ziua națională a gastronomiei
News

Luna Gastronomiei Românești cu meniuri speciale

Am sărbătorit anul acesta, pentru prima dată, pe data de 6 octombrie, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, zi instituită prin lege, după ce a fost adoptată de Parlament pe 27 martie 2019, la trei ani de la primele demersuri inițiate la Congresul Național de Gastronomie și Vin de Cosmin Dragomir (Gastroart.ro), Chef Nico Lontras (Rare Foods Services) și Cezar Ioan (Vinul.Ro). Aceasta se va sărbători în fiecare an în prima duminică din Luna octombrie.

Pentru celebrarea Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor, pe parcursul întregii toamne, Gastroart.Ro împreună cu mai mulți parteneri a inițiat o serie de evenimente culturale, culinare și enologice, campanii, conferințe și dezbateri despre identitatea națională. Unul dintre acestea este Luna Gastronomiei Românești, o campanie-eveniment care are loc într-o serie de restaurante din București, sectorul 5 – în primă fază, beneficiind de sprijinul Primăriei din acest sector, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”. La invitația organizatorilor*, acestea au pregătit meniuri speciale cu preparate românești, semnalizate ca atare și disponibile pe mese, lângă meniurile a la carte, până pe data de 15 noiembrie.

Obiectivul acestei campanii este de a (re)aduce în față bucătăria românească și vinurile autohtone nu doar în toate restaurantele partenere, dar în general, opiniei publice.

Preparate tradiționale populare precum sarmalele cu mămăliguță, bulzul, saramura de crap, ciorba de burtă, mititeii, fripturile, papanașii, dar și mai puțin gătitele în ziua de azi pe scară largă, cum ar fi carcalatele, storceagul, rața din garniță pe păsat se regăsesc alături de feluri cu o notă modernă fie prin adăugarea de noi ingrediente, fie în prezentare precum florile de dovlecel umplute cu urdă și sos de măsline, batogul de somn afumat în casă cu ou de prepeliță, coliva cu înghețată de colivă pusă în gogoașă de profiterol. Unele dintre acestea au și recomandări de vinuri de asociat.

Toate propunerile de meniuri dedicate Lunii Gastronomiei Românești sunt disponibile pe www.gourmets5.ro alături de o hartă aproximativă a restaurantelor din sector și de prezentările acestora.

Lista restaurantelor partenere:

Sectorul 5

Alte sectoare

  • City Grill Primăverii
  • City Grill Băneasa
  • City Grill Covaci
  • Restaurant Pescăruș
  • Hanu’ Berarilor Casa Oprea Soare
  • Hanu’ Berarilor Casa Elena Lupescu

Lista este în curs de actualizare cu noi localuri ce urmează să se alăture Lunii Gastronomiei Românești.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro