tipuri de inghetata
Foto: ShutterOK
Food stories Travel

Tipuri de înghețată din întreaga lume

Înghețată, gelato, ice cream, sorbet… Sunt doar câteva din denumirile cu care suntem obișnuiți pentru acest desert văratic și nu numai. Doar că înghețata este o delectare cam în toate culturile lumii și acestea și-au pus amprenta asupra gustului, tehnicii de preparare și modului de servire.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de înghețată pe mapamond? Păi să vedem!

Gelato

gelato
Foto: jackmalipan

Gelato este denumire italiană pentru înghețată, însă textura ei este una aparte. Este densă și intensă și se lipește de limbă, fiind greu se format cupe perfecte. De aceea, de cele mai multe ori vei vedea că este pusă în cornet cu o spatulă. Densitatea vine de la cantitatea mai mare de lapte decât cea de smântână, care încorporează mai puțin aer la batere decât smântâna. De asemenea, cantitatea de ou este mai mică decât la o înghețată obișnuită, pentru a păstra aromele mai pure, iar pentru un gust mai intens se servește la temperaturi mai ridicate.

Sorbet

sorbet Tipuri de înghețată
Foto: naito8

Verișorul gelatoului este sorbetul, înghețata făcută din suc de fructe și zahăr, iar zahărul și tipul lui, cât și cantitatea reglează cremozitatea produsului final. Este, de fapt, un sirop de zahăr bătut care, pe măsură ce îngheață, devine o rețea de cristale de gheață răspândite într-o soluție de zahăr suprasaturată care este atât de densă încât nu poate să înghețe.

Semifredo

Semifredo
Foto: Serghei Starus

Mai stăm un pic în Italia pentru o porție de semifredo, adică o înghețată ce se poate tăia cu cuțitul. Este în parte înghețată, în parte mousse, amestecate aerat și înghețate într-un vas astfel încât să fie un bloc compact.

Gheața italiană

italian ice
Foto: Time Out

Ultima oprire din peninsulă (se pare că italienii sunt mari fani înghețată) este gheața italiană, un fel de sorbet pregătit cu o cantitate mai mică de zahăr, rezultând astfel o textură cu mult mai multe cristale de gheață. Există și o variantă în care se adaugă produse lactate, aceasta numindu-se gheață cremoasă. Acest mod de pregătire reprezintă unul din cele mai vechi deserturi din lume, iar acum este foarte popular în america, făcând parte din cultura italo-americană.

Înghețata din New England

New England
Foto: The Boston Globe

New England este capitala americană a înghețatei, datorită densității de chioșcuri care o servesc și a calității ei. Însă această înghețată este este diferită de restul tipurilor din America și nu numai, fiind chiar mai bogată și mai densă decât gelato. Este creată cu o cantitate mare de lactate și mai puțin aer, devenind foarte densă și greu de topit, iar partea interesantă este că poate fi întinsă ca un aluat pe o placă de marmură, umplută și apoi împăturită, pentru a obține un mix interesant de ingrediente.

Dondurma

Dondurma
Foto: alpaksoy

Aceasta este o altă înghețată extrem de cremoasă, cu care e posibil să fii mai familiar, pentru că este una din mândriile Turciei. Textura înghețatei-spectacol turcești se datorează salep-ului, o pulbere de rădăcină de orhidee din care se face și o băutură omonimă. Datorită acesteia, înghețata devine foarte elastică, putându-se întinde pe zeci de centimetri.

Kulfi

kulfi
Foto: subodhsathe

Este înghețata tipică indiană, pe care o poți găsi fie în varianta tradițională, în formele sale țuguiate, fie în varianta modernă, ambalată, în congelatoarele oricărui supermarket. Este făcută din lapte fiert ore în șir cu zahăr și mirodenii, până ajunge să aibă textura unui sirop, apoi pusă în forme în care este înfipt și un băț.

I Tim Pad

I Tim Pad
Foto: Wikipedia

Tot din Asia, mai precis din Thailanda, s-a strecurat și la noi, dar și în restul lumii, o înghețată făcută pe loc: I Tim Pad. Este vorba de o cremă ce este presărată pe o suprafață metalică extrem de rece, înghețând instant, iar apoi este rașchetată cu o spatulă și pusă sub formă de suluri în cupă.

Înghețata moale, la cornet

inghetata la cornet
Foto: mail272

Este cea pe care o găsești la fiecare colț de stradă, servită ca un moț în vârful unui cornet, mono sau bicoloră, fiind practic o cremă rece, care se topește imediat. Este făcută din lapte, dar cu o cantitate mai redusă de grăsimi, amestecat cu zahăr și arome și mai rar include ouă. Mașina care o produce inserează mult aer în cremă, căpătând astfel textura foarte lejeră.

Înghețata de nitrogen lichid

inghetata nitrogen lichid
Foto: theclaycenter.org

Cea mai modernă formă de înghețată este cea făcută cu nitrogen lichid. Baza de înghețată lichidă este amestecată cu nitrogenul și în timp ce se amestecă, îngheață automat, această procedură extrem de rapidă asigurând cremozitatea ei pentru că nu apucă să se formeze cristalele de gheață.

Ți s-a făcut poftă? Nu-i problemă, este exact momentul potrivit pentru a trage o fugă până la cel mai apropiat magazin pentru a-ți face provizii!

Citește și: Cine a inventat înghețata. Scurtă istorie a înghețatei

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

TukTuk.ro