Gourmet

Și florile se mănâncă, nu-i așa?

Știi de la bunica despre delicioasa dulceață de petale de trandafir pe care o făcea. Știi că florile de tei fac un ceai bun. Și poate mai știi despre florile de salcâm care se făceau pane. Până nu de mult, cam la asta se rezuma utilizarea florilor în bucătărie, pe la noi prin țară.

În ultimii ani, însă, a ajuns și la noi vestea că florile multor plante sunt comestibile și unele nu sunt doar aspectuoase, ci și gustoase. Anumite hypermarketuri și magazine gastronomice specializate comercializează flori proaspete cu care să dai culoare preparatelor tale. Însă pe lângă cele pe care le găsești împachetate, alături de alte frunze decorative, poți folosi și flori cu care ai fost obișnuit să îți decorezi doar casa până acum. Însă, recomandarea noastră ar fi să le folosești în mâncare pe cele care știi că provin din culturi organice sau de la bunica din curte, pentru a evita consumul de prea multe pesticide.

Foto: via cultureandplacesboutiquetravel.wordpress.com
Foto: via cultureandplacesboutiquetravel.wordpress.com

De exemplu, banalele garoafe își oferă petalele atât proaspete, cât și uscate, pentru a fi garnitură în salate sau salate de fructe, decoruri pentru prăjituri, dar și sirop, la fel ca și cel din petale de trandafiri. Sau poți să le pui în vinul roșu, pentru a-i da o aromă de nucșoară. Însă ai grijă să îndepărtezi partea albă de la coadă, pentru că este amară.

Lavanda este chiar des întâlnită în gastronomia internațională, mai ales în cea franceză. O să găsești ciocolată cu lavandă, panna cotta cu lavandă, creme brulee cu lavandă și alte bunătățuri. Dacă vrei să o folosești, trebuie să știi că o parte de lavandă uscată echivalează cu trei părți de lavandă proaspătă. Poți să o pui în paharele de șampanie, în prăjiturile de ciocolată, în înghețată, în salată, în aluatul de pâine sau să aromatizezi zahărul cu ea. Pentru asta, lasă florile de lavandă în zahăr timp de 2 săptămâni, amestecând periodic. Iar ca și gust complementar, poți să o asociezi cu aromele obținute de la oregano, rozmarin, salvie sau cimbru.

Și liliacul, o floare care te încântă în fiecare primăvară, poate să ajungă din glastră în farfurie. Folosește-l în salate sau pune-l în aluaturi de fursecuri ori gogoși. Poți să îl și glasezi cu apă cu zahăr.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro