Chefi Restaurante

Portret de chef: Ciprian Zobuian

De la preparate de bucătărie până la delicii dulci, pentru Ciprian Zobuian nu au fost decât un pas și multă pasiune.

Una dintre cele mai mari provocări pentru un bucătar chef este meniul de desert. Așa a fost și pentru mine în perioada în care activam în bucătărie, fapt ce m-a făcut să încep o documentare mai mare despre acest domeniu. Soarta a făcut ca în acel moment, unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de produse de brutărie, patiserie, cofetărie și ciocolaterie din lume să aibă nevoie de un demonstrator cofetar… oportunitate pe care nu am refuzat-o. Timp de 3 ani am avut parte de foarte multe training-uri, cursuri de specializare atât în Belgia și Franța, cât și în România, cu profesioniști internaționali din domeniu”. Așa a devenit expert în ciocolată, pe care acum o stăpânește prin diverse tehnici și reușește să creeze din ea cele mai interesante deserturi.

Povestea pastry chef-ului Zobuian începe însă pe terenul de sport, acolo unde juca handbal și își dorea să devină antrenor. La o analiză mai atentă, însă, și-a dat seama că nu asta își dorește să facă după terminarea liceului și a început să exploreze câmpul muncii. Angajarea la un fast food grecesc a fost, însă, momentul decisiv. Acolo și-a descoperit vocația și a decis să investească în ea. A urmat apoi un curs de calificare ca bucătar și a început adevărata școală culinară sub atenta supervizare a executive chef-ului Jean Luc Bagneau ce conducea bucătăria hotelului Sofitel din Capitală. După armata în care le gătea superiorilor, Ciprian a intrat într-o nouă „școală”: 4 ani de muncă pe vas. Un nou hotel, de data aceasta Howard Johnson, alături de execute chef-ul Henrik Sebok, iar apoi aripile i-au crescut și era pregătit să pornească în lume din postura de consultant pentru locații mai mici.

Când nu măsoară cu atenție cantitățile de zahăr și făină, Zobuian gătește cu plăcere pește și fructe de mare, iar în perioada Sărbătorilor de iarnă este un adevărat expert într-ale „porcăriilor”, începând încă de la sacrificarea animalului. „Nu am preferințe când vine vorba de mâncat. Absolut orice îmi place. Sunt și un gurmand și un gourmet. Îmi place și un burger mare, suculent cu o bere rece, dar și un Surf&Turf corect preparat, cu sos Bearnaise și un vin (românesc… obligatoriu!), detaliază chef Zobuian. În ceea ce privește deserturile, însă, preferatele sale sunt cele în care nu se simte dulceața zahărului. La polul opus sunt macarons-urile pe care niciodată nu le prepară cu plăcere și drept urmare de multe ori greșește din neatenție, pentru că nu se simte total implicat în procesul lor de producție.

Experimentele de prăjituri și alte produse de cofetărie le face în micul laborator propriu, pe care l-a creat conform cu toate normele în vigoare în fostul garaj al casei sale. Tot acolo a creat și cel mai ciudat deșert, un mousse de ciocolată cu inserție de castravete. Iar atunci când caută inspirație se uită către monștri sacri ai domeniului precum Amaury Guichon, Jordi Bordas, Antonio Bachour, Patrick Roger și Jordi Roca I Fontane.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro