terina
Foto: Mykola Lunov
Food stories Gourmet

Ce este terina, cum se prepară și cum se servește

Terina este un preparat deseori „înțeles” în mod greșit. Termenul este descris în mod frecvent drept „pateu”, dar lucrurile stau, de fapt, cu totul altfel: terina nu este pateu. În al doilea rând, sunt două termene legate de terină în lumea culinară: vasul în care se face preparatul și preparatul în sine.

Terina are două înțelesuri

tipuri de terine
Tipuri de terine / Foto: ac_bnphotos

Terina este un vas de gătit, rectangular, adânc, de regulă din ceramică, sticlă sau fontă, cu capac care se închide etanș. Unele terine sunt de forma unui animal, care simbolizează, în fapt, conținutul ce urmează a fi pus în vas.

Al doilea înțeles al terinei, și cel mai răspândit este cel legat de preparatul în sine, care se gătește și apoi se pune în vasul cu același nume. Acesta este făcut în straturi de carne sau pește și, uneori, poate conține legume. Frumusețea creării terinelor e dată de capacitatea lor de a se transforma dintr-un amestec simplu și rustic de carne într-un preparat de clasă, cu foie gras și trufe, limitele fiind doar în imaginația bucătarului.

Vas terină
Vas terină

Pentru a crea și mai multă confuzie (sau dimpotrivă), trebuie spus că pateul poate fi parte a unei terine, mai exact unul dintre straturile ce adaugă o dimensiune delicioasă, prin adăugarea de texturi fine în contrast cu cele mai grosiere prezente în alte straturi.

Originile terinei

Traducerea literară a terinei, din franceză (terrine), este „o oală mare, din faianță”. În engleză, derivatul este tureen – cuvânt care se folosește și în zilele noastre pentru a descrie un vas de gătit.

Originile terinei sunt, fără-ndoială, franțuzești. Francezii sunt marii maeștri ai preparării terinei. Stratificarea atentă, cu gusturi și texturi diferite, condimentarea precisă, asezonarea și gătirea minuțioasă reprezintă elemente care se pot deteriora cu ușurință în mâini nepricepute. Dar pentru un chef francez, această operațiune este o adevărată artă.

terina muraturi
Foto: Canva Photos

Terinele și pateurile erau cunoscute romanilor, grecilor și francezilor, încă din secolul 11. În Grecia Antică, atenienii vindeau pateuri în piețe, laolaltă cu alte cărnuri. Era o formă de a face mai mulți bani prin folosirea și vânzarea tuturor părților și organelor animalelor pe care le sacrificau pentru a-și asigura hrana. Dar cei care au dus la un alt nivel ideea preparării terinei și a pateurilor au fost francezii, cu ai lor patiseri, care erau responsabili de producerea pateurilor.

Care e diferența dintre terină și pateu

Terina e complet diferită de pateu, un pont în acest sens oferindu-l traducerile cuvintelor pâté din franceză, devenit paste în engleză. Pateurile sunt adesea moi, fine și ușoare, fiind cu precădere (dar nu în mod exclusiv) făcute din ficat de rață sau pui. Pateurile pot fi rpeparate cu pește, legume, fasole.

Pe de altă parte, o terină tradițională presupune o metodă de preparare complet diferită, care are ca rezultat o mâncare robustă și plină de texturi, ce constă din unul sau mai multe tipuri de carne, pește sau fructe de mare. Ingredientele din terină se pun adesea în straturi, cu umpluturi de cărnuri sau pește tocate, condimentate și asezonate.

Cum se prepară terinele și pateurile

terina de peste
Terină de pește / Foto: Azurita

Ingredientele dintr-un pateu se pregătesc rapid în tigaie, fiind apoi amestecate pentru a se crea un preparat cu textură mătăsoasă.

Metoda de preparare a unei terine diferă, aceasta fiind făcută în baie de apă. Rezultatul este un preparat aromat, care e servit în vasul propriu sau e tăiat felii pentru a fi asortat la salate, murături și pâine. Terina poate fi suficient de substanțială pentru a fi considerată un fel de mâncare în sine.

Cele mai populare ingrediente dintr-o terină

terina carne
Foto: Luis Henrique Mendes

De departe, cele mai frecvente ingrediente utilizate la prepararea unei terine sunt carnea de porc și de vânat. Carnea de vită nu merge la fel de bine, fiind prea densă. Nici puiul nu e bun, deoarece pentru a avea impactul scontat ar trebui asezonat prea mult.

Se mai pot folosi bucăți fragede de păsări de vânat, căprioară, mistreț, iepure, acestea având gusturi distincte și fiind gătite rapid, aromele puternice urmând a nu se diminua pe măsura preparării, ci, dimpotrivă. Aceste cărnuri se potrivesc foarte bine cu condimente ca ienupărul, nucșoara, cuișoarele sau cu brandy-uri și vinuri de Porto.

Adițional cărnurilor principale se uitilizează și carne de porc tocată, carne de cârnați sau un amestec de porc și vițel, care aduce terinei un plus de umiditate.

Se adaugă și firimituri proaspete de pâine, pentru a absorbi grăsimea provenită din diversele tipuri de carne. Un ou se folosește pentru a închega amestecul și pentru ca terina să nu se sfărâmițeze după ce e gata.

Terina poate fi și din pește sau fructe de mare, chiar și din legume, dar, din nou, acestea trebuie să aibă gusturi diferite, prin urmare e nevoie de alegerea judicioasă a ingredientelor, pentru ca rezultatul final să nu fie plictisitor. Pentru terinele vegetale, punerea legumelor pe gratar înainte de a fi folosite în preparat, e o modalitate bună pentru a adăuga arome puternice și textură.

Cum se servește terina

terina cu paine
Foto: Zoryanchik

Sunt două moduri de bază în care se poate servi terina. Cel mai des, aceasta se taie în felii groase, deîndată ce se răcește complet. Feliile de terină se pot pune alături de castraveți cornișon sau alte tipuri de castraveți murați, pâine de casă și unt. Uneori, însă, terina e servită, la cină, în vasul în care a fost făcută, împrună cu un cuțit cu care mesenii își taie felii pe care și le pun pe pâine. Oricum ar fi, dacă terina e bine făcută, vei auzi deseori „mai vreau”.

Citește și: Totul despre coriandru. Lucruri interesante despre planta ierboasă considerată și condiment

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

TukTuk.ro