producatori locali
Food stories News

Micii producători locali, uniți de Via Profi

Profi a lansat o inițiativă de CSR gustoasă și interesantă, atât din punct de vedere gastronomic, cât și turistic. Micii producători locali din România sunt de acum reuniți sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge să-i cunoască și astfel să se bucure de gustul autentic românesc păstrat de artizani culinari care aduc rețete tradiționale sau caută să integreze unele noi în patrimoniul gastronomic național.

Agregatorul de producători cuprinde peste 200 de mici afaceri de familie din 10 județe, cu promisiunea ca până la sfârșitul anului să se ajungă la 15 județe, iar în câțiva ani să fie finalizată cartografierea gastronomică a întregii țări.

Accesibilă gratuit, platforma via-profi.ro permite căutarea și contactarea directă a producătorilor, grupați pe domenii și județe. Astfel, puteți pleca într-o descoperire a gusturilor locale prin țară, urmând pin-urile puse pe hartă, pentru a vă întoarce acasă cu portbagajul plin de borcane cu gemuri, zacuscă, siropuri sau tării, fructe și legume proaspete, brânzeturi și alte bunătăți. Ceea ce îi unește, însă, pe toți este motivul pentru care au pornit aceste mici afaceri: nevoia de a avea produse proaspete, sănătoase și „curate” pentru consumul propriu. De aici, printr-un exces de producție, au ajuns să împartă cu familia și prietenii și vorba s-a răspândit prin sat.

„Via Profi este un instrument de explorare culinară care te însoțește prin țară și te ajută să descoperi oameni pasionați și dedicați, care îți oferă ocazia să le treci pragul și să le guști bunătățile! Călătorind local, mâncând sănătos, trăind și spunând mai departe povestea acestor experiențe contribuim cu toții la continuarea tradițiilor într-un mod sustenabil și cu grijă față de noi toți și față de natură. Via Profi este drumul imaginar care leagă întreaga Românie prin intermediul artizanilor săi culinari și ne ajută nu doar să pornim într-o altfel de călătorie, ci și să susținem un stil de viață sănătos pentru noi și pentru economia locală”,

afirmă Călin Costinaș, Directorul General adjunct Profi.

Am pornit și eu pe Via Profi și am descoperit doi producători din Dâmbovița, trei din Sibiu și trei din Cluj, care își folosesc măiestria, cunoștințele acumulate în școli de specialitate și rețetele din strămoși, pentru a produce mezeluri, brânzeturi, conserve, băuturi, legume și fructe, toate din agricultură ecologică, făcute în cantități mici și, de cele mai multe ori vândute printre cunoscuți, la poartă sau la târgurile din zonă. Cei cu capacitate de producție mai mare ajung și în magazinele Profi din apropiere, la raionul Raftul cu Bunătăți Locale.

CITEȘTE ȘI
Leonidas, sau cum să fii dulce de 15 ani încoace

Platforma via-profi.ro este una vie, completată permanent cu noi producători sugerați de vizitatori, descoperiți de echipele Profi sau care se înscriu folosind formularul de contact. De la produse proaspete autentice, la delicii gastronomice, produsele de pe Via Profi permit o altfel de explorare a bogăției culturale a țării și un sprijin real pentru comunitățile locale. Mai mult, antreprenorii locali care caută sfaturi avizate le pot descoperi prin intermediul blogului Via Profi, locul unde sunt prezentate și povești din România gustului bun. 

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Booking.com