Desert Food stories

Cine a inventat înghețata. Scurtă istorie a înghețatei

Oare există cineva căruia să nu-i placă înghețata? Înghețata e unul dintre cele mai bune deserturi și delicatețuri. Dacă este preparată cum trebuie și din ingrediente cât mai… naturale. Practic, înghețata a devenit parte a vieții de zi cu zi iar vara e nelipsită din meniurile unora. Cu toate acestea, istoria din spatele înghețatei e mai puțin cunoscută însă e foarte interesantă. Și începe undeva cu mii de ani în urmă.

Acum circa 4000 de ani, cei înstăriți foloseau case de gheață pentru a-și răci alimentele. În secolul 5 î.Hr., grecii amestecau gheața cu miere și fructe, realizând conuri de gheață care erau vândute în Atena.

Persanii obișnuiau să mănânce deserturi pe perioada verii. Aveau metode bine puse la punct pentru a-și ține la rece alimentele, în frigidere răcorite în mod natural. Și tot persanii preparau un desert făcut din apă de trandafiri și fidea, pe care le amestecau cu fructe și șofran. Preparatul a evoluat apoi în ceea ce se numește faloodeh, un amestec de amidon de făină cu apă, apă de trandafiri și lămâi.

Așadar, povestea înghețatei a apărut în secolul 4 î.Hr. Împăratul roman Nero a ordonat ca gheața să fie adusă din munți și să fie amestecată cu fructe. Unele teorii acordă chinezilor creditul pentru invenția unei unelte care făcea sorbeturi și înghețată. Foloseau zăpadă și salpetru pentru a răci siropurile turnate în containere. Când sarea începea să aibă efect asupra gheții și să ducă la topirea ei, chinezii serveau preparatul. Proabil că tot chinezii au adus înghețata în Europa (așa cum au făcut cu multe altele). Rețetele înghețatei au evoluat apoi, din momentul în care aceasta a ajuns în Italia și-n Franța.

În secolul 16, împărații indieni din dinastia Mughal trimiteau călăreți pentru a aduce gheață din Hindu Kush la Delhi.

În 1533, italienii au introdus în Franța o rețetă de înghețată.

Regele Charles I al Angliei a oferit o pensie viageră celui care îi prepara înghețata, cu condiția ca rețeta acesteia să rămână secretă pentru totdeauna.

Pe vremuri, înghețata era o noutate culinară, fiind privită drept o specialitate destinată păturilor înstărite ale societății. Statele Unite au importat repede înghețata, care a devenit apoi foarte populară. George Washington și Thomas Jefferson își serveau oaspeții cu înghețată. Washington era un mare fan al înghețatei și avea în casă răcitoare în care se prepara acest desert.

Prima afacere cu înghețată din America s-a deschis la New York, în 1776. Coloniștii americani au denumit-o ”ice cream”, scurtând cumva termenul de ”iced cream”. Înghețata s-a vândut pentru prima oară în magazine în 1851, fiind livrată de o companie din Baltimore.

În 1718, o rețetă de înghețată a apărut în Rețetele Doamnei Mary Eales, o respectabilă publicație a vremii.

Augustus Jackson, un întreprinzător din Philadelphia, a inventat noi metode de preparare a înghețatei, în anul 1832. Nancy Johnson a patentat zdrobitorul manual de gheață, apoi a inventat o metodă de preparare pe scară largă a înghețatei. În 1851, Jacob Fussell a pus bazele unei fabrici de înghețată. În 1897, Alfred Cralle a introdus lingura de înghețată și matrița.

Înghețata de tip sundae, cea pusă într-o cupă, peste care se toarnă diverse siropuri și se adaugă alte ingrediente, gen nucă pisată sau bomboane, își are originea tot în secolul 19, multe persoane pretinzând că au inventat-o. După cum mulți comercianți de înghețată pretind că au inventat cornetul. Europenii foloseau însă cornetele cu mult înainte de anul 1904, atunci când americanii spun că a apărut. Cornetele au devenit foarte populare în secolul 20 iar înghețata se află și azi pe un drum care în mod sigur va avea multe alte ”borne” în viitor.

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro