Chefi

Portret de chef: Mihai Chelaru

Mihai Chelaru, chef-ul din bucătăria gastro cocktail barului Salon Golescu și-a descoperit pasiunea pentru gătit de mic și și-a dorit să urmeze un liceu de specialitate, însă părinții l-au îndrumat către construcții. Dar viața l-a purtat totuși către domeniul de care era atras atunci când, ajuns în Danemarca s-a angajat ca spălător de vase într-un hotel de lux și la doar câteva zile de la angajare, printr-un concurs de împrejurări, a ajuns să fie ajutor de bucătar și mâna dreaptă a executive chef-ului restaurantului. Opt luni a petrecut acolo și, nevoit să se întoarcă în țară, primul lucru pe care l-a făcut a fost să se înscrie la o școală de bucătari.

„În general ideile de rețete îmi vin inspirându-mă din tot ce mă înconjoară. Mai ales când merg la piața din fața blocului, și văd o legumă nouă, o carne sau o verdeață, mă gândesc cum aș putea să le pun în valoare.”
De acolo a ajuns direct să coordoneze o echipă de 8 bucătari cu care a deschis patru restaurante sub brand-ul Scandia Sibiu. Cariera și experiența și-a format-o în diverse tipuri de localuri, de la restaurante de fine dining la localuri de cartier, trecând și prin bucătăria de casino. Astfel, și-a format o bază culinară care include bucătăriile franțuzească, italienească, nordică, mediteraneeană, mexicană, orientală și românească, pe care o consideră „una dintre cele mai complexe bucătarii”.

Deși știe să gătească o paletă largă de mâncăruri, poftele îi zboară mereu la preparatele bunicii și ale mamei, cu care a crescut: limbă de vită cu măsline, mâncare de castraveți acri sau ciorbă de salată cu afumătură și ou (rețeta bunicii). Dar pe acestea le păstrează pentru el. Pentru că, în rest, are diverse idei asupra cărora se apleacă și încearcă să obțină cele mai bune rezultate. „Crearea unei rețete poate dura de la câteva minute la câteva zile, în cazul în care carnea trebuie maturată, baza trebuie fiartă și redusă, etc”. Se inspiră din orice aliment care îi apare în câmpul vizual, dar și de la marii bucătari pe care îi admiră, precum Paul Bocuse și Alain Ducasse, iar de la noi îi numește pe Henrik Sebok și Joseph Hadad ca având „un cuvânt de spus în ceea ce ține de ridicarea standardelor gastronomiei din România”.

 

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro