guacamole
Foto: alisafarov
Ponturi

Cum să faci cel mai bun guacamole

Un castron cu guacamole e întotdeauna un deliciu culinar care va fi bine primit de către toți membrii familiei. Găsim avocado la fiecare pas, iar tentația de a pregăti din el acest preparat cu origini mexicane este inevitabilă. Mai ales că guacamole se prepară ușor. Doar că nu de fiecare dată rezultatul este cel pe care îl aștepți. Și asta deoarece, probabil, nu respecți aceste șapte ponturi de mai jos, obligatoriu de luat în calcul atunci când vrei să faci cel mai bun guacamole.

Alege cele mai bune avocado și asigură-te că sunt bine coapte

avocado copt
Foto: Radachynskyi

Primul dintre ele nu este negociabil, ba dimpotrivă: e factorul cheie al unui guacamole delicios. Dacă fructele de avocado nu sunt suficient de coapte, nu vei avea gustul și textura necesare pentru a avea parte de cel mai bun guacamole. Așadar, planifică lucrurile: dacă ai de gând să faci guacamolele cât mai repede, caută în magazine fructe care au coaja de culoare verde închis și apasă-le pentru a vedea dacă sunt ușor moi. În cazul în care faci cumpărăturile cu o zi sau două înainte de a prepara guacamole, caută fructe un pic moi și ține-le în frigider până în momentul în care le tai.

Dacă ai însă avocado care nu sunt coapte, și ții musai să faci guacamole relativ rapid, poți grăbi procesul lor de coacere punându-le într-o pungă de hârtie, laolaltă cu o banană și un măr. Ține punga închisă, pune-o într-un loc călduț și așteaptă 1-3 zile, până când coaja fructului capătă o culoare verde închis și devine moale la apăsare.

Folosește un mojar

guacamole mojar
Foto: Lunamarina

Pentru a avea o imagine, o textură și un gust autentice, prepară guacamolele într-un mojar. Pune jumătățile de avocado în mojar și folosește pistilul pentru a le zdrobi în bucățele mici, după care insistă până când pasta devine cremoasă.

Întâi avocado, apoi celelalte ingrediente

guacamole avocado
Foto: Val Ibarrola

Înainte de a adăuga celelalte ingrediente, zdrobește avocado, aducându-l la consistența dorită. Doar după ce ai atins această etapă, adaugă restul, amestecând ușor. Acest lucru va face ca bucățelele de ceapă roșie și ardei jalapeno să-și păstreze caracteristicile, pe care să le transfere pe propriile-ți papile gustative după ce guacamolele e gata.

Stabilizează vasul

Când două mâini nu mai sunt suficiente, plasează o cârpă umedă sub vasul în care amesteci ingredientele. În acest fel, vei putea amesteca totul cu o mână, adăugând în același timp ingredientele cu cealaltă. Acest truc e un fel de „doi într-unul”: când ai terminat de amestecat, poți folosi cârpa umedă pentru a șterge blatul din jurul vasului, lăsând locul curat.

Suc proaspăt, de lămâie verde

Un pic de suc proaspăt de lămâie verde adaugă „zvâc”-ul necesar oricărui guacamole. Totodată, acidul ascorbic din sucul de limetă încetinește procesul natural de oxidare al pulpei de avocado. Poți obține maximul din lămâia verde rulând-o de câteva ori cu palma pe blatul mesei, înainte de a o stoarce. Și încă ceva: nu folosi niciodată suc de lămâie care nu e proaspăt stors!

Joacă-te cu ingredientele

guacamole ingrediente
Foto: Olia Luis

Experimentează începând cu ingredientele clasice: avocado, roșii, ceapă, usturoi, coriandru, sare, lămâie verde și jalapeno. De aici încolo, posibilitățile sunt nelimitate. Încearcă un ananas copt, mango sau inspiră-te din gastronomiile lumii și fă guacamole cu tabule sau guacamole-kimchi, cu cremă gochujang. Îl vrei mai dulce? Pune-i semințe de rodie. O altă variantă e să adaugi la final o lingură de porumb dulce.

Alege ceapa potrivită

Cea mai bună ceapă pentru guacamole se alege în funcție de profilul preparatului – și aici avem de-a face cu diverse variante. Rețetele tradiționale de guacamole includ ceapă albă, dar ceapa roșie va potența preparatul și îi va da un gust aparte. Ceapa galbenă e mai blândă și mai potrivită pentru guacamolele mai simple și mai dulci.

Citește și: 6 lucruri pe care nu le știai despre avocado

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro