În weekend-ul 27-29 septembrie va avea loc cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului Cârnaților de Pleșcoi. Acesta se întâmplă la Târgul Comunal Berca din Sătuc, județul Buzău.
Festivalul reunește producătorii locali din Pleșcoi, atestați la nivel European, ce produc faimoșii cârnați. Nea Ticu, în vârsta de 90 de ani, va deschide festivalul cu un atelier în care va prezenta și va povesti despre prepararea cârnaților. Pe parcursul festivalului vor fi și ateliere dedicate copiilor, degustări, ateliere de olărit, demonstrații de dans popular, meșter populari și spectacole cu artiști cunoscuți.
La origine, cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi din carne şi seu de oaie, tocată cu barda, condimentată cu usturoi, cimbru, busuioc şi sare, umpluţi în membrane naturale de oaie (subţiri) şi afumaţi cu lemn de fag. Reţeta originală a fost modificată, alături de carnea de oaie folosindu-se şi carne de vită pentru a nu modifica gustul specific al cârnaţilor de Pleşcoi. Reţeta preparării cârnaţilor de Pleşcoi, este deţinută de localnicii din zona Pleşcoi-Berca acolo unde s-a născut şi legenda haiducilor. Ei prindeau oile bogaţilor munteni pe când aceştia veneau la târg în Buzău şi ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o transformau în pastramă şi cârnaţi pe timp de noapte.
Adaugă un comentariu