vin spumant
Foto: Canva Photos
Drinks

Cum să alegi vinul spumant potrivit

Nu sunteți și voi de părere că viața ar fi mai tristă fără bulele unui vin spumant care să o anime? Fie că e faimoasa șampanie sau cremant din Franța, că e cava din Spania, prosecco sau lambrusco din Italia, espumante din Portugalia sau sekt din Germania, toate ne fac ziua mai bună. Și sunt nelipsite de la ocazii speciale.

Obiceiul savurării unui vin spumant datează din anii 900, pe vremea când Reims, din regiunea Champagne, a devenit locul de încoronare a regilor Franței, așa că vinul produs în acea zonă a fost asociat cu aristocrația. Oamenii au început să adore vinul cu bule produs după metoda tradițională și astfel regiunea și-a câștigat faima în întreaga lume. În zilele noastre, doar vinurile spumante produse aici, din pinot noir, chardonnay și pinot meunier pot fi numite șampanie. La fel în cazul vinului prosecco, ce își are originea în regiunea omonimă din Italia și trebuie să conțină neapărat soiul glera. Pentru cava, șampania spaniolă, soiurile obișnuite sunt macabeo, xarel-lo și parellada, dar sunt permise și chardonnay, subirat parent, garnacha roșu, trepat, monastrell și pinot noir.

cava
Foto: Canva Photos

Când vine vorba de combinarea vinurilor spumante cu mâncarea, ei bine, acestea merg cu aproape orice. Este chiar recomandat să începi masa cu un spumant care va clăti palatinul și va deschide (datorită dioxidului de carbon din compoziție) papilele gustative pentru a te pregăti pentru gusturi mai intense și mai bogate. Iar când am zis aproape orice, nu am glumit. Vreți să asociați prosecco cu stridii sau cu cartofi prăjiți? Nicio problemă, merge cu ambele. Datorită acidității sale naturale, se asortează la fel de bine cu mâncăruri grase, de la pizza la friptură, cât și cu alimente proaspete și lejere, de la o salată la un platou de fructe.

Food pairing

vinuri spumante
Foto: Canva Photos

Totuși, dacă vrei ceva mai specific, șampania merge perfect cu brânzeturile grase, de tip Brie sau cele cu mucegai albastru, cu mâncăruri ale căror sosuri sunt pe bază de unt, stridii, fructe de mare și pește, dar și foie gras, tarte cu fructe, deserturi bogate în unt, clătite și chiar floricele cu unt.

Spumantele rose, cum ar fi lambrusco, dar și altele ceva mai puțin dulci, merg foarte bine cu brânzeturi mai puțin grase, cu prosciutto sau jamon, somon afumat și deserturi pe bază de ciocolată și zmeură.

Cava se potrivește cu produse locale precum brânza manchego, jamon serrano, măsline verzi, migdale, pește prăjit, cartofi prăjiți sau chips-uri și crema catalana, un fel de cremă de zahăr ars spaniolă.

Prosecco merge bine cu aperitivele tipic italiene, mâncăruri asiatice, sushi, sparanghel, dar și preparate obișnuite pentru brunch, precum avocado toast sau ouă Benedict. Fratele său italian ceva mai dulce, moscato d’Asti, își găsește compania potrivită în deserturi precum cheesecake, tarte cu zmeruă (și fructe în general), tartă cu lămâie și bezea, sorbeturi și salate de fructe.

Așadar, data viitoare când nu știți ce vin să cumpărați, mergeți pe varianta unuia spumant, pentru că este suficient de versatil și nu ai nevoie de o ocazie specială pentru a auzi pocnitura dopului (care, apropos, nu ar trebui să se audă le deschidere, conform specialiștilor în domeniu).

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro




Booking.com

TukTuk.ro