coriandru
Foto: Yana Gayvoronskaya
Ponturi Spicy

Totul despre coriandru. Lucruri interesante despre planta ierboasă considerată și condiment

Atunci când e considerat condiment, coriandrul, cu aroma lui florală și citrică, își găsește locul în multe preparate asiatice, indiene, latino sau chiar din gastronomia europeană. Dacă frunzele plantei de coriandru, cunoscute și drept patrunjelul chinezesc, se încadrează la categoria plante ierboase, semințele rotunde sunt utilizate drept condiment. Iar acest condiment se întâlnește în special în amestecul indian denumit garam masala, folosit în preparate delicioase. Să vedem mai multe lucruri interesante despre coriandru.

Ce este coriandrul

coriandru
Foto: kitzcorner

Coriandrul este, așadar, un condiment produs din semințele rotunde și maronii ale plantei de coriandru (Coriandrum sativum), membră a familiei în care vedeta principală este pătrunjelul. Cuvântul coriandru definește, practic, întreaga plantă: frunzele, tulpina, semințele.

Dar, când aduc vorba despre coriandru, majoritatea oamenilor se referă la condimentul produs din semințele plantei. Frunzele acesteia sunt numite cilantro, termen care provine din denumirea spaniolă pentru coriandru. Sau, pătrunjelul chinezesc. Rădăcinile de coriandru apar și ele în bucătărie, ca adaos picant în curry-urile thailandeze. Coriandrul crește peste tot pe glob, fiind o plantă foarte răspândită.

Originile coriandrului

Se cunosc puține lucruri despre originile plantei de coriandru. În general, se consideră că e o plantă nativă din zona mediteraneeană și din regiunile Europei de sud-vest. Experții spun că ea se utilizează încă de acum peste 7000 de ani, iar referințe despre coriandru se găsesc în scrierile sanscrite, dar și în semințele care se puneau în mormintele egiptene.

Coriandrul e menționat chiar și în Vechiul Testament, când mana trimisă de evrei deasupra Egiptului e descrisă ca fiind asemănătoare cu semințele de coriandru. Coriandrul a fost una dintre primele plante cultivate de colonialiștii din America în Massachussets, în vreme ce francezii din secolul 17 foloseau coriandru distilat pentru a produce un tip de lichior. Astăzi, coriandrul se cultivă în multe țări din regiunile tropicale și subtropicale, fiind folosit în preparate din întreaga lume.

CITEȘTE ȘI
Cum se servește coniacul

Ce gust are coriandrul

coriandru
Foto: Yana Gayvoronskaya

Semințele de coriandru au o aromă plăcută, de lămâie, combinată cu una florală. Aroma seamănă foarte tare cu cea a chimionului, cele două condimente regăsindu-se des împreună în diverse rețete. Frunzele plantei și semințele ei au gusturi total diferite și nu se pot înlocui unele pe celelalte. Cilantro proaspăt are un gust picant, înțepător, multora părându-li-se că are o încărcătură de… săpun.

Cum să gătești cu coriandru

chicken biryani
Chicken biryani, rețetă indiană cu coriandru / Foto: Luanamarina

Semințele întregi se folosesc uneori la murături sau saramuri. De regulă, semințele de coriandru se prăjesc și se macină înainte de utilizare, altfel ele vor avea o textură destul de tare pentru a fi mestecate. Coriandrul măcinat e folosit pe post de condiment în preparate precum curry sau în cele la cuptor. Pentru a avea coriandru măcinat, prăjește-l uscat într-o tigaie sau în cuptor, la temperaturi joase, apoi râșnește-l.

Iar când ai rețele cu coriandru, citește-le cu atenție. Dacă ți se indică să adaugi un mănunchi de coriandru sau să toci coriandrul, scoțând semințele, atunci e clar că se referă la frunzele proaspete de coriandru.

Coriandrul măcinat se pune în supe, tocane, preparate vegetariene și cu carne. Este parte integrantă a amestecurilor de condimente din India, Orientul Mijlociu și Africa.

Cu ce poți înlocui coriandrul?

Dacă nu ai la dispoziție coriandru, acesta se poate înlocui cu cantități similare de chimen, chimion, fenicul sau o combinație din toate trei. Când trebuie să convertești măsurile, înlocuiește fiecare linguriță de boabe de coriandru cu ¾ de lingurință de coriandru măcinat.

De unde cumperi coriandru

Găsești coriandru boabe și pudră/măcinat în orice supermarket. Dacă nu folosești foarte des, e bine să cumperi semințe, să le prăjești și să le macini atunci când urmează să utilizezi  coriandru într-o rețetă. Boabele măcinate își pierd rapid calitățile. Dacă le cumperi vărsate, asigură-te că au fost spălate în prealabil. După spălare, ele sunt lăsate la uscat la soare sau în cuptor, la foc mic.

CITEȘTE ȘI
Cum să faci picioare de crab

Când cumperi frunze de coriandru, verifică-le să aibă o culoare verde deschis, fără pete galbene și fără semne de ofilire.

Cei care au grădini iau în considerare să planteze coriandru. O plantă anuală, care se bucură de sol argilos și de mult soare și care trebuie plantată în aceeași perioadă cu pătrunjelul. La maturitate vei recolta atât semințele cât și frunzele.

Cum depozitezi coriandrul

coriandru pudra
Foto: DipakShelare

Boabele de coriandru și coriandrul măcinat se păstrează în recipiente bine închise, departe de lumină și căldură.

Frunzele de coriandru nu rămân proaspete mult timp și trebuie păstrate în frigider. O metodă este să le pui într-o punguță de plastic sigilată, pe care s-o ții în compartimentul de legume. Poți să și congelezi coriandrul.

Beneficiile pentru sănătate ale coriandrului

Coriandrul e utilizat în medicina tradițională în tot felul de leacuri pentru stomac. Uneori se pune în ceaiuri care se beau pentru rezolvarea problemelor legate de constipație. S-au făcut și se fac unele studii pentru a se vedea dacă are efect în privința diabetului. Frunzele de coriandru conțin fibre și fitonutrienți, în vreme ce semințele au mici cantități de calciu, potasiu, magneziu și fosfor.

De asemenea, coriandrul e bogat în vitaminele A, C și K și este antioxidant, fiind important pentru sănătatea ochilor, dinților și pielii, pentru buna reproducere a celulelor și pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Citește și: Condimentele – ghid de utilizare

Tags

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com