Odată cu apropierea frigului s-a deschis și sezonul de rodii. Mai mari sau mai mici, mai zemoase sau mai aromate, mai sângerii sau mai rozalii, rodiile sunt un fruct gustos și versatil, ce își găsește cu ulurință locul atât în preparatele sărate, cât și în deserturi, iar bucătăriile din zona mediteraneeană excelează în folosirea lor.
Lucruri interesante despre rodii
- 760 este numărul soiurilor de rodie existente.
- Există voci care consideră că rodia, și nu mărul, a fost de fapt fructul ce i-a ispitit pe Eva și Adam în Grădina Edenului, mai ales că, se pare, originile acestei plante se găsesc pe teritoriul israelian.
- Rodiile pot fi păstrate la rece, în frigider, până la 2 luni fără a se deteriora.
- Au efect anti-inflamator, anti-microbian și anti-îmbătrânire.
- Arborele de rodie pot trăi până la 200 de ani.
- În hinduism, rodiile sunt simbolul prosperității și fertilității. În islamism, Coranul spune că rodiile vor crește în Grădina Edenului etern, iar în Egiptul Antic mumiile erau îngropate cu rodii lângă ele.
- Pentru prosperitate, în Grecia există tradiția de a zdrobi de pământ o rodie la nunți și de Anul Nou.
- Rodiul este adesea folosit în Japonia la bonsai pentru modul interesant în care crengile sale aleg să crească.
O rețetă cu rodii
Salată libaneză de halloumi
Ingrediente
: 150 g halloumi, 1/2 rodie, 2 linguri semințe de pin, 1 lingură semințe de dovleac, 2-3 linguri sirop de rodie, ulei de măsline, verdeață.
Preparare: Brânza halloumi se taie felii, se unge cu ulei și se pune pe grătar. Odată gătită, brânza se taie fâșii și se amestecă cu semințele de rodie, de pin și de dovleac. Se stropește cu sirop de rodie și ulei de măsline și se preseară verdeață tocată.
Ce bine suna reteta de mai sus cu rodii si cu seminte de dovleac si de pin. Multumesc pentru idee 🙂