politețe
Food stories Travel

Eticheta la masa – sau cum să nu o dai în bară atunci când călătorești

Nu vorbi cu gura plină, spune „mulțumesc” și „te rog” și încă niște cutume similare ne guvernează regulile de politețe în viață și la masă. Dar asta se aplică la noi și, nici măcar aici, mereu. La alții, însă, regulile jocului sunt diferite.

Am găsit o serie de etichete de politețe pe care ar fi bine să le urmezi, dacă ai de gând să călătorești în viitorul apropiat (până nu s-or schimba).

În China, de exemplu, regula spune să nu lași farfuria goală. Aceasta ar fi un mesaj cum că nu te-ai săturat, că nu a fost suficientă mâncare, ceea ce este o insultă la adresa gazdei. Pe de altă parte, însă, în Japonia și India este fix pe dos. Nu trebuie să lași nimic în farfurie, ca să nu transmiți mesajul că mâncarea a fost proastă. Tot în India, mai există însă un obicei, care i-ar putea face pe indieni să pară nepoliticoși în Occident: la masa din familie sau alături de prieteni nu se spune „mulțumesc” atunci când cineva te ajută cu vreo farfurie din capătul celălalt al mesei sau îți toarnă apă în pahar. Această formă de politețe se folosește doar la întruniri formale, altfel, în familie, se crede că dacă îi spui cuiva „mulțumesc”, persoana respectivă a făcut un efort pentru a îți oferi ție respectivul lucru, or așa ceva nu e cazul, pentru că ospitalitatea înnăscută este obligatorie. Așadar, dacă prietenul tău Salman nu îți mulțumește că i-ai dat sarea, nu te necăjii, te consideră doar o persoană ospitalieră. Și să nu uităm că la chinezi, când pe masă vine o pasăre sau un animal ori pește preparat întreg, acesta trebuie să fie îndreptat cu capul spre cel mai în vârstă de la masă, altfel ar fi lipsă de respect.

Tot în Asia, dar de data aceasta în Thailanda, furculița este doar pentru servire, nu se pune în gură. Vei primi la masă un set de lingură și furculiță, iar aceasta din urmă o folosești pentru a tăia mâncarea în bucăți mai mici sau a lua cu ea bucăți, însă nu o bagi în gură, mănânci doar cu lingura. Sau cu bețele, dacă vorbim de tăieței. O altă curiozitate legată de Țarea Zâmbetului este faptul că dacă ești la o masă cu mai multă lume, când vine chelnerul să ia comanda, dacă nu ești cea mai în vârstă femeie de la masă, atunci nu ai dreptul să comanzi. Și nici să faci sugestii. Doar femeile cele mai în vrâstă au dreptul să comande și să aleagă tot ce vor ele pentru întreaga masă. Iar atunci când vine mâncare, vei găsi acolo diverse preparate din care poți alege ceva care să îți placă.

La vecinii maghiari nu e bine să ciocnești paharele. Când asupritorii austrieci au învins rebelii unguri, au sărbătorit cu toasturi și multe ciocniri de pahare, așa că acest obicei a rămas tabu printre cei asupriți.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro