Să o spunem pe cea dreaptă: cui nu îi plac mâncărurile prăjite?! De la gogoși, care se pare că sunt la mare modă acum în perioada de izolare, la cartofi prăjiți sau tempura, toți ne dăm în vânt după aceste mici plăceri vinovate. Așa că m-am gândit să fac o listă cu cele mai interesante opțiuni de mâncăruri prăjite pe care ar trebui să le încerci în viața asta.
Murături prăjite

Aceste delicii tipice pentru un meniu de pub pot varia de la castraveciori la ardei jalapeño sau gogonele. Tot ce trebuie să faci este să le dai printr-un aluat ca de clătite sau cu bere, să le dai prin pesmet și să le prăjești în baie de ulei.
Varză de Bruxelles prăjită
Cine s-ar fi gândit că niște legume considerate la categoria alimente sănătoase pot fi și așa gustoase dacă le prăjești în ulei din belșug? Nu trebuie decât să le tăi pe jumate și să le prăjești, iar la final poți să razi niște parmezan deasupra.
Scotch egg

Ouăle scoțiene nu sunt prea populare pe la noi, însă merită măcar o dată să încerci acest fel de ouă fierte, învelite într-un mix de carne tocată cu condimente și apoi date printr-o panadă cu pesmet pe deasupra, pentru ca la final să fie prăjite.
Falafel
Cele mai mari șanse sunt să fi încercat deja aceste chifteluțe de năut provenite din Orientul Mijlociu, însă nu puteam face o listă a alimentelor delicioase prăjite în baie de ulei fără să avem și falafelul notat.
Arancini

Acest fel popular din Sicilia este o modalitate de a nu risipi risotto-ul rămas de la cină. Orezul astfel preparat se formează într-o chifteluță, care poate sau nu să fie umplută cu brânză, șuncă, orice fel de carne, vreo legumă, ceva, și apoi să fie dată prin panada obișnuită și prăjită în ulei.
Unt prăjit
Sună dubios și criminal pentru ficat? Ei bine, cel puțin prima parte nu e chiar așa! Untul este frecat bine până ajunge la o consistență pufoasă, apoi este înghețat. Din acesta se iau cu lingurița porții mici care sunt date prin aluatul clasic de pane-uri și apoi prăjite în baie de ulei. La final va fi o gogoșică crocantă la exterior și cremoasă și gustoasă la interior.
Înghețată prăjită

Aproape că nu există restaurant chinezesc care să nu servească așa ceva. Fie că folosești o înghețată pe băț, fie că alegi una la caserolă, din care scoți porții cât o lingură pe care le mai bagi o dată la congelator, înghețata trebuie să fie foarte rece și tare. Apoi se trece prin aluatul obișnuit de pane-uri și se prăjește vreo 10 secunde (că să apuce să se închege aluatul) în baie de ulei.
Cronuts
Numele vine de la alăturarea cuvintelor croissant și donuts, adică gogoși, iar practic este vorba de niște gogoși făcute din aluat de croissant, adică acel foietaj pufos, ce este prăjit în baie de ulei.
Churros

Minunatele gogoși spaniole se servesc adesea în peninsulă la micul dejun însoțite de o ciocolată caldă, dar așa cum le găsești pe litoralul nostru la orice oră, așa poți și acasă se le prepari oricând. Nu uita ca la sfârșit să le dai prin zahăr tos și scorțișoară.
Beignet

La prima vedere ai spune că sunt tot niște gogoși, dar cu un nume mai fancy. Și așa este. Doar că aluatul din care sunt făcute nu este de gogoși, ci aluatul clasic de choux (sau de eclaire), ce este prăjit în loc să fie copt. Se servesc pudrate cu zahăr din belșug.
Adaugă un comentariu