miere
Health

9 lucruri adevărate și false despre miere

Mult ridicată în slăvi pentru calitățile ei, uneori contrafăcută, și cu destul de multe preconcepții în jurul ei. Cam așa s-ar descrie mierea. Dar câte din zvonurile din jurul ei sunt adevărate și câte nu? Hai să vedem 9 lucruri despre miere, adevărate sau false.

Mierea e organică?

miere organica

De exemplu, în aparență, s-ar crede că mierea este organică. Ei bine, nu este așa. Sau, mai bine zis, nu toată mierea este organică. Pentru că, oricât de naturală ar fi mierea, nu înseamnă că plantele din care albinele culeg polenul sunt organice. Pentru ca produsul final să aibă această etichetă, trebuie să fie certificat faptul că recoltarea a fost făcută de la astfel de plante, or mulți dintre stupi se află în apropierea culturilor de plante pentru care s-au folosit pesticide și alte cele, așa că albinele de acolo se înfruptă.

Mierea expiră?

Însă mierea nu are termen de expirare. Nemurirea mierii se datorează proprietăților sale naturale: conținutul scăzut de umiditate și aciditatea ridicată. În plus, atunci când polenul din flori este transformat în miere, albinele impregnează o enzimă care produce peroxid de hidrogen, contribuind la proprietățile antimicrobiene ale mierii și la durata de depozitare foarte lungă. Faptul că mierea nu are o dată de expirare nu înseamnă că nu se va strica niciodată. Se pare că mierea va începe să își degradeze calitatea după 12 luni și, deși va rămâne sigură pentru consum, gustul, aroma și textura ei pot scădea în timp.

Cu toate acestea, dacă mierea intră în contact cu umiditatea sau nu este păstrată într-un recipient etanș, este posibil să se strice. Din acest motiv, este important să folosiți numai ustensile uscate și curate atunci când luați mierea. Orice semn de mucegai sau miros neplăcut înseamnă că mierea a fost contaminată și trebuie aruncată.

Mierea pusă la rece se cristalizează mai repede?

miere zaharisita

Mierea se cristalizează datorită conținutului său de glucoză și fructoză, două zaharuri care formează cristale atunci când se separă. Mai exact, fructoza din miere se ridică la suprafață, în timp ce glucoza se cristalizează și se scufundă la fund. În mod obișnuit, acest proces îngroașă și textura mierii, în timp ce tipurile de miere cu conținut ridicat de glucoză tind să fie mai dense și mai predispuse la cristalizare rapidă.

Rata de cristalizare depinde de diverși factori, inclusiv de raportul dintre glucoză și fructoză din miere, dacă aceasta conține polen și temperatura de depozitare. Mierea cu un nivel ridicat de glucoză tinde să se cristalizeze mai repede. Mierea nefiltrată care conține polen este, de asemenea, susceptibilă să își schimbe consistența mai rapid decât un produs filtrat. În cele din urmă, mierea depozitată la o temperatură mai mică de 10 de grade Celsius se va cristaliza mai repede decât cea depozitată la temperatura camerei.

CITEȘTE ȘI
Europenii mănâncă mai sănătos


În timp ce mierea cristalizată ar putea avea un aspect inestetic, schimbarea de textură nu îi afectează aroma sau calitatea. Mierea cristalizată este perfect sigură de consumat și, în unele cazuri, este posibil să o preferați pentru consistența sa tartinabilă. Mai mult, cristalizarea poate fi inversată prin încălzirea ușoară a mierii – acest lucru va transforma mierea cristalizată în lichid, fără a-i compromite integritatea și conținutul nutrițional.

Metalele strică mierea?

metal in miere

Una dintre cele mai curioase concepții greșite despre miere este ideea că aceasta trebuie ținută departe de ustensilele de metal. Această credință sugerează că folosirea lingurilor sau a recipientelor de metal ar putea cumva să strice mierea sau să-i modifice proprietățile. Mai exact, unii oameni cred că proprietățile acide ale mierii ar putea coroda metalul, ceea ce ar duce la contaminare și la o modificare a aromei produsului.

Însă nu toate metalele sunt la fel. În general, nu se recomandă folosirea lingurilor din cupru sau fier pentru a scoate mierea, deoarece aceste metale pot altera aroma mierii, iar cuprul are potențialul de a face mierea toxică. Pe de altă parte, atât lingurile din argint, cât și cele din oțel inoxidabil nu sunt reactive și sunt perfect sigure pentru a fi folosite cu miere. De fapt, este o practică obișnuită printre apicultori să utilizeze unelte și echipamente din oțel inoxidabil în timpul procesului de producție a mierii. Cu toate acestea, dacă sunteți în continuare îngrijorat de potențialele interacțiuni dintre metal și miere, cea mai sigură opțiune este să folosiți o lingură de lemn.

Toate albinele produc miere?

albine

Deoarece mierea este un produs atât de consumat pe scară largă, oamenii generalizează adesea că toate albinele trebuie să producă miere. Acest lucru, însă, nu ar putea fi mai departe de adevăr. În realitate, din cele aproximativ 20.000 de specii de albine, doar aproximativ 4%, produc nectarul auriu. În plus, doar 8% dintre albine sunt sociale, în sensul că trăiesc în stupi comuni.

