Desert Gourmet

10 lucruri pe care nu le știai despre macarons

Nimic nu e mai sublim decât să muști dintr-un macaron. Acest desert este culmea luxului gastronomic abordabil, plăcerea divină, vinovată sau nu, desertul favorit al Parisului și atracția numărul unu din galantarele cofetăriilor de top din România. Dar în spatele nuanțelor pastelate și a texturilor delicate, se ascunde o adevărată artă, susținută de o știință care-și trage inspirația din dulciuri, arome și senzații neprevăzute dar sublime. Uite 10 lucruri pe care, poate, nu le știai despre macarons.

10 Primul macaron a fost produs în Italia, și nu în Franța, așa cum cred mulți. Autorul creditat este Pierre Desfontaines, chef al nobilei Caterina de Medici (mai târziu și al Reginei Franței) care, în 1533, a avut ideea de a umple biscuiții cu ganache cremos.

9 Numele macaron provine de la cuvântul italienesc maccarone, ambele desemnând o pastă cu textură moale.

8 Pierre Herme, celebrul creator de macarons, este cunoscut în istorie ca fiind ”Picasso al cofetarilor”, datorită creativității și inovațiilor sale în privința macarons-ilor. El a introdus câteva arome unice iar macaronul său cel mai reprezentativ se numește Ispahan și e făcut cu trandafiri, litchii și mure.

Macaronul Ispahan
Macaronul Ispahan

7 În Paris, cel mai vândut produs dulce este macaron-ul, acesta surclasând eclerul și tortul gateaux, cu vânzări duble.

6 Pierre Herme a înființat Ziua Macaronului, în 2005, pentru a sărbători magia macarons-urilor în întreaga lume. Această inițiativă a avut ca scop și strângerea de fonduri pentru scopuri caritabile, fiecare dintre sutele de magazine invitate ”donând” un macaron.

5 În secolul 16, în Nancy, se spune că nepoata Caterinei de Medici s-a salvat de la înfometare mâncând macarons. Orașul Nancy a devenit popular datorită macarons-ilor după ce două călugărițe care căutau adăpost în azilul local, în timpul Revoluției Franceze, au preparat macarons pentru a plăti cu ei serviciul ce li se făcuse. Rețeta măicuțelor a rămas secretă vreme de 150 de ani și se folosește și azi în Nancy.

4 În Saint-Jean-de-Luz, în anul 1660, celebrul chef Adam a onorat nunta dintre regele Louis al XIV-lea și Maria Tereza, cu macarons proaspete. A fost unicul fel de mâncare pe care cuplul regal l-a dorit pentru masa de seară.

macarons1

3 Macarons-urile nu au devenit o afacere până la începutul secolului 20. Inițial, macaronul se servea ca unică prajitură dar popularitatea crescândă, odată cu apariția atâtor arome și creme, a făcut ca acest desert să fie din ce în ce mai dorit și mai… comercializat. Azi se vinde în zeci de arome, de la caramel la căpșuni, iar cremele sunt tot mai interesante – chiar și cu bacon, foie gras și matcha. Și totuși, în Franța sunt câteva orașe în care macarons-urile se vând doar în varianta originală.

2 Macarons-urile, în forma lor clasică, nu conțin gluten. Dacă la începutul anului 2000, datorită influenței serialului Sex and the City, cel mai în vogă desert erau cupcake-urile, acum e vremea macarons-urilor, cu a lor textură fină și aerată, făcute simplu, din migdale, ouă, zahăr și cântărind puțin.

1 Cea mai înaltă piramidă făcută în întregime din macarons a fost realizată în anul 2013, la construcția ei folosindu-se 8540 macarons, donați de cofetari locali. Piramida lui Sebastien Laurent, din Thonon-les-Bains, a intrat în Cartea Recordurilor.

piramida macarons

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro