Chefi Restaurante

Portret de chef: Alexandru Maftei alias Gentleman Chef

Tânăr, simpatic, dedicat, plin de tatuaje și cu un renume deja făcut în bucătărie, Gentleman Chef are momentan grijă de meniul de la 14th Lane.

Am urmat o școală de arte și meserii, și anume Colegiul Economic Mangalia. Mi-am dat seama că îmi place să bucătăresc în copilărie, când trebuia să gătesc pentru fratele meu mai mic și pentru mine, în timp ce părinții erau la serviciu și nu ne plăcea mâncarea mamei. Și uite așa am dat-o din joacă în pasiune. După ce am terminat liceul de profil, am rămas angajat la restaurantul unde făceam practică. În urmă cu 12-13 ani încă se făcea practică pe bune, având norocul să învăț exact ce trebuie, și faptul că vizitam multe restaurante, a făcut să îmi placă și mai mult asta”, așa își începe Alex povestea profesională. De atunci a schimbat mai multe locuri de muncă, a învățat repede și a urcat cu pași grăbiți în ierarhia bucătăriei, ajungând acum să coordoneze trei restaurante, din care unul are cinci puncte de gătit. Însă cel mai mult i-a plăcut experiența pe care a trăit-o în Anglia, acolo unde lucra în restaurantul unui castel, înconjurat de pădure, ingrediente proaspete, o echipă unită și un chef executive de excepție, Andrew Wilson. Aici a înțeles că în bucătărie, la fel ca în viață, trebuie să lucrezi cu precizie, eleganță și respect pentru fiecare ingrediente, exact așa cum ar face un gentleman adevărat. Așa s-a născut și brandul său personal, devenind The Gentleman Chef.

Chef Maftei este mereu în căutarea de noi informații culinare, tehnici, descoperirea noilor ingrediente, așa că meniurile sale evoluează în funcție de aceste etape, plăcându-i să creeze preparate fusion, care să îmbine gusturi surprinzătoare, iar în prezent și-ar dori să aibă ocazia unui stagiu de pregătire în Japonia. „Mă fascinează ce se întâmplă acolo, câte ingrediente folosesc, câte arome, câte tehnici…”. Până atunci, deși îi place să guste din orice, nu poate renunța la tradiționalul ardei umplut. Pentru ideile de meniuri, poveștile încep în mintea lui, unde compune cu papilele virtuale gusturile, iar apoi le rafinează în experimentele făcute în bucătăriile în care lucrează, unde stă peste program, ca să aibă liniște și spațiu de lucru. Acasă nu prea gătește în afară de omleta de dimineață, pentru că nu prea stă pe acasă. Însă spune că dacă ar avea timp și pentru bucătăria personală, cu siguranță că aprovizionarea și-ar face-o din Obor, acolo unde a avut ocazia să stea de vorbă cu fermieri și măcelari și să afle despre proveniența ingredientelor de sezon, cele care îi plac cel mai mult, de altfel.

Foto: Marius Dragne

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro