caviar
Foto: darkbird77
Ponturi

Cum să mănânci caviar

Când auzi de caviar, îl asociezi automat cu luxul. Caviarul este, în același timp, adulat și neînțeles. Deoarece este foarte scump, oamenii își doresc să scoată cât mai „mult” din el, însă adesea nu știu cum să-l servească sau să-l mănânce.

Caviarul provine, în principal, de la patru tipuri de sturioni – beluga, nisetrul, cega și păstruga – dar există multe specii de asemenea pești în întreaga lume. Cu toate acestea, cea mai mare producție de caviar se obține de la sturionii din Marea Caspică și Marea Neagră. Dacă icrele provin de la un alt tip de pește în afară de sturion (somon, de pildă) acela nu se poate numi caviar. Cel mai fin caviar ar trebui să aibă două caracteristici de bază: să nu fie prea sărat și să nu miroasă prea tare a pește. Când cumperi caviar, uită-te cu atenție la el – trebuie să strălucească, ouăle negre trebuie să fie tari și nesparte.

Cum se servește caviarul

caviar
Foto: Jostaphot

Caviarul trebuie servit într-un bol foarte bine răcit, nemetalic, pus într-un alt bol, mai mare, umplut cu gheață. Caviarul nu se congelează (pentru că asta ar afecta textura icrelor), dar se depozitează în cea mai rece zonă a frigiderului.

Sunt de evitat castroanele și ustensilele care pot împrumuta un gust metalic caviarului. Manipulează caviarul cu ustensile de bucătărie din sticlă, fildeș, lemn, plastic sau, dacă tot vorbin despre lux, din aur.

Ce să servești împreună cu caviarul

Caviarul de calitate se servește simplu sau, cel mult, cu pâine prăjită sau cu biscuiți simpli, fără sare. Unele persoane preferă să mănânce caviarul direct din bol, fără a adăuga nimic altceva, pentru a simți gustul nealterat al icrelor negre.

caviar si vodca
Foto: Olegk1986

Deși puriștii gastronomi nu vor fi de acord, spunând că nimic nu trebuie să interfereze cu gustul special al caviarului, în multe restaurante vei vedea caviar acompaniat de bucăți de lămâie, smântână, ouă tari (cu albușul și gălbenușul tăiate separat, alături de ceapă mărunțită). Uneori, caviarul e servit pe o clătită micuță, denumită blini. Caviarul de calitate mai slabă este, de regulă, asortat cu aceste garnituri. Dar, dacă ești un „începător” într-ale caviarului, încearcă-l mai întâi fără nimic adiacent, pentru a te lămuri complet în legătură cu savoarea lui.

Tot puriștii vor dezavua prezența șampaniei alături de caviar, spunând că acesta trebuie acompaniat doar de un shot simplu de cea mai bună vodcă rece ca gheața, de preferință o marcă rusească. Gustul neutru al unei vodci de calitate nu va interfera cu gustul caviarului. Dacă totuși vrei să acompaniezi caviarul cu șampanie, alege cea mai seacă variantă posibilă, dar nu o sticlă cu „extra-dry” pe etichetă, care va fi, de fapt, ceva mai dulce decât una de tip „brut”, „extra brut” sau „brut natural”.

Eticheta caviarului

cum se serveste caviar
Foto: Jupiterimages

Atunci când ești doar în compania prietenilor, nu trebuie să-ți faci prea multe probleme legate de eticheta abordată în privința caviarului. Dar dacă mănânci într-un restaurant de fine dining, atunci ar trebui să urmezi protocolul.

Dacă e prezent ca gustare, nu mânca prea mult caviar, chiar dacă în mod cert vei avea această tentație. Se consideră o impolitețe să mănânci mai mult de 50 de grame sau două lingurițe de caviar.

Nu mesteca îmbucătura de caviar, fiindcă îi vei pierde mult din gust. Folosește limba pentru a simți mărgeluțele și grăsimea lor untoasă. Ia îmbucături mici. E un produs scump și trebuie savurat ca atare, nu mâncat ca pe o ceafă de porc. Începe cu o jumătate de linguriță pentru a te scufunda în experiența luxuriantă oferită de icrele negre de sturion.

Citește și: Cum se curăță și cum se fierb midiile

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro