lamai
Foto: leonori
Ponturi

Trucuri cu lămâi pe care probabil nu le știai

Când viața îți dă lămâi, fă o limonadă, așa spune o vorbă din bătrâni americană. Noi, însă, nefiind cultivatori de citrice pe meleagurile mioritice (încă!), ne bucurăm de fiecare felie de lămâie pe care o avem. În mâncare, în deserturi, în limonadă, în gin, dar și… în casă! Pentru că lămâile sunt un real ajutor în gospodărie, nu doar de mâncat și băut.

Iată ce poți face cu ele:

Curăță cuptorul și cuptorul cu microunde

Tehnica este aceeași, doar timpul diferă. Pune într-un vas (de sticlă pentru microunde și de metal pentru cuptor) apă cu felii de lămâie. Poți folosi chiar și o jumătate de lămâie pe care ai stors-o pentru mâncare. Pune vasul cu apă și lămâie în cuptor și lasă-l să se încălzească sau pornește microundele pentru 30-40 secunde. Aburul de lămâie care se va ridica, va face curățarea cuptoarelor foarte ușoară. Pentru cuptorul normal lasă, însă, câteva minute să se răcească, pentru a nu te arde, înainte de a înmuia laveta în apa cu lămâie și a șterge de grăsime pereții.

Și ca bonus, pune jumătăți de lămâie deja folosite (cele pe care în mod normal le arunci) în mașina de spălat vase când îi dai drumul. Aciditatea din lămâie va ajuta la eliminarea calcarului și vor avea și efect odorizant pentru mașină.

Îndepărtează mirosul de pește și mizeria

lamai si peste
Foto: pumpizoldA

Poate că știai că lămâia te ajută să scapi de mirosul de pește de pe mâini. Sau poate că nu. Dar uite aici câte poți face în sensul acesta. După ce ai curățat pește sau fructe de mare, freacă-ți degetele cu o bucată de lămâie. După ce ai mâncat pește gătit cu mâinile, poți, le fel, să îți freci degetele cu o felie sau poți să torni puțin suc de lămâie. Tot cu sucul amestecat cu puțină apă și pus într-un dispozitiv cu pulverizator, poți îndepărta mirosul de pește și de pe suprafețele de lucru și cuțite. Sau pur și simplu freacă tocătorul cu o bucată generoasă de lămâie.

Și nu doar tocătorul. Toate suprafețele din bucătărie pot fi curățate cu lămâie și sare. Presară sare grunjoasă pe suprafețe și apoi freacă cu bucăți de lămâie, îndepărtând astfel pete și urme de mizerie. Toate bucățile de lămâie folosite la curățenie pot fi apoi puse în găleata de gunoi cu apă caldă și lăsate acolo un timp, astfel încât să o curețe și pe aceasta și să îndepărteze mirosul urât care se impregnează de la gunoi. Aruncă apa și lămâile, șterge cu prosop de hârtie și vei avea o găleată curată și frumos mirositoare.

Ajutoare în grădină

Dacă ești pasionat de grădinărit, nu arunca jumătățile de lămâie după ce au fost stoarse. Pune pământ de flori în ele și semințele pentru ce răsaduri vrei și folosește cupele de lămâie pe post de vase. Odată ce răsadurile au încolțit, le pui direct, cu tot cu coaja de lămâie, în pământ, aceasta devenind îngrășământ organic.

Citește și: Cum să faci lămâi murate marocane

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro




Booking.com

TukTuk.ro