gătit
Food stories

Este gătitul acasă pe cale de dispariție?

Ne uităm la emisiuni culinare, dăm inimioare conturilor cu mâncare de pe Instagram, vizităm site-uri cu rețete, dar până la urmă cât de important mai este gătitul acasă de la zero când supermarketurile sunt pline de produse semi sau gata preparate, când restaurantele sunt la fiecare colț și în multe orașe ale lumii opțiunile de mâncare stradală sunt atât de bogate?

Mai multe studii vorbesc despre o posibilă dispariție a gătitului acasă din gama activităților cotidiene, rămânând doar la forma de hobby, analiștii comparând această activitate cu cusutul de mână, care în urmă cu un secol era foarte prezent în gospodării, acum fiind doar o modalitate exotică de recreere.

În ciuda exploziei emisiunilor culinare și a posturilor de profil, a blogurilor cu rețete, sondajele arată lumea continuă să își gătească acasă mai curând din rațiuni economice decât din plăcere. Un procent de 52% din cei întrebați din toate categoriile de vârstă din America au declarat că gătesc acasă doar pentru că este mai ieftin decât să ia cina în oraș. În rândul persoanelor de peste 56 de ani procentul a fost un pic diferit, 46% dintre ei povestind că le face plăcere să gătească, în comparație cu 43% care au zis că o fac doar din motive financiare. Alte date ale sondajului arată că bărbații care gătesc din plăcere sunt mai mulți decât femeile, 55% versus 48%, iar aceste cifre reflectă moștenirile sociale în care milenii întregi femeile erau obligate să gătească pentru familie, indiferent dacă le plăcea sau nu.

Un alt sondaj arată că la începutul mileniului era un procent de 15% care era pasionat de gătit, procent ce a scăzut în prezent la 10%.

Datele sunt îngrijorătoare pentru producătorii de ingrediente brute mai ales pentru că astfel cererea în magazine scade. Dar mai este un aspect de luat în seamă: mai știm oare ce mâncăm atunci când prânzul sau cina noastră vine dintr-o caserolă închisă ermetică și cu o etichetă lipită deasupra?

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro