Restaurante Restaurante de top

Restaurante de top: El Celler (Girona)

El Celler este un restaurant independent, orientat către stilul avangardist, dar încă fidel tradiției create de diferitele generații ale familiei care l-a deschis: pur și simplu aceea de a hrăni oamenii. A fost deschis de către frații Joan și Josep Roca la sfârșitul lui august 1986, în Girona, Spania. Josep Roca lucra în bucătărie, iar fratele lui, în sala de mese. Imediat după aceea, în 1987, Encarna Tirado (proaspăt căsătorita cu Josep) s-a alăturat proiectului, servind clienții. Mai târziu, în 1998, fratele mai mic al celor doi a venit și el în bucătăria El Celler.

El Celler a avut la început o locație micuță, chiar lângă casa părinților celor doi frați, Josep Roca și Montse Fontané. Aceștia dețineau un restaurant cu bar (Can Roca) în Taialà-Germans Sàbat, un cartier popular al Gironei.

De altfel, primele locații au fost restrânse ca spațiu. În 1991, cei doi frați au pus ochii pe Can Sunyer. Acesta era o construcție hibrid ridicată în anul 1911 de către arhitectul Isidre Bosch i Bataller, având atât elemente moderniste, cât și coloniale. Localul era o alegere bună, fiind amplasat la doar câțiva metri de casă. După achiziționarea localului, a urmat renovarea. Sub o nouă înfățișare, aceea a unui local pentru evenimente, restaurantul a căpătat și un nume nou: Torre de Can Roca. 15 ani mai tarziu, în noiembrie 2007, noul Celler a fost mutat în Tower. Vechiul local, care avea 170 de metri pătrați, a fost înlocuit de unul net superior: 200 de metri pătrați alocați bucătăriei, 200 cramei, 200 sălii de mese și 60 holului, plus o grădină prin care se făcea intrarea în restaurant.

El Celler de Can Roca susținea atât mediul rural cât și mediul academic, transformând această discrepanță într-un adevărat dialog. În același timp, se știa că restaurantul era dedicat bucătăriei de calitate. Toți cei trei frați au studiat la Facultatea de Catering din Girona și erau adepții ideii conform căreia pedagogia stă la baza profesiilor din viitor.

În realitate, El Celler de Can Roca este rezultatul muncii depuse de o familie timp de generații întregi. Cunoștințele au fost transmise de la stră-străbunici la străbunici, de la străbunici la bunici, de la bunici la parinți și de la părinți la copii. În data de 24 noiembrie 1933, în Sant Martí de Llémena, se năștea Josep Roca i Ponte, tatăl celor trei frați, în restaurantul Can Reixach care mai este deschis și în prezent. El a fost șoferul autobuzului local, a preparat carne prin mai multe metode și a stat mulți ani în spatele tejghelei de la Can Roca. Mama lui a fost Grannie Angeleta. Grannie a fost muza nepoților ei deoarece și-a dedicat o mare parte din viață stârnind zâmbete pe fața clienților cărora le punea la dispoziție feluritele mâncăruri. Montserrat Fontané i Serra, mama copiilor, s-a născut pe data de 8 iunie 1936, în Can Batista de Sant Martí de Llémena. Ea avut o influentă puternică atât asupra restaurantului cât și asupra modului de a se găti. Familia Montserrat Fontané se poate să fi avut afaceri cu restaurante încă din 1700 în Sant Martí de Llémena.

Josep Roca și Montserrat Fontané s-au căsătorit în anul 1962 și au deschis Can Roca în 1967. Joan Roca, bucătar-sef, a fost născut pe 11 februarie 1964. Josep Roca, patron și somelier, a venit pe lume pe 19 martie 1966 și Jordi Roca, patiser, a urmat în 1978 pe data de 2 mai.

Cu toții sunt câștigători ai Premiului National de Gastronomie și sunt doctori cu titluri de onoare ai Facultății din Girona.

Cele mai importante ghiduri culinare au recunoscut realizările restaurantului El Celler în primii 25 de ani. Prima stea Michelin a fost acordată restaurantului în anul 1995, a doua în 2002, iar a treia în 2009 pe 25 noiembrie. A primit trei sori de la Ghidul Repsol, 19 puncte din 29 de la La Vanguardia, 9.5 de la Gourmetur, 9.75 de la ghidurile Lo Mejor de la Gastronomia și Gourmand. În anul 2009, The English Restaurant Magazine a plasat El Celler de Can Roca pe locul 5 în topul primelor 50 de restaurante din lume. Au urmat locul patru în 2010, 2011 și 2012, iar în 2013 locul întâi.

[Foto: cellercanroca.com]

Despre autor

mm

Alexandra Gheorghias

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro