Chef Martin Berasategui
Chef Martin Berasategui
Chefi și Specialiști Food stories

Cât câștigă chefii din restaurantele cu stele Michelin

Restaurantele cu stele Michelin sunt ultra-cunoscute pentru faptul că oferă experiențe de fine dining. În consecință, una dintre întrebările care le vin multora în gând este cât câștigă talentații chefi care își desfășoară activitatea într-un asemenea local? Câți bani face un chef cu stele Michelin? Nu e o întrebare cu un răspuns simplu, dar cei de la site-ul Fine Dining Lovers au încercat să ofere un răspuns.

Chefii nu au stele Michelin. Restaurantele au

Mai întâi, e important de știut că stelele Michelin nu se acordă chefilor, ci restaurantelor, în ciuda faptului că deseori se vorbește despre „chefi cu stele Michelin”. De pildă, probabil ai auzit despre faptul că Alain Ducasse e considerat cheful cu cele mai multe stele Michelin. Ei bine, nu e chiar conform realității să spui că Ducasse are 20 de stele Michelin, corectă fiind afirmația că restaurantele în care a lucrat acumulează 20 de stele Michelin.

Acesta e un lucru important deoarece trebuie să facem o distincție clară între banii pe care-i face un chef care are 10 restaurante cu diverse numere de stele Michelin și un chef care are un singur restaurant cu 3 stele Michelin.

shane osborn
Chef Shane Osborn, proprietarul restaurantului Arcane, din centrul Hong Kong-ului / Foto: Edward Wong

În plus, sunt și alți factori care complică discuția. De exemplu, cheful deține restaurantul sau este co-proprietar? Pentru că unii dintre ei sunt doar parte a afacerii, dar își adaugă această cotă la veniturile provenite din salariul pentru postura de chef. Însă de cele mai multe ori, bucătarul-șef este angajat.

O altă întrebare este câte stele are restaurantul și ce fel de restaurant este? În ciuda reputației ghidului Michelin, nu fiecare restaurant cu stele este extrem de scump. Cel mai ieftin restaurant cu stele Michelin din lume este Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle din Singapore, care servește preparate chiar mai ieftine de 2 dolari. În mod sigur bucătarii de acolo nu sunt plătiți la fel de bine precum cei de la mult-adulatul restaurant Noma, din Copenhaga, unde, dacă rezervi (cu greu) o masă, e foarte probabil să plătești mai mult de 500 de dolari pentru o porție. Cei mai bine plătiți chefi lucrează în restaurante și hoteluri de elită, cu sau fără stele Michelin.

Apoi: unde este situat restaurantul? Acest lucru poate avea un rol esențial în stabilirea veniturilor chefului, care diferă în mod semnificativ de la țară la țară și de la oraș la oraș. Un bucătar-șef care lucrează într-un restaurant cu stele Michelin din Londra câștigă în mod cert mai mult ca unul aflat într-o zonă rurală din Spania.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care răspunsul la întrebarea cât câștigă un chef într-un restaurant cu stele Michelin e dificil. Cu toate acestea, ne putem face o idee despre veniturile chefilor din marile orașe ale lumii.

Cât este salariul unui chef dintr-un restaurant cu stele Michelin

sushi shin chef
Foto: powderlife.com

Bucătarul-șef supraveghează operațiunile unui restaurant sau a unei bucătării din cadrul unui hotel, fiind responsabil pentru toată mâncarea preparată în interiorul acestuia, din momentul în care e conceput meniul, până la cel în care preparatele ajung pe farfurie, în fața clientului. În mod cert, acesta este cea mai bine plătită persoană din restaurant.

Londra – un chef cu circa 5-9 ani de experiență, dintr-un restaurant londonez, câștigă în medie, cam 33.000 lire sterline pe an. Un chef cu experiență (peste 10 ani) poate ajunge la 40.000 lire sterline. Dar, în Londra, veniturile unui chef dintr-un restaurant cu stele Michelin nu se situează mai jos de 50.000 lire sterline pe an.

Paris – bucătarii-șefi din Paris fac între 60.000 și 70.000 de euro pe an. La un restaurant cu stele Michelin, chef-ul câștigă cel puțin 70.000, dar veniturile pot ajunge și la 100.000.

Tokyo – chef-ii japnezi sunt plătiți de regulă cu peste 10 milioane de yeni (92.000 dolari) pe an. Dar cei din restaurantele cu stele Michelin (și, în Tokyo sunt destule) fac mult mai mult de-atât.

New York – bucătarul-șef al unui restaurant cu stele Michelin din orașul care nu doarme niciodată poate ajunge la aproape 100.000 de dolari pe an.

Cât este salariul unui sous-chef dintr-un restaurant cu stele Michelin

Sous-chef-ul este mâna dreaptă a chef-ului și, de multe ori, protejatul acestuia. Adesea acesta este ultimul pas pe scara carierei în bucătărie, înainte de a ajunge bucătar-șef. Sous-chef-ii au multe responsabilități, care pot include pregătirea celorlalți angajați, programarea turelor și modul de prezentare a mâncării.

Londra – salariul mediu al unui sous-chef dintr-un restaurant cu stele Michelin din Londra este de circa 28.000 lire sterline pe an (sau de 14,36 lire pe oră). Unii dintre ei ajung însă și la 40.000 de lire sterline.

New York – salariul mediu al unui sous-chef din New York este de aproape 57.000 de dolari anual. Cei cu experiență se pot aștepta să câștige mai multe, undeva spre 70-80.000 de dolari.

Citește și: Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro