CrameRomania.ro Harta Viticola a Romaniei
News

CrameRomania.ro prezintă harta turismului viticol din țară

CrameRomania.ro, prima bază de date bilingvă online a cramelor de la noi, proiectul de susținere a vinului și turismului viticol românesc, lansează cea de-a șaptea ediție actualizată a Hărții viticole a României, un instrument la îndemână și util pentru toți cei care doresc să descopere România ca destinație viticolă.

Proiectul Harta viticolă a României are rolul de a identifica zonele distincte din România, categoriile principale de vinuri, geografia țării, dar și de a-i ghida pe turiști să găsească mai ușor cramele locale. Harta conține o listă cu cramele locale, fie că sunt mai mari sau mai mici, și nu își propune să fie ghid turistic, ci un instrument educativ, prin care iubitorii vinului pot descoperi cramele și zonele viticole din România.

De-a lungul ultimilor 10 ani, am continuat să consolidăm eforturile noastre în promovarea României ca o destinație turistică pentru iubitorii de vin și nu numai, cât și pentru a sprijini producătorii locali de vinuri. Acest lucru se reflectă acum în noua ediție a Hărții Viticole a României. Am fost printre primii susținători ai potențialului enorm în această industrie, care începe să fie din ce în ce mai bine exploatat. Investițiile în crame au crescut semnificativ, iar acestea nu se limitează doar la producție, ci includ și spații de degustare pentru vizitatori, care ajută la dezvoltarea turismului viticol. Totodată, asistăm la apariția unor proiecte menite să susțină vinurile românești, care câștigă tot mai multă notorietate și apreciere nu doar în țară, ci și peste hotare. Prin intermediul proiectelor noastre, CrameRomania.ro și ReVino.ro, și prin evenimentele pe care le organizăm, promovăm vinul românesc ca un adevărat brand de țară. Credem că, dacă ne unim eforturile pentru a valorifica acest potențial, toți avem de câștigat”,

spune Alina Iancu, fondatoarea CrameRomania.ro și Revino.

Cu toate că Oficiul Internațional al Viei și Vinului (OIV) a semnalat că producția de vin din Franța și Italia, două dintre cele mai mari țări producătoare din UE, a fost afectată în mod semnificativ în 2023, România a reușit să-și mențină poziția de al șaselea producător de vin din Europa, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile. Țara noastră a înregistrat o producție de 4,4 milioane de hectolitri, în creștere cu 15% față de anul precedent și cu 4% peste media ultimilor 5 ani, consolidându-și astfel statutul de jucător important pe piața europeană a vinului.

În medie, în România sunt inaugurate anual între 4 și 5 crame noi și mai toate pun accent pe turismul viticol. Acest ritm constant de dezvoltare subliniază necesitatea de a aborda cu seriozitate cerințele actuale ale mediului de afaceri în acest sector, dar mai ales a provocărilor care apar într-o astfel de afacere,

adaugă Alina Iancu.

Harta viticolă a României pune accent pe cramele care fac turism viticol: din cele peste 230 de crame prezente în hartă, peste 80 de crame își deschid porțile pentru turiști, 20 dintre ele oferă inclusiv locuri de cazare, iar pentru restul se poate găsi cazare în vecinătate.

Harta viticola Romania ian2024
Harta viticola Romania ian2024

Harta, în formatul print, conține și un ghid al soiurilor locale de viță-de-vie reprezentative pentru România. Astfel, turiștii vor avea ocazia să afle istoria și particularitățile unor soiuri precum: Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră, Tămâioasă românească, Grasă de Cotnari, Crâmpoșie selecționată, Negru de Drăgășani, Șarbă, Busuioacă de Bohotin sau Băbească neagră.

CITEȘTE ȘI
Narcoffee Roasters trezește diminețile mai multor bucureșteni

Harta viticolă a României are un tiraj anual de peste 1500 de exemplare și este disponibilă în română și engleză. În acest moment, harta este distribuită în wine baruri, magazine specializate și restaurante, în București și în principalele orașe din țară, pentru a ajunge la cât mai mulți pasionați de vin. Aceasta poate fi achiziționată și din magazinul online, aici.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com