cei mai influenți chefi
Chefi Chefi și Specialiști

10 cei mai influenți chefi din toate timpurile

În urmă cu 20 de ani, în România nu era mare șmecherie să fii bucătar. Era o meserie învățată într-o școală profesională sau o calificare obținută la locul de muncă, care te ajuta să îți plătești facturile și cam atât. Au fost câteva tentative de bucătari apăruți la tv, însă adevărata explozie a bulei culinare a avut loc odată cu debutul emisiunii Masterchef. Pe planetă, însă, să fii chef era o chestie importantă și înainte de a apărea emisiunile culinare. Ghidul Michelin și alte topuri au ajutat în acest sens, iar bucătari din Occident au devenit cunoscuți și apreciați, chiar dacă nu apăreau la tv. Unii dintre ei au scris istorie, unii dintre ei încă o scriu. Așa că hai să vedem care sunt 10 cei mai influenți chefi ai ultimului secol.

René Redzepi

René Redzepi
René Redzepi / Foto: The New York Times

Prin 2005, Food & Wine Magazine l-a numit pe René Redzepi drept cel mai influent chef din lume. Deschisese restaurantul Noma din Copenhaga în 2003, iar stilul lui culinar a revoluționat întreaga bucătărie nordică. A fost un promotor al meniurilor scurte și foarte sezoniere, cu ingrediente culese din natură de el însuși și echipa sa, a dus fermentarea la un alt nivel și a pus Noma în vârful piramidei celor mai bune restaurante din lume. Din 2024 a anunțat că închide restaurantul cu 3 stele Michelin pentru a-l transforma în laborator de cercetare culinară.

Martha Stewart

martha stewart
Martha Stewart / Foto: CNN Business

Martha Stewart e o gospodină nesuferită, cu o minte de marketing (sau echipă) briliantă, care a știut să scrie istorie nu doar în America, ci a devenit cunoscută în toată lumea. Lăsând în urmă o carieră pe Wall Street pentru care se pregătise, a intrat în afacere cu o firmă de catering, iar prima sa carte de bucate, apărută în 1982, Entertaining, a fost rampa ei de lansare. Rețetele accesibile combinate cu aroganța care o definea, au făcut din ea o personalitate care a creshcut imaginea proprie în show-uri tv, cărți, linii de produse ce îi poartă numele și, mai pe scurt, un întreg imperiu. Nici măcar faptul că în 2004 a stat 5 luni la închisoare pentru fraude financiare nu i-a știrbit prestigiul, și a revenit în forță cu emisiunile culinare la scurt timp după eliberare. Mai mult de atât la vârsta de 81 de ani a apărut pe coperta Sports Illustrated, ediția de costume de banie.

Jamie Oliver

jamie oliver
Jamie Oliver / Foto: easons.com

Avea 23 de ani și era un sous chef din Londra când emisiunea sa, The Naked Chef, cu rețete simplu de făcut acasă, filmată în apartamentul său, a început să fie difuzată pe BBC 2. În timpul primului sezon a apărut și cartea de rețete din show, care s-a vândut din prima în 1,2 milioane de exemplare. Odată cu preluarea emisiunii de către Food Network, Jamie Oliver a devenit celebru în toată lumea și a început construirea imperiului său.

CITEȘTE ȘI
Aqua Somelier: Claudia Benea

În anii 2000, impactul bucătarului britanic la nivel de industrie a fost unul considerabil, odată cu implicarea sa în proiectele de conștientizare socială care își propuneau să îi învețe pe oameni să se hrănească mai bine, mai sănătos, dar și cele de reintegrare socială a unor indivizi certați cu societatea. Emisiunile sale fac în continuare audiență, iar lanțul de restaurante ce îi poartă numele se extinde în fiecare an în toată lumea, la fel și etichetele pentru diverse produse pe care le semnează.

Alain Ducasse

Alain Ducasse
Alain Ducasse / Foto: reportergourmet.com

Unul din puținii chefi care a câștigat 3 stele Michelin până la vârsta de 33 ani, Alain Ducasse este o somitate a bucătăriei europene. Originar din Sudul Franței, crescând în mijlocul naturii, printre ingrediente de calitate, și-a format de mic un gust care l-a ajutat să își croiască drumul culinar. Are peste 20 de restaurante și 3 hoteluri, zeci de cărți scrise și o aplicație, și își dorește să dețină primul restaurant de pe Marte.

Joël Robuchon

Joël Robuchon
Joël Robuchon / Foto: vegas.eater.com

În 1990, Joël Robuchon a fost denumit „Chef-ul secolului” datorită carierei sale, având la activ 32 de stele Michelin în restaurantele pe care le-a condus în 13 țări. Nu era adeptul porțiilor mici și delicate, ci a mâncării de calitate și pe săturate, devenind faimos (printre altele) pentru piureul său extraordinar și ravioli pe măsură.

James Beard

James Beard
James Beard / Foto: artsatl.org

Este posibil să fi auzit mai curând de fundația și premiile pe care James Beard le oferă, și care îi poartă numele, premiile James Bread fiind o distincție foarte importantă în lumea culinară din America. El, însă, a fost prima persoană care a avut o emisiune culinară la tv, în 1946 – I love to eat. Ulterior a deschis mai multe școli culinare și a scris peste 20 de cărți de bucate. Dar este cunoscut și ca fiind inițiatorul bucătăriei moderne americane, New American.

CITEȘTE ȘI
Portret de chef: Adrian Hadean

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain / Foto: delicious.com.au

Bucătar, scriitor și explorator culinar, americanul Anthony Bourdain a lăsat o amprentă puternică în cultura culinară internațională. A călătorit explorând bucătăriile lumii și a făcut audiențe impresionante cu cele două seriale ale sale, No Reservations și Parts Unknown. Se integra la fel de bine într-un restaurant luxos cu o istorie de 100 de ani din Paris ca și într-o bodegă ordinară din Vietnam, mâncând noodles pe un taburet de plastic. Bourdain s-a sinucis în iunie 2018, la vârsta de 61 de ani.

Gordon Ramsey

Gordon Ramsay
Gordon Ramsay / Foto: columbiabusinessreport.com

Dacă ești pe acest site, este imposibil să nu știi cine este Gordon Ramsey. Chiar și nepasionații de mâncare au auzit de el, de restaurantele lui, de emisiunile lui, dar mai ales de firea sa explozivă. A intrat în atenția publică odată cu prima sa apariție tv, când era protagonistul unei serii documentare, Boiling Point, care urmărea chiar zbaterea lui vulcanică de a câștiga o stea Michelin. De atunci a adunat un număr impresionant de emisiuni tv și 58 de restaurante deschise în lume.

Julia Child

Julia Child
Julia Child / Foto: southernliving.com

Americanca îndrăgostită de bucătăria franțuzească clasică a fost prima femeie care a avut o emisiune culinară la tv în America (și probabil în lume) în 1963. Cu doi ani în urmă, în plin proces de promovare a cărții sale de bucate, Mastering the Art of French Cooking, Julia Child a ajuns într-o emisiune a postului WGBH, unde a gătit o omletă și și-a cucerit audiența, dar și pe producători, care au considerat că merită propriul ei show. Și nu s-a mai oprit până aproape de moarte, la 90 de ani încă filmând o emisiune cu 22 de episoade.

CITEȘTE ȘI
S.Pellegrino lansează cea de-a patra ediție a S.Pellegrino Young Chef

Ferran Adrià

Ferran Adrià
Ferran Adrià / Foto: telefonica.com

Bucătarul spaniol care a transformat restaurantul El Bulli, într-o legendă, și-a început cariera în bucătărie în 1980 ca spălător de vase, iar în 1984 a ajuns la El Bulli ca bucătar de linie, un an jumătate mai târziu preluând rolul de head chef. Este printre principalii promotori ai bucătăriei moleculare, deși el preferă să o denumească deconstruită. Cu 3 stele Michelin, El Bulli a fost închis în 2011 și s-a redeschis doar ca centru de cercetare culinară în 2014. Ferran Adrià a scris 10 cărți și a inspirat generații întregi de bucătari.

Tags

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com