Pe prima o știi cu siguranță, dar celelalte trei nu sunt, de fapt tot niște supe? Ba da. Dar nu orice supă este bisque sau chowder sau consomme.

Supa este un termen general, care definește felurile de mâncare lichidă. Da, noi avem și ciorba, care pentru noi trebuie să fie acră, spre deosebire de supă, care nu este. Dar tehnic vorbind, și ciorba este tot o supă. De fapt, cele două criterii care definesc supa din punct de vedere tehnic, sunt faptul că este o mâncare lichidă și că este gătită. De de aia cerealele cu lapte nu sunt considerate supă. Și iată, totuși, că vin și excepțiile cum ar fi gazpacho sau supa de iaurt cu castraveți, care sunt considerate tot supe, însă tehnic vorbind, sunt niște smoothie-uri.

Consommeul este o supă clară, din care, printr-o tehnică specială, au fost îndepărtate nu doar legumele și bucățelele de carne, dar și orice alte impurități, lăsând un lichid transparent și foarte gustos.

Bisque-ul este o supă groasă, făcută în general din fructe de mare, ale căror carcase sunt măcinate împreună cu alte ingrediente cu care au fiert (legume, condimente) pentru a se obține o pastă, care, amestecată cu zeama în care au fiert și la final smântână lichidă, ajung să devină o supă-cremă catifelată. Bucătăria modernă, însă, a extins teritoriul bisque-ului, acum acesta putând fi făcut fără fructe de mare, doar cu piureuri de legume (ca o supă-cremă) și o formă de amidon (fie cartofi, fie orez), care să îl îngroașe.

Ușor de confundat de către un neștiutor cu bisque-ul este chowder-ul, tot o supă groasă pe bază de fructe de mare, mai ales că la prima vedere au cam aceeași definiție. La a doua vedere, totuși, distincția se face în consistență și rafinament. În vreme ce bisque-ul este mai curând o mâncare fine dining, chowder-ul este mai mult un comfort food, pe care îl găsești în restaurante pescărești obișnuite de pe malul mării, de exemplu.
Chowder-ul are lăsate bucăți mare de pește și cartof în el și, uneori, primește gust intens și de la bucățele de bacon prăjit presărat deasupra. Însă și baza de supă cremoasă din chowder are nevoie de un amidon, care, de regulă, este dat de cartofi blendați cu zeama în care au fiert toate ingredientele.
Cele mai cunoscute sortimente dintre acestea două sunt clams chowder, adică supa-cremă de scoici și lobster bisque, adică supa-cremă de homar.
Foto: Canva Pro
Adaugă un comentariu