Mulți consideră gastronomia italiană pur și simplu delicioasă. Iar unul dintre principalele repere ale ei sunt pastele. Pastele sunt parte integrală a personalității culinare italiene, acestea apărând în farfurii într-o varietate mare de forme și mărimi. Fiecare regiune din Italia are propria ei ”versiune” de paste iar mai jos vom descoperi denumirile și locurile de proveniență ale acestora. Un ghid pe regiuni al pastelor italiene.
Agnolotti, în Piemont
De regulă sertizate, în formă pătrată și umplute cu carne, agnolotti (li se mai spune ”pălăriile de preoți”) sunt varietatea de paste de bază în Piemont, regiunea din nord-vestul Italiei, aflată la granița cu Franța, la poalele Alpilor și Apeninilor, înconjurată de sălbăticia pădurilor. Bucătăria piemonteză e garnisită de regulă cu multe arome moscate, ce provin din împrejurimi. Perfecte pentru poșare, agnolotti pot fi adăugate și la stockuri dar cele mai bune sunt făcute în tigaie, într-un sos de unt și salvie, finisate cu un praf de trufe albe.
Farfalle, în Lombardia
Sunt recunoscute drept ”papioane” dar farfallele împrumută din limba italiană numele de ”fluturași”. În ciuda designului complicat, aceste paste simpatice sunt reprezentative pentru Lombardia, regiunea din nordul Italiei. De regulă se gătesc cu sfeclă, spanac sau cerneală de caracatiță și se găsesc într-o combinație de culori, de multe ori în varianta tricoloră a steagului Italiei. Farfallele se servesc cel mai bine cu un sos simplu, de roșii și busuioc.
Curzetti Stampae, în Liguria
Originare de pe coastele pastelate ale Rivierei italiene, curzetti stampae (sau timbrele Corzetti) sunt un soi de paste unice, care țin de regiunea Liguria, aflată în sudul Piemontului, în partea de nord-vest a Italiei. Li se mai spune swoxetti, crosetti sau cruxettu și și-au trăit perioada de glorie în timpul Renașterii, când nobilii italieni ștampilau semnul lor heraldic pe fiecare pasta. De regulă au formă rotundă, de monedă și sunt embosate cu design-uri elaborate, făcute cu o ștanță artizanală. De regulă sunt făcute cu sos de carne și merg foarte bine cu pesto genovese (pesto ligurian, de busuioc).
Strozzapreti, în Emilia Romagna
Strozzapreti (sau ”ucigașele de preot”) sunt o varietate de paste realizat caracteristice regiunii nordice Emilia Romagna. Originea numelor lor e neclară: o legendă sugerează că ”Strozzapreti” provine de la preoții gurmanzi care se înecau cu paste ca urmare a apetitului lor insațiabil. O alta vorbește despre casnicele care frământau aluatul cu o forță atât de mare încât puteau să ”înece un preot”. Au forme și lungimi neregulate, sunt făcute din făină, apă, parmigiano-reggiano și albușuri de ou.
Gigli, în Toscana
Gigli (sau ”crinii”) sunt un sortiment de paste pe care le mănânci îndeosebi în minunata regiune a Toscanei, din centrul-nordul Italiei. Gigli au apărut încă din perioada Renașterii, pentru a onora crinul, simbolul Florenței. Acest tip de paste nu doar arată foarte bine în farfurie dar forma delicată, cu margini zdrențuite, păstrează lesne sosurile cremoase și groase cu care sunt servite. Pentru un preparat ușor, încearcă-le cu zucchini proaspeți, usturoi și parmigiano-reggiano.
Bucatini, în Lazio
Bucatini (nume ce vine de la cuvântul italian ”buco” – gaură), sunt paste de tip spaghetti, goale pe mijloc, specifice zonei Lazio din centrul Italiei. Apropiate de macaroane, tubularele bucatini sunt făcute din făină de grău tare, care le face robuste și versatile, pretabile pentru orice sos. Mărimea și forma lor sunt perfecte și pentru a le prepara la cuptor, rezonând foarte bine cu mozzarella și chiftele.
Spaghetti alla Chitarra, în Abruzzo
Spaghetti alla chitarra – o varietate de paste făcute din ouă, specifice regiunii centrale Abruzzo care, spre deosebire de spaghetti clasice, care au forma cilindrică, sunt în formă pătrată. Așa cum sugerează și etimologia denumirii, spaghetti alla chitarra sunt preparate cu ajutorul unei ”chitarra”, un instrument folosit pentru a le da forma. Cel mai bine se servesc al dente, asezonate cu un ragu Abruzzese.
Penne, în Campania
Pennele sunt un tip de paste despre care se spune că au ”venit” din sudul Italiei, din regiunea Campania. Pe vremuri erau cunoscute drept ”pene” și, ca formă, sunt retezate oblic la capete, lucru care creează asemănarea cu instrumentele de scris. Se găsesc în mai multe dimensiuni: pennette (penne mai mici) și pennioni (pene mai mari) și pot fi netede sau zimțuite (penne rigate). Sunt ideale cu sosuri grele și în mod tradițional se servesc în stil arrabbiata (sos picant, de roșii).
Orecchiette, în Puglia
Mergând către sud-estul Italiei, în zona ”tocului”, vei găsi acestă specialitate de paste specifice regiunii Puglia: orecchiete – micuțele urechi. Făcute din făină de grâu tare, aceste paste au o istorie neclară. Dar datorită formei concave, au calitatea de a reține foarte bine sosul, devenind în timp parte de bază a gastronomiei pugliese. În Puglia, orecchiettele se prepară, tradițional, cu broccoli crescut în grădină dar vei întâlni deseori și orecchiette alle cime di rapa (orecchiette cu topping de napi).
Ziti, în Sicilia
Ziti (sau ”mirii”) reprezintă varianta siciliană a pennelor de Campania. De regulă au o lungime de 10-12 cm și pot avea exteriorul zimțat (zigi rigati), lucru care le asortează perfect cu un sos gros. Datorită pe mărimii și durității lor, se încadrează perfect în gastronomia siciliană fiind deseori preparate în sos marinara (pe bază de roșii) și combinate cu ricotta și mozzarella. Dar ziti pot fi adăugate foarte bine și în salate sau servite cu sparanghel, pesto sau nuci.
Adaugă un comentariu