Deși există mii de tipuri de albine, doar un singur tip produce miere – albina de miere sau genul Apis, o categorie umbrelă pentru mai multe specii de albine. Albinele de miere colectează nectarul din flori, îl transformă în miere printr-un proces de regurgitare și îl depozitează în faguri de ceară în stupii lor. Aceste depozite de miere reprezintă o sursă de hrană crucială pentru colonie, în special în timpul iernilor, când resursele pot fi limitate. Deoarece albinele produc, de obicei, între dublu și triplu față de cantitatea de miere necesară pentru supraviețuirea lor, noi suntem destul de norocoși să ne bucurăm de surplus.

CITEȘTE ȘI
9 motive pentru care să nu te temi de carbohidrați

Mierea încălzită e toxică?

Credința că mierea devine toxică atunci când este încălzită își are rădăcinile în concepții greșite despre caracteristicile nectarului și despre modul în care acesta reacționează la căldură. Deși sursa exactă a acestui mit este incertă, este posibil să fi apărut din credința ayurvedică potrivit căreia mierea devine toxică atunci când este încălzită peste o anumită temperatură. De asemenea, ar putea avea legătură cu faptul că mierea nu este recomandată copiilor sub 12 luni, din cauza micului risc ca aceasta să conțină spori de botulism.

Deși încălzirea mierii îi poate schimba compoziția, consumul de miere caldă nu vă va ucide sau vă va face rău. Temperaturile ridicate pot degrada enzimele naturale, vitaminele și mineralele din miere, diminuându-i valoarea nutritivă și beneficiile pentru sănătate. Căldura poate afecta, de asemenea, aroma mierii. Acestea fiind spuse, încălzirea mierii la 35 grade Celsius nu va reduce niciunul dintre beneficiile sale pentru sănătate, având în vedere că și stupii ating uneori această temperatură.

Mierea deschisă la culoare e mai bună?

Mierea variază în nuanțe de la aproape incoloră la chihlimbar închis. Principala diferență între mierea deschisă și cea închisă constă în sursele florale din care este colectat nectarul, nu în metoda de producție. Culoarea mierii poate depinde, de asemenea, de anotimp și de temperatură. De exemplu, mierea poate deveni mai închisă la culoare atunci când este păstrată în condiții de căldură. Culoarea mierii este evaluată în milimetri folosind scara Pfund, unde cea mai deschisă culoare a mierii este „albul apei”, cu o dimensiune cuprinsă între 0 și 8 milimetri, iar cea mai închisă este „chihlimbarul închis”, măsurând între 115 și 140 de milimetri.

Deși culoarea mierii poate afecta calitatea și gustul acesteia, acest lucru nu înseamnă că mierea deschisă este superioară celei mai închise. De fapt, mierea de culoare închisă tinde să aibă mai mulți antioxidanți, vitamine și minerale decât cea deschisă. De exemplu, potrivit unei lucrări de cercetare publicate în Science Daily, mierea de hrișcă închisă la culoare are de 20 de ori mai mulți antioxidanți decât mierea deschisă obișnuită. De asemenea, mierea întunecată are un conținut mai mic de apă decât mierea deschisă, ceea ce o face mai puternică, mai bogată în aromă și cu o textură mai groasă.

CITEȘTE ȘI
Cum să mănânci sănătos

Fagurii de miere sunt comestibili?

faguri de miere

Alcătuiți din celule hexagonale realizate din ceară de albine, fagurii de miere brută sunt produși de albine pentru a-și depozita mierea. Mierea adăpostită în aceste structuri este considerată crudă, deoarece nu a fost încălzită sau prelucrată. Îngrijorările legate de comestibilitatea fagurilor de miere crudă provin adesea din cauza conținutului de ceară de albine. Deși ceara din fagurele de miere poate face ca mierea să fie mai masticabilă, aceasta poate fi consumată în deplină siguranță.

În plus, natura neprelucrată a mierii crude vă asigură că profitați la maximum de beneficiile sale pentru sănătate atunci când o consumați direct din fagure. De asemenea, mierea crudă conține frecvent polen de albine și propolis, toate cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate. În schimb, mierea cumpărată din magazine este adesea încălzită și filtrată, ceea ce îi reduce conținutul de enzime.

Fagurii de miere crudă pot fi consumați într-o varietate de moduri. Cel mai simplu mod este să le mâncați ca atare. De asemenea, fagurii de miere crudă pot fi unși pe pâine prăjită, savurați ca parte a unui platou de brânzeturi sau folosiți ca garnitură în salate. Adăugarea fagurelui de miere crud în iaurt sau în fulgii de ovăz este o altă opțiune delicioasă, deoarece dulceața sa poate completa cremozitatea iaurtului sau poate adăuga savoare la ovăz.

Nectarul e alergen?

Deoarece mierea este un produs fabricat de albine, există o presupunere naturală că nectarul dulce și înțepăturile de albine ar putea avea proprietăți alergenice similare. În realitate, deși înțepăturile de albine pot prezenta riscuri grave pentru persoanele alergice la veninul lor, consumul de miere nu declanșează, în general, astfel de probleme. Acest lucru se datorează faptului că mierea nu are nicio legătură cu înțepătura și sacul cu venin al albinei. În schimb, mierea trece prin sistemul digestiv al albinei, care nu conține niciuna dintre proteinele care fac ca veninul de albine să fie periculos pentru unele persoane.

În ciuda acestui fapt, unii oameni sunt totuși alergici la miere. Totuși, acest lucru este foarte rar, afectând doar 0,001% din populație. Cei care au reacții alergice la miere sunt adesea afectați de polenul care poate fi prezent în nectarul dulce. Simptomele unei alergii la miere pot varia și pot include nasul care curge, ochi apoși, mâncărimi în gât, erupții cutanate și urticarie.

Foto: Canva Pro

Tags

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com