trend vegan
Foto: Katarzyna Bialasiewicz
Food stories News

Cum s-au schimbat restaurantele în ultima decadă

Editorialistul Pete Wells a scris la începutul noii decade, 2020, pentru The New York Times un rezumat al schimbărilor ce au avut loc în ultimii 10 ani în ceea ce privește restaurantele.

Instagramabil

Probabil că cea mai importantă schimbare care a marcat această industrie la nivel global a fost apariția Instagramului și faptul că lumea a început să mănânce cu telefonul în mână și niciodată înainte de a imortaliza farfuria pentru a se lăuda cu ea pe rețelele sociale. Bucătarii au început să pregătească farfurii instagramabile, iar anumite localuri au devenit faimoase datorită produselor din meniu care s-au viralizat pe internet. În plus, dacă la începutul decadei fotografia culinară era rezervată doar profesioniștilor, acum înșiși chefii își imortalizează creațiile direct în bucătărie. În plus, în țările cu tradiție culinară, unde criticii ce își scriau cronicile în publicații de renume, aceștia au pierdut teren. Oamenii nu își mai aleg destinația de cină sau de vacanță culinară în funcție de părerile lor, ci în funcție de pozele cu meniul și cu designul de pe Instagram.

Porții mici

Meze, tapas, snaksuri, toate acestea au luat avânt în defavoarea restaurantelor cu meniuri complete cu antreu, fel principal și desert. Și asta pentru că, la fel ca în multe alte domenii, clientela se plictisește mult mai repede, așa că trebuie atrasă cu diverse artificii, în cazul acesta, mai multe gusturi.

Vegan

Acest curent are oarecum legătură cu cel precedent. Eliminarea felurilor principale din meniu a dus la o mai mare libertate a chefilor de a-și exersa creativitatea cu tot felul de mâncăruri pe baze vegetale. Pe de altă parte cererea a crescut din rândul publicului și astfel bucătăriile s-au aliniat la dorințele vegane. Și chiar dacă nu este un restaurant exclusiv vegetarian, opțiunile fără carne sunt mult mai multe decât la începutul decadei când adepții acestei diete nu prea aveau ce să aleagă din meniu în afară de garnituri.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro