aveam un creier mai sanatoas și mai funcțional, cu atât capacitatea noastră de a rezista în fața provocărilor cotidiene va crește. În acest fel vom reuși să fim mai echilibrați, mai relaxați și ne vom îndeplini mai rapid obiectivele stabilite, ceea ce va contribuie la obținerea stării de fericire.

Alimentele joacă un rol atât de important în sănătatea creierului nostru?

Nu de puține ori asociem ceea ce suntem cu ceea ce mâncăm, prin urmare trebuie să acordăm o atenție deosebită atât alimentelor pe care le consumăm, cât și modului în care le pregătim, precum și felului în care le mâncăm. Calitatea alimentelor consumate, sursa de proveniență, tipul alimentelor (85% de origine vegetală și 15% de origine animală) și alte caracteristici trebuie luate în considerare atunci când ne alimentăm corpul și, implicit, creierul.

Buna funcționare mentală și fizică a omului are o legătură strânsă și cu alimentele pe care le consumăm. Mai ales că, spre deosebire de alte organe, creierul nu poate să-și facă stocuri de energie, prin urmare circuitul de alimentare cu glucoză trebuie să fie continuu.  Prin urmare, cu cât calitatea alimentelor este mai bună, cu atât mai eficientă va fi activitatea cerebrală.

Care sunt alimentele cu efecte pozitive asupra creierului uman?

brain food (3)

Legumele joacă un rol esențial în asigurarea sănătății creierului, așa că, atunci când consumăm varză kale, broccoli și spanac în stare proaspătă îi oferim organului nostru coordonator beta caroten, luteină și vitamina K, care îl ajută în procesul de încetinire a declinului funcțiilor cognitive. Lista alimentelor sănătoase pentru creier trebuie să includă și:

CITEȘTE ȘI
Europenii mănâncă mai sănătos

• Fructe de pădure – extrem de utile în îmbunătățirea capacității de memorare, acest lucru datorându-se flavonoidelor din aceste fructe;

• Nuci – având dublă utilitate (creier și inima), nucile vin în sprijinul crierului prin aportul de grăsimi sănătoase (acid alfa-linolenic) și proteine, contribuind în mod activ la încetinirea procesului de pierdere a memoriei;

• Pești grași – tonul și somnul reprezintă surse naturale de acizi grași Omega-3, cu efecte benefice în privința sănătății mentale și cu un rol proactiv în limitarea apariției bolii Alzheimer.

• Cafea și ceai – pentru o îmbunătățire pe termen scurt a capacității de concentrare, aceste două tipuri de lichide sunt mai mult decât indicate; în plus, cofeina joacă un rol important în consolidrarea funcției mentale de memorare.

Lista poate fi completată și cu cereale integrare (sursă sănătoasă de carbohidrați și vitamina B), apă (creierul uman este format din 73% apă), ciocolată neagră (porții mici), ouă fierte (10 minute), portocale și semințe de dovleac. Având grijă de ceea ce mănânci, creierul va avea grijă să gândești mai bine și să trăiești cât mai mult!

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com