Travel

Patru locuri de vizitat în Emilia-Romagna pentru iubitorii de gastronomie

Cum poți învăța mai bine despre bucătăria unei țări decât să mergi în țara respectivă și să-i testezi preparatele? Și de unde să începi mai bine acest periplu, decât din Italia, țara care este, pentru mulți, echivalentul paradisului culinar. Sunt multe de spus despre gastronomia Italiei, dar pentru acest moment vom discuta de nordul țării, mai precis de provincia Emilia-Romagna, acolo unde îți propunem să nu ratezi patru locuri în care un foodie se va simți cu adevărat în al nouălea cer.

Emilia-Romagna e locul de naștere al multor preparate tradiționale italienești. Tot aici ai șansa să înveți despre vinurile din Italia, despre Parmigiano-Reggiano, despre producțiile tradiționale de oțet balsamic și despre procesele care stau în spatele cărnurilor delicioase de Parma.

@ Ca să înveți despre vinurile italienești, vizitează Castello Luzzano

Castello Luzzano

Castello Luzzano a fost pe vremuri castel și casă de oaspeți, proprietatea întinzându-se, practic, pe granițele a trei regiuni: Emilia-Romagna, Lombardia și Piemonte. Datorită locațiie sale unice, în această podgorie cresc mai multe soiuri de struguri, specifice, de regulă, mai multor regiuni. Priveliștile asupra dealurilor populate cu vii sunt demne de orice film romantic. În mod evident, proprietarii podgoriilor pun la dispoziție tururi ale acestora, pigmentate cu degustări. De asemenea, vizitatorii pot rezerva o noapte pentru a se bucura de fabulosul restaurant local.

Nu uita să păstrezi loc în bagaj pentru câteva sticle de vin, pe care în mod sigur nu te vei putea abține să le cumperi la plecare.

@ Ca să înveți despre Parmigiano-Reggiano, vizitează Fermele Hombre

parmegiano

În Emilia-Romagna nu există brânză mai iubită ca Parmigiano-Reggiano (celebrul și originalul parmezan, cum îi spunem noi). O vei regăsi în toate felurile de paste făcute în casă, precum micuțele tortellini de Bologna. Fermele Hombre sunt 100% italienești, reprezentând locul ideal pentru a învăța despre metodele tradiționale de preparare a parmezanului. Urmărește procesul de la început până la final și apoi nu uita să vizitezi colecția de Maserati-uri: este una la fel de specială.

Nu cumpăra niciodată Parmigiano-Reggiano fără crustă, distinctiv pentru această brânză fiind numele scris cu punctulețe și impregnat pe învelișul ei. De asemenea, dacă adaugi o bucată de crustă în supă, de pildă, îi vei potența gustul și îmbogăți aromele.

@ Ca să înveți despre oțetul balsamic de Modena, vizitează Acetaia di Giorgio

acetaia di giorgio

Tradițional oțet balsamic de Modena e un alt reper important al provinciei Emilia-Romagna. Legenda spune că acest produs a fost descoperit de către unul dintre nobilii regiunii, care și-a depozitat vinul într-un pod al propriului castel apoi a uitat de el ani de zile. În atmosfera podului, combinația perfectă între căldura verilor și frigul iernilor, a fost produs astfel primul balsamic. Noua invenție a fost atât de bine primită și atât de plăcută încât a devenit rapid o tradiție locală.

În zilele noastre, balsamicul de Modena este protejat de sistemul european de produselor originale, fiecare sticlă având o vechime minimă de 12 ani. Există o mulțime de produse care imită produsul original dar după ce-l vei degusta pe acesta la Acetaia di Giorgio (un vechi conac aparținând unei familii cu 14 frați), vei vedea imediat diferențele.

@ Ca să înveți despre cărnurile afumate de Parma, vizitează Antica Corte Pallavicina

Cu toții am auzit de șunca de Parma. Dar pe lângă aceasta, există multe alte delicatesuri din carne ce se produc în regiunea Emilia-Romagna. Coppa, culatello și pancetta nu se întâlnesc în niciun alt loc din lume. Cei bogați și celebri își comandă întotdeauna preparatele din carne la Antica Corte Pallavicina. Vizitatorii pot vedea pivnițele în care se maturează culatello, laolaltă cu bucățile de carne deja marcate cu însemnele caselor regale din întreaga lume. Dar Antica Corte Pallavicina merită vizitat pentru mai mult decât cărnurile afumate. Aici se află un hotel, un restaurant cu o stea Michelin, podgorii și o fermă organică, ”vinovată” pentru aproape 100% din ingredientele folosite în restaurant. Dacă te afli aici, încearcă să iei parte măcar la unul dintre cursurile chefului Massimo Spigaroli, ale cărui preparate te vor încânta pe deplin.

Despre autor

Chili Pepper

1 Comment

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro