Orezul poate fi preparat prin 3 metode, fiecare dintre acestea necesitând o proporție diferită de apă. Aceste metode sunt:
- fierberea, care necesită o cantitate de 12 ori mai mare de apă decât cantitatea de orez;
- metoda japoneză, care necesită de 5 ori mai multă apă
- gătitul la aburi, care necesită de 2,5 ori mai multă apă.
Oricare dintre aceste metode ar fi folosită, trebuie reținut însă că boabele de orez, atunci când sunt gătite corespunzător, trebuie să fie întregi și distincte. Pentru a le conferi această formă și pentru a evita ca orezul să aibă un aspect păstos, acesta nu trebuie amestecat prea mult în timpul gătitului și nici nu trebuie gătit prea mult timp.
Prepararea orezului prin fierbere

Fierberea este cea mai simplă metodă. Orezul fiert în mod corespunzător nu numai că formează un preparat bun la gust, dar se poate transforma într-o bază excelentă pentru alte mâncăruri care pot fi servite la orice masă. Apa în care se fierbe orezul nu trebuie irosită, deoarece conține multe substanțe nutritive. Aceasta poate fi folosită la prepararea supelor sau a sosurilor, sau poate fi utilizată chiar pentru a furniza lichidul necesar la prepararea pâinii cu drojdie.
Rețetă orez fiert (porții pentru opt persoane)
Ingrediente: 1 ceașcă orez; 3 lingurițe de sare; 3 litri de apă clocotită
Se spală cu grijă orezul și se adaugă în apa clocotită cu sare.
Se fierbe rapid până când apa începe să pară lăptoasă din cauza amidonului care se elimină din orez în apă sau până când un bob poate fi zdrobit ușor între degete. Se scurge orezul fiert printr-o strecurătoare, apoi se toarnă apă rece peste orezul din strecurătoare, astfel încât să se spele amidonul rămas și fiecare bob să rămână distinct.
Se reîncălzește orezul, scuturându-l pe foc, și se servește fierbinte cu unt, sos sau smântână sau (ca desert, cu) lapte și zahăr.
Prepararea orezului prin metoda japoneză

Orezul preparat prin metoda japoneză poate fi folosit în aceleași moduri ca și orezul fiert. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care se dorește utilizarea lichidului din orezul fiert, metoda japoneză are avantajul de a fi un mod mai economic de preparare a acestei cereale.
Rețetă orez metoda japoneză (porții pentru opt persoane)
Ingrediente: 1 ceașcă orez; 1-1/2 linguriță de sare; 5 cești apă clocotită
Se spală orezul, se adaugă în apa clocotită cu sare și se fierbe încet timp de 15 minute. Se acoperă apoi oala în care se fierbe orezul și se introduce în cuptor pentru încă 15 minute, pentru a evapora complet apa și a înmuia boabele, dar fără a le face terci. Se servește în același mod ca orezul fiert.
Prepararea orezului la aburi
Prepararea orezului la aburi necesită mai mult timp decât metodele precedente, dar nu provoacă nicio pierdere de material alimentar. De asemenea, dacă orezul nu este amestecat prea mult în timpul fierberii la abur, va avea un aspect mai bun decât orezul gătit prin celelalte metode. Ca și în cazul orezului fiert, orezul fiert la abur poate fi folosit ca bază pentru o varietate de preparate, putând fi servit la orice masă.
Rețetă orez la abur (porții pentru șase persoane)
Ingrediente: 1 ceașcă orez; 1-1/2 linguriță de sare 2-1/2 cești apă
Se spală cu grijă orezul și se adaugă în apa clocotită cu sare. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se pune într-o oală dublă și se lasă la fiert până când devine moale. Se ține acoperită oala și nu se amestecă orezul. Timpul necesar de preparare a orezului în acest mod este de aproximativ o oră. Se servește la fel ca orezul fiert.
Citește și: Cum să faci un orez bun
Adaugă un comentariu