Nu știu despre voi, dar eu când mă gândeam la mâncarea din zona sudică a Statelor Unite și cea caraibiană, îmi venea ba să zic bucătărie creolă, ba bucătărie cajun. Până am aflat că sunt diferențe între cele două denumiri. Așa că m-am pus pe descoperit și iată ce am aflat.
Asemănări între bucătăria creolă și cea cajun
Dar să începem cu asemănările care se datorează moștenirii franceze, atât în ceea ce privește tehnicile, cât și a unor ingrediente. La această moștenire se adaugă și influențele băștinașe, dar și spaniole, africane și britanice. În plus, ambele bucătării se fălesc cu tocana numită gumbo.
Revenind însă la diferențe, o glumă locală zice că o bucătăreasă creolă hrănește o familie cu trei pui, în vreme ce o bucătăreasă cajun hrănește trei familii cu un singur pui. Diferența principală o constituie însă baza sosurilor și tocanelor. Rântașul din bucătăria creolă este făcut din unt și făină, ca în gastronomia franceză, în timp ce rântașul din bucătăria cajun este făcut din untură sau ulei și făină. Iar dacă ne îndreptăm spre mâncarea de bază, gumbo, și aici apar diferențe. În vreme ce cea creolă este mai curând o supă, cu o bază de roșii, cea cajun este mult mai groasă, ca o tocană cu sos făcut din rântaș.
Iar toate aceste diferențe dintre bucătăria creolă și cea cajun vin din diferențele culturale. Creolii aveau acces la piețe cu produse importate și servitori care să le gătească mâncarea, în timp ce gospodinele cajun trăiau din roadele pământului și găteau totul într-o singură oală. Astfel bucătăria creolă este o moștenire de pe Vechiul Continent, adaptată la ingrediente locale, despre care europenii veniți aici nu știau prea multe, în vreme ce bucătăria cajun este una țărănească, i-am putea spune.
Însă ambele se bazează pe bame, ardei iuți și multe mirodenii, fără a fi totuși prea picante.
Adaugă un comentariu