popcorn
Foto: Deagreez
Food stories

Istoria popcorn-ului

Cel mai adesea asociem popcorn-ul cu un film, fie el văzut la cinema (în vremurile bune…) sau acasă. Dar și la o plimbare prin parc te ademenește cu mirosul său sau la o petrecere cu prietenii. Fie că le faci pe aragaz, fie că le pui la microunde sau le cumperi gata făcute, clar nu ai cum să nu te bucuri de floricele. Te-ai gândit vreodată care e istoria popcorn-ului?

Ce este amuzant este că deși în ultimele luni nu ne-am mai delectat cu popcorn la film din cauza crizei mondiale, popcorn-ul a fost cel care a scos cinematografele din criză acum vreo de 100 de ani, după Marea Recesiune.

Popcorn-ul, mai vechi ca istoria filmului

old popcorn
Foto: Library of Congress

Însă floricelele sunt mult mai vechi decât istoria filmului. S-au găsit dovezi arheologice care atestă o versiune antică de popcorn încă de acum 6700 de ani. Versiunea actuală de floricele pufoase este rezultatul a mii de ani de selecție a tipurilor de porumb și, chiar al ingineriei genetice din ultimele decenii care a ajutat la obținerea unor boabe perfecte pentru asta, cu capacități de expandare incredibile. Așa cum nici acum nu orice porumb uscat este bun de floricele, cele din trecut erau și mai departe.

Boabele actuale de porumb de floricele sunt uscate până la o umiditate de aproximativ 14%, astfel încât la încălzire, apa din interior să se dilate și să determine explozia pufoasă de floricele.

La sfârșitul secolului al nouăsprezecelea, floricelele erau o desfătare stradală obișnuită în Statele Unite, după ce în 1885, un tip pe numele său Frederick J. Myers, a inventat o mașinărie electrică de prăjire a boabelor de porumb în ulei, care era portabilă și deci ușor de transportat pentru vânzătorii ambulanți în locurile cu vad, fie ele pe străzi sau la bâlciuri. Odată cu această dezvoltare a popcorn-ului, au apărut și alternativele de gust, cum ar fi cel cu caramel.

Și totuși… filmele au făcut popcorn-ul celebru

popcorn movies
Foto: Kesu01

Istoria modernă a floricelelor, însă, este strâns legată de dezvoltarea cinematografului. Odată ce acesta a pătruns în viețile oamenilor, vânzătorii ambulanți și-au mutat tonetele în fața cinemaurilor, însă acestea, din dorința de a păstra curățenia, nu au permis intrarea în sală cu mâncare și băutură.

Pe la sfârșitul anilor 1920 au apărut filmele cu sonor și deși acestea au adus un nou val de clienți, din rândul analfabeților, totuși multe cinematografe mici s-au închis, nepermițându-și noile tehnologii de dotare a sălilor. Și, imediat Marea Recesiune a lovit America. În încercarea de a rămâne pe linia de plutire, multe cinematografe și-au revizuit poziția și au început să închirieze spații din lobby pentru vânzătorii de popcorn, în vreme ce floricelele deveniseră micul lux accesibil pentru clientelă.

popcorn cinema
Foto: Zynkevich

În 1981 a apărut prima pungă de porumb de floricele pentru cuptorul cu microunde și din cauza untului din pachet trebuia ținut la frigider până să fie consumat. Doar 3 ani mai târziu a apărut și versiunea pe care o puteai ține în cămară fără să se strice.

Graba care a pus stăpânire pe omenire în ultimii ani a dus și la creșterea spectaculoasă a floricelelor ambalate. Se pare că oamenii nu mai aveau chef să aștepte câteva minute ca boabele să înflorească în ceaun sau în microunde și preferau popcorn-ul de-a gata de la pungă.

Totuși, dacă nu îți arde buza așa tare de o floricică, varianta în care ți-l prepari singur rămâne câștigătoare pentru că este foarte ieftină și rezultatul este unul crocant, spre deosebire de popcorn-ul la pungă.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro