Chefi

Portret de chef: Petru Buiuca

Poate că nu îl știi cu tot cu numele de familie, însă sigur ai auzit despre el: Petru este primul câștigător al Masterchef România. Între-timp a devenit chef Petru Buiuca și și-a construit o frumoasă carieră culinară.

Începuturile lui Petru în bucătărie

petru buiucaA început să gătească din nevoie și de poftă. În liceu, mama sa muncea prea mult ca să aibă timp să îi satisfacă poftele culinare, așa că Petru s-a pus pe treabă. Acum câțiva ani, câștigarea Masterchef i-a deschis porțile pe care și le dorea deschise, iar asta l-a ajutat, deși lucrează în paralel pe management și dezvoltare de business. Dar asta nu înseamnă că a renunțat la gătit. Din contră. Oferă consultanță și în acest sens și gătește pentru diversele evenimente la care este solicitat. Iar visul său, pe termen scurt, este ca în maximum doi ani să își deschidă propriul restaurant.

Despre Petru Buiuca, om și chef

*„Îmi place, cel mai mult, bucătăria franțuzească veche: conține cuvinte puține și ingrediente de calitate. Dacă nu înțelegi numele preparatului, înseamnă că e ceva în neregulă cu el.”

*„Nu-mi place să gătesc cu prafuri sau “molecular”. Mi se pare plictisitor și jenant. Îți ia o viață să mânuiești cuțitul de chef, iar alții trec la lingurițe de măsurat fără să știe cum să fileteze un pește.”

*Deși nu gătește într-o bucătărie profesională zilnic, Petru exersează mereu acasă. Acolo își face experimentele și antrenamentul pentru că, la fel ca în sport, el susține că exersarea constantă este cea care te ține în viață ca bucătar.

*„Cumpărăturile le fac, în foarte mare parte, din hypermarketuri: e rapid, convenabil pentru ambele părți (eu și client), și găsești totul. Iar calitatea e atât de bună pe cât ai bugetul. Replica aia cu “doar din piață/ cât mai mult din piață” e o vrăjeală ieftina; toți sunt în Metro. Asta dacă nu cumva există o piață magică, unde să existe constant tot ce ai nevoie, când ai nevoie și la același preț (ca să îți menții cheltuielile și profitul). Plus că cine nu face evaziune fiscală, mai trebuie să și deconteze la sfârșit.”

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

1 Comment

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro