Drinks

10 băuturi din întreaga lume pe care merită să le încerci

E ușor să descoperi un vin nou, ba chiar și o bere artizanală, făcută în ”tiraj” mic, de către cine știe ce călugări. Însă când vine vorba de spirtoase sau lichioruri, lucrurile stau un pic diferit, deoarece… nu prea știm la ce să ne așteptăm. În special dacă e vorba de băuturi tradiționale sau locale. Hai să facem un tur printre 10 băuturi de acest gen din întreaga lume. Probabil că pe unele dintre ele le-ai testat, poate unele chiar au devenit băuturile tale preferate dar cu siguranță că altele așteaptă să fie descoperite. Noi îți dezvăluim pe scurt despre ce e vorba, în caz că dai peste ele. Pe majoritatea le găsești și în supermarketurile sau în magazinele de băuturi din România.

Disaronno

Disaronno

Lichior italian similar cu amaretto. Făcut din sâmburi de caisă, zahăr ars, 17 ierburi și condimente și alcool.

Procentaj alcool: 28%

Cum se consumă cel mai bine: cu gheață, ca shot sau în cocktailuri.

Conform legendei, în anul 1525, o femeie care poza unui pictor pe post de Madonna i-a mulțumit acestuia pentru că a ales-o drept model, oferindu-i o delicioasă băutură făcută în casă, cunoscută azi ca Disaronno.

Chartreuse

Chartreuse

Băutură despre care se spune că este elixirul vieții îndelungate. A fost descoperită și produsă de călugării de la mânăstirea Grande Chartreuse, în anul 1605. Doar doi călugări din toată lumea, încă în viață, cunosc rețeta acestei băuturi.

Procentaj alcool: 55%

Făcută din vin și 130 de ierburi, plante, flori și alte ingrediente secrete.

Cum se consumă cel mai bine: rece sau cu gheață.

Umeshu

Umeshu

Lichior tradițional japonez dulce-acrișor. La bază e făcut din fructe necoapte de ume (un fel de prune japoneze), îmbibate în alcool. Conține sake sau shochu sau awamori sau brandy sau lichior alb.

Procentaj alcool: 10-15%

Cum se consumă cel mai bine: cu gheață.

Mirto

mirto

Lichior tradițional din Sardinia, făcut din flori de mirt. Există două tipuri de mirto: roșu (făcut cu fructe de pădure) și alb (făcut din frunze). Cum se prepară: fructele de pădure coapte se îmbibă în alcool iar după 40 de zile sucul este scurs și se îndulcește cu miere sau cu zahăr.

Procentaj alcool: 30%

Cum se consumă cel mai bine: ca digestiv, după prânz sau cină sau după un espresso, servit rece, într-un pahar de shot.

Vinjak

Vinjak

Brandy de culoare închisă, produs în Serbia. precum coniacul franțuzesc, sticlele de vinjak conțin pe etichetă inscripția care arată vechimea licorii: VS – very special, VSOP – very special old pale, XO – extra old. Se distilează vinul, apoi se maturează în butoaie de stejar.

Procentaj alcool: 40%

Cum se consumă cel mai bine: ca aperitiv sau digestiv, la temperatura camerei.

Amarula

amarula

Lichior făcut din fructul african marula, întâlnit în special în Africa de Sud, Sudan sau Madagascar. Simbolul acestei băuturi este elefantul, deoarece marula este fructul său preferat. Prepararea include fermentarea fructelor, dubla distilare și lăsarea la maturat vreme de doi ani în butoaie de stejar.

Procentaj alcool: 17%

Cum se consumă cel mai bine: cu gheață sau în cocktail.

Metaxa

metaxa

Coniac grecesc preparat din struguri. Există șase tipuri de Metaxa, fiecare fiind marcat cu un număr de stele, care reprezintă anii de maturare. Ca informație amuzantă, Metaxa a fost prima băutură alcoolică ce s-a consumat în spațiu. Metaxa este un amestec de vin alb și arome precum petale de trandafir și miere, urmat de maturarea în butoaie de stejar pentru un minim de trei ani.

Procentaj alcool: 38-40%, în funcție de anii de maturare.

Cum se consumă cel mai bine: ca shot sau în cocktailuri.

Barenjager

Lichior dulce german, având ca bază vodca, făcut din miere. În traducere, barenjager înseamnă ”vânător de urși”. Sticla acestei băuturi aduce cu un fagure de miere iar emblema e reprezentată de un vânător și un urs prins în capcană. Barenjager se comercializează în patru variante, cu patru arome diferite: miere, miere și bourbon, miere și ceai, miere și pere.

Procentaj alcool: 35%

Cum se consumă cel mai bine: cu gheață, ca shot sau în cocktailuri, turnată în ceai sau pe înghețata de vanilie.

Suze

suze

Cel mai popular aperitiv din Franța, băutură condimentată și cu aromă de fructe. Celebrul pictor Pablo Picasso a imortalizat această băutură în tabloul ”Pahar și sticlă de suze”. Rădăcinile de gențiană se macerează și apoi se distilează împreună cu extracte de plante aromatice.

Procentaj alcool: 15%

Cum se consumă cel mai bine: ca aperitiv sau în cocktailuri.

Black Seal – Gosling’s Rum

gosling

Rom produs în Bermuda, cu trei tipuri de arome: vanilie, caramel și butterscotch. Cea mai bună variantă este să amesteci romul cu bere de ghimbir, pentru a obține băutura națională a Bermudei: dark’n stormy.

Procentaj alcool: 40%, 70% sau 75%.

Cum se consumă cel mai bine: ca atare, cu gheață sau în cocktail.

 

 

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro