News

Italienii stau bine la cifrele gastronomice

Poate cel mai des când cineva este întrebat ce mâncare preferă, va nominaliza bucătăria italiană drept prima pe listă. Și cum să nu îți placă?! Pizza, paste, toți au auzit de ele și în orice colț al lumii ajungi, e imposibil să nu dai peste o mică trattoria sau un ristorante italiano.

Dar mâncarea italiană este mult mai mult de atât. Dincolo de spaghetti și quatro formaggi, poți descoperi tocane delicioase, fripturi suculente, brânzeturi gustoase și mezeluri interesante. Plus vinurile. Ca să nu mai vorbim de deserturi! Și nu e de mirare, atâta vreme cât italienii stau așa de bine la… cifre.

Statisticile italiene indică faptul că exporturile de produse agricole și alimentare au atins 38 de miliarde de euro în 2016, în timp ce în primul semestru din 2017 au ajuns la aproape 20 de miliarde de euro (+7% față de aceeași perioadă a anului trecut), cu perspective încurajatoare de atingere a obiectivului de 50 de miliarde de euro până la sfârșitul deceniului.

Și dacă tot aminteam de vinuri, în 2016 Italia a fost principalul producător și exportator de vinuri la nivel mondial, cu o producție de 52,5 milioane de hectolitri și cu exporturi de 20,6 milioane de hectolitri.

Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană, adică toate acele brânzeturi excelente, de la parmezan la pecorino, plus limoncello și prosecco. 817 este numărul lor, din care 297 produse DOP, IGP, STG și 523 de vinuri DOCG, DOC, IGT.

Iar nouă ne place asta, pentru că suntem o piață destul de bună de desfacere pentru ele. România ocupă locul al 13-lea la nivelul Uniunii Europene și locul al 18-lea la nivel mondial, ca țară de destinație pentru exporturile de produse alimentare și băuturi din Italia. Dar chiar și așa, cu toate bunătățile de-a gata, un pic rușinos pentru  noi, principalele produse importate din Cizmă sunt legumele și fructele, iar pastele și vinurile sunt pe ultimele locuri.

Mai avem mult până să îi egalăm, dar până atunci, hai să deschidem un Chianti și să îl împerechem cu un parmigiano reggiano!

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro