Dacă tot am făcut lista celor mai influenți chefi internaționali, am zis să ne întoarcem și la origini și să vedem care sunt cei mai influenți chefi români, chiar dacă istoria lor nu este atât de veche precum cele de nivel mondial. Încet, însă, cu apariții tv, cărți publicate, premii câștigate și zeci de mii de guri hrănite, și bucătarii români au început să scrie istorie. Iată care sunt cei mai influenți chefi români ai tuturor timpurilor:
Sanda Marin

Probabil că toate casele părinților și bunicilor noștri aveau o ediție a faimoasei sale cărți de bucate. Discretă și scriind sub pseudonim, autoarea, pe numele său real Cecilia Maria Zapan (Simionescu înainte de căsătorie) (1900-1961), făcea parte dintr-o familie de elită din Iași și a devenit, după căsătorie, o faimoasă amfitrioană. Nemulțumită de cărțile de bucate ale vremii (anii 1930), s-a hotărât să își scrie propria carte, ce a fost publicată la editura condusă de tatăl său. Nefiind convinsă de succesul cărții sale, a ales să o semneze cu pseudonim. De ar fi știut ea câte generații va inspira cu cele 29 de reeditări…!
Cei 3 bucătari: Sorin Bontea, Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu

Ca și cei 3 tenori, deși fiecare în parte este un nume demn de luat în seamă, în formație de 3 sunt de neegalat. Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu au devenit cunoscuți odată cu prima ediție românească a Masterchef. Pe atunci, pasionații de mâncare dădeau din coate să afle pe unde găteau noile vedete. Între-timp au făcut istorie cu audiențele emisiunilor lor, în special Chefi la cuțite (ai cărei vedete au fost până în toamna lui 2023), au scris cărți de bucate, au deschis restaurante, au format gusturi și au dat trenduri.
Adi Hădean

A scris și vorbit despre mâncare, iar meseria de bucătar a dezvoltat-o din pasiune. A deschis restaurante, gătește pentru evenimente private, iar fundația sa are grijă să îi hrănească și pe cei mai puțin norocoși. A fost și unul din jurații Masterchef din ultimii ani, iar site-ul său este mereu o sursă de inspirație pentru rețete delicioase. Angrenat în diverse proiecte culinare și sociale, Adi Hădean este unul din bucătarii care contribuie activ la educarea gastronomică a românilor.
Joseph Hadad

Român prin adopție, chef Hadad a venit din Israel în 1993. În țara natală era deja un bucătar apreciat, cu un palmares impresionat pentru vârsta sa, iar în România a venit să preia una din cele mai elegante bucătării din București. Jurat de mai multe ori al emisiunilor Masterchef și Top Chef, dar și protagonistul multor altor apariții tv, autor al unei cărți de bucate și singurul chef din România cu o carte biografică, Joseph Hadad transpiră pasiunea pentru mâncare prin fiecare por. Îl găsiți adesea în bucătăriile celor două restaurante pe care le deține în București, Caju și Mace, și își ține cititorii la curent cu rețete și sfaturi săptămânale pe site-ul propriu.
Radu Dumitrescu

Jurat al celei mai recente ediții Masterchef și protagonistul propriilor show-uri culinare pe Tv Paprika, chef Radu Dumitrescu își pune în farfurie ideile la restaurantul (Voila) și winebar-ul (Lovin) pe care le deține. Este un bucătar care și-a ales calea din pasiune, a aprofundat în Spania și a învățat pairing-ul cu vinurile din plăcere. Mâncarea sa te unge pe suflet, fiind un comfort food elegant.
Antonio Passarelli

Alt român de adopție, Chef Passarelli a transformat România în patria sa, lăsând în urmă Italia natală. Totuși nu a lăsat și gustul și tradițiile italiene, pe care le-a ridicat la rang de artă în preparatele sale. Sute de emisiuni tv, calitate de jurat în diverse concursuri, celebrity-chef pentru evenimente, consultant culinar și o carte de bucate publicată, toate fac parte din portretul lui Antonio Passarelli.
Alex Petricean

Și numele lui este legat de Masterchef, prima ediție a emisiunii fiind rampa sa de lansare, care l-a transformat dintr-un corporatist într-unul din cei mai premiați chefi români. Chef Alex Petricean s-a dedicat bucătăriei, a studiat, a făcut un stagiu de pregătire la Noma, considerat ani la rând cel mai bun restaurant din lume și a pus bazele noii bucătării românești. În urmă cu câțiva ani a deschis restaurantul Noua, iar în ultimul an a apărut și Noua Bar. A colaborat cu diverse brand-uri și a devenit imaginea altora.
Nicolai Tand

Bucătarul de la Neața a fost printre primii chefi care a deschis un restaurant fine dining în București. După 13 ani petrecuți la Paris, din care majoritatea în horeca, Nicolai Tand s-a întors în țară ca să gătească după tehnici franțuzești, însă cu gustul savuros al Maramureșului natal. Jurat pentru Top Chef și protagonistul multor altor emisiuni tv, o carte cu bucatele copilăriei, un restaurant casual dining și alte afaceri în zona de restaurante sunt reperele carierei sale culinare.
Alex Dumitru

Cu bazele bucătăriei așezate în restaurante din America, chef Alex Dumitru s-a întors în România pentru a explora patrimoniul gastronomic de aici. S-a așezat confortabil în bucătăria de la Atra Doftana unde a început să lucreze cu produse locale, pe care le gătea într-o formă de fine dining. Desemnat cel mai bun chef de către ghidul Gault & Millau (și nu numai), și-a pus amprenta pe bucătăriile mai multor restaurante de renume, a avut propriul loc deschis chiar cu o săptămână înainte de lock-down, iar acum coordonează bucătăria de la Singureni Manor, proaspăt menționat în Ghidul Michelin pentru locuri de cazare.
Radu Anton Roman

Gastronomia românească cultă nu ar fi putut exista în forma sa actuală fără aportul lui Radu Anton Roman (1948-2005), scriitor culinar, povestitor savuros și bucătar pasionat. „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” este principala sa operă gastronomică, însă nu singura, iar emisiunile sale culinare au fost printre primele care au deschis pofta telespectatorilor pentru mâncărurile gătite în fața camerei de luat vederi.
Bonus: Grigore Capșa

Grigore Capșa (1841 – 1902) nu a fost bucătar, ci cofetar, însă la cât de des se vorbește despre prăjiturile inventate de el, care au inspirat generații întregi de cofetari și au încântat generații întregi de consumatori, nu puteam să nu îl menționăm. Mai ales că se vorbește despre el nu doar ca inventatorul prăjiturii de ciocolată, Joffre, dar și ca avangardistul vremii, făcând trecerea de la gustul oriental al prăjiturilor, la cel occidental, de la baclava și sarailie, la ciocolată, bomboane fondante și prăjituri cu cremă.
Adaugă un comentariu