Chefi Food stories

Chef Vindy Lee – atunci când mâncarea devine sexy

sexy-food-colaj1Pe chef Vindy Lee o știm de mult. Frumoasa indoneziană, rezidentă în Jakarta, capitala acestei țări din Asia de Sud-Est, a cochetat cu modelingul, cu dansul și s-a oprit într-un final la bucătărie, fără a le abandona defintiv pe celelalte. Și i-a mers teribil de bine. A lansat conceptul Sexy Food, transformat rapid de la o carte de succes, în care mâncarea pregătită de ea îmbrăca forme și mai apetisante odată cu ”punerea în scenă”, realizată într-un mod mai mult decât delicios, într-un show TV. De aici, lucrurile au mers din ce în ce mai bine și Vindy a devenit o adevărată vedetă în Indonezia.

Când ai început să ai această pasiune pentru gastronomie și de ce?

Prima amintire provine de când aveam 7 ani și trăiam în Singapore. Atunci am început să experimentez treaba cu mâncarea făcând o omletă, apoi propriile sandvișuri, apoi amestecam biscuiții cu înghețata și bomboanele – lucru bizar la acea vreme, dar care a devenit un trend peste ani. După care am descoperit cuptorul și am început să mă strecor în bucătărie, în ciuda dezaprobării părinților mei. Pentru mine, gătitul a devenit un lucru paralel cu un adorabil tavan cu nori – e magic! Doar câteva ingrediente și poți transforma totul în ceva atât de frumos, pentru trup și suflet.

vindy2

Care au fost primele experimente adevărate în bucătărie? Îți amintești de prima rețetă?

Da, ouăle prăjite, într-un wok imens, chinezesc. Aveam șapte ani și-mi amintesc că vorbeam cu mine însămi ”ok, ăsta e începutul tuturor lucrurilor”, de parcă aș fi intuit că urma să devin chef când o să cresc mare. Ouăle au ieșit pufoase și le-am sărat cât trebuie. Eram fericită că mi-au ieșit!

De unde ți-a venit ideea cu carte Sexy Food și ce s-a întâmplat după ce ai publicat prima ediție?

Am simțit că există foarte multă forță în acest domeniu gastronomic. Gastronomia poate face oamenii să aibă tot felul de sentimente și emoții, să devină nostalgici sau să-i unească. Cum poate o simplă farfurie cu mâncare să facă toate aceste lucruri? Consistent. Pentru mine, asta e sexy. Așa a apărut Sexy Food.
Cartea mea a fost scrisă în 2010 iar în 2014 a devenit show culinar, având același nume. Eu am avut onoarea să fac aproape totul, să mă implic în scenografie, meniuri, rețete, aranjarea bucătăriei, costume, etc. A fost amuzant să fiu creativă și sunt foarte recunoscătoare pentru acest proiect, care fusese un vis de-al meu.

vindy1

Ca chef sexy, cum combini această parte sexy cu bucătăria?

Nu mă gândesc ca și cum aș fi Sexoasa Care Gătește! Am lucrat cândva în bucătăria unui restaurant, ținând capul plecat, fără să vorbesc și fără să-mi pese dacă am sau nu nevoie să mă dau cu ruj pe buze. Totul s-a schimbat în 2010, când un producător al unui matinal TV a aflat despre cartea mea și m-a invitat într-o dimineață să gătesc în fața camerelor. Nu m-am gândit niciodată la mine însămi ca fiind ”sexy”. De fapt, din cauza asta chiar a trebuit să muncesc mai mult decât dacă m-aș fi gândit altfel. Acum, ca om de televiziune, sunt conștientă că a arăta într-un anume fel face parte din job-ul meu de televiziune.

Care e filosofia ta gastronomică? Ce-ți place să gătești cel mai mult?

Ingrediente proaspete, să gătesc cu pasiune, să-mi îmbunătățesc tehnicile, consistența și să mă distrez. Nu e totul atât de serios! E doar bucătăreală, la urma urmei. Iese ceva delicios sau nu? Asta-i tot.
Mi-ar plăcea să experimentez mai mult decât stilul modern de gătit fiindcă în adâncul sufletului meu știu că sunt 100% adepta școlii vechi, chiar dacă ceea ce face Ferran Adria, de pildă, e fantastic. Flirtez cu noile tehnici dar rezonez mai bine cu gastronomia tradițională.

Viitorul ce-ți rezervă? Poate să deschizi propriul tău restaurant?

Când va veni cu adevărat vremea pentru asta… poate. Lasă-mă să te surprind!

[Foto: vindylee.com]

Câteva dintre rețetele propuse de Vindy:

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro