mancare indiana
Foto: Roxiller
Food stories Health

Diete sănătoase din diferite colțuri ale lumii

După fiecare Crăciun, sau mai bine zis, după Sărbătorile de iarnă, apare mereu același refren cu „să mâncăm mai sănătos”. Vreme de o săptămână-două, cresc exponențial vânzările la salată, chia și lapte de ovăz, pentru ca, apoi, treptat să revenim treptat la vechile obiceiuri. Dacă am și putea să ne ținem de dieta sănătoasă, așa cum fac alții…

Am întocmit o listă cu dietele considerate sănătoase în diferite colțuri ale lumii, mai ales din zonele cu cea mai mare longevitate și cel mai mic grad de îmbolnăvire a populației. Iată ce am descoperit:

Grecia

Horiatiki
Salata grecească. Foto: vegfusion.org

Dieta mediteraneeană este faimoasă, iar Grecia o practică din plin. Multe legume și grăsimi bune, precum uleiul de măsline, și nu foarte multe proteine animale, cu excepția peștelui, care este la loc de cinste în farfurie. În loc de zahăr, mierea este cea care îi îndulcește pe greci.

Norvegia

somon norvegian
Foto: sad444

Dieta nordică poate părea la prima vedere destul de nesănătoasă, cu ale ei preparate dulci ce sunt incluse. Însă, cerealele integrale, peștele fermentat, fructele de pădure și pâinea aceea de secară densă, plină de semințe, o ridică la rangul de dietă sănătoasă.

Maroc

mancare marocana
Foto: hipokrat

Mâncarea este bogată datorită multor mirodenii folosite care nu au doar rol gustativ, ci, totodată, sunt și plante medicinale care ajută organismul. La acestea se adaugă lămâile conservate, peștele și carnea provenită de la oi și pui în mod special, gătind mâncărurile în tihnă.

Senegal

mancare costa rica
Foto: Esdelval

Poate nu te-ai gândi la mâncarea africană ca fiind sănătoasă, și asta din cauza malnutriției de care suferă cea mai mare parte a locuitorilor continentului, dar aceasta este cauzată de lipsa mâncării, nu de calitatea ei. Senegalul, însă, este una din țările ce se bucură de o dietă bogată în legume și leguminoase, cu multe mirodenii și carne slabă, servite adesea cu orez.

Costa Rica

mancare costa rica
Foto: Esdelval

În această țară din America Centrală longevitatea ajunge adesea la 100 de ani, iar dieta este bazată pe fasole neagră, multe legume și fructe, orez, pește cât mai puțin procesat și, în loc de pâine, tortillas de porumb pregătită în casă.

Japonia

sushi burrito
Foto: privetik

Dincolo de sushi, care este, în sine, un aliment foarte sănătos, dieta japoneză mai include și alte produse benefice pentru sănătate precum soia, algele, diverse legume și murături speciale. Procesarea este cât mai redusă, iar porțiile sunt, în general, destul de mici.

Coreea

mancare coreeana
Foto: Sveta Zarzamora

Cunoscută în special pentru varza murată numită kimchi, dieta coreeană este una sănătoasă tocmai datorită probioticelor din această mâncare. Legumele sunt la putere, iar carnea este cel mai adesea gătită pe grătar sau plită.

India

mancare indiana
Foto: Roxiller

Patria medicinei tradiționale Ayurveda, care vede în mâncare nu doar o formă de hrănire, ci și de vindecare, India are o bucătăria foarte variată, însă destul de sănătoasă, pe întreg teritoriul ei. Mai ales că o mare parte din populație este vegetariană datorită credințelor religioase. Mâncarea indiană este plină de condimente și mirodenii sănătoase, fiind în același timp bogată în alimente cu proprietăți antioxidante.

Citește și despre 10 mic dejunuri sănătoase

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro