durian
Foto: Canva Photos
Food stories Health

Cum să mănânci durian. Lucruri interesante despre „regele fructelor”

Seamănă cu un arici. Dar e un fruct tropical unic, pe care-l găsim în țările asiatice: durian. A fost numit „regele fructelor”, din cauza mărimii enorme, a greutății și a volumului consistent de pulpă pe care-l conține. Durianul e ca ciorba de burtă: ori te îndrăgostești de el, ori îl urăști pe veci. Pentru că, acest fruct dulceag, foarte puțin suculent, are o „mică” problemă: miroase atât de urât încât în unele hoteluri, spitaluri sau gări din Asia e interzis să intri cu el, pentru a nu periclita simțurile olfactive ale celorlalți. Durianul poate fi mâncat (dacă reușești!) proaspăt sau în diverse tipuri de desert. Să aflăm mai multe despre durian și să vedem cum să mănânci durian… atunci când dai de el. Pentru că în România nu prea l-am văzut.

Cum se taie durianul

Thailanda e cel mai mare exportator de durian, iar fructul se poate găsi în orice piață sau magazin din Asia, putând fi ușor recunoscut datorită aspectului de bombiță verde-gălbuie cu „țepi”. Dacă vezi un fruct care a căpătat porțiuni de culoare albă printre spini, acesta e un semn că durianul respectiv este prea copt. Durianul se poate congela și, adesea, e exportat și vândut în această formă. După ce cumperi un durian îl poți păstra în frigider până când te hotărăști să-l tai și să-l mănânci.

durian taiat
Foto: kckate16

Pentru a tăia fructul, așează-l cu tija pe o suprafață plană. Folosește un cuțit mare și cu lama bine ascuțită, fă o tăietura prin coaja groasă din partea superioară, de circa 10-15 cm și, pe măsură ce tai, trage coaja cu cealaltă mână.

Lasă apoi cuțitul deoparte și folosește-ți mâinile pentru a continua operațiunea de deschidere a durianului. Coaja se va desprinde acum cu ușurință – ai doar grijă să nu te rănești cu țepii. Când ai cele două jumătăți, așează-le pe masă și pregătește-te pentru operațiunea de scoatere a fructului.

Cu o lingură mare (sau chiar cu mâinile) extrage „săculeții” din durian, pulpa acestuia, și așează-i pe o farfurie. Înainte de a mânca sau de a-l servi, e bine să-i scoți sâmburii. În unele țări din Asia de Sud-Est, acești sâmburi sunt fierți sau prăjiți și apoi consumați.

Folosește apoi cuțitul pentru a tăia jumătățile pe partea interioară a durianului, pentru a descoperi și celelalte „secțiuni” ale fructului, de unde să scoți pulpa prin aceeași metodă – cu o lingură sau cu degetele.

durian felii
Foto: yanukit

După ce tai durianul e cam ca și cum ai fi tăiat zece căpățâni de usturoi: mâinile îți vor mirosi pe parcursul întregii zile. Există un pont pentru a diminua acest neplăcut efect: spală inițial durianul, după ce îl tai pe jumătate, cu un pic de apă fierbinte, atât la exterior cât și la interior și colectează „leșia” formată, care, dacă e combinată apoi cu săpun, te va scăpa de mirosul neplăcut de pe mâini. Dacă nu, recomandarea simplă este să folosești de la bun început mânuși de unică folosință.

Cum să mănânci durian

Durianul e un fruct tropical din Asia de Sud-Est (nu crește decât la tropice, nicăieri unde temperaturile scad sub 22 de grade), deci nu e de mirare că există o sumedenie de rețete asiatice care-l înglobează. De pildă, în Laos se face sticky rice (orez lipicios) cu durian – un desert delicios care se servește cu lapte de cocos și care e similar cu celebrul mango sticky rice thailandez. O altă variantă populară de desert, des întâlnită în țările asiatice, este înghețata din durian. Alte preparate ce pot include durianul sunt ice kacang, dodol, lempuk, cendol, mooncakes, milkshake-urile și cappuccino, bomboanele ș.a.m.d.

deserturi durian cum să mănânci durian
Deserturi cu durian: înghețată, durian sticky rice și cendol / Foto: Canva Photos

Principalul lucru în privința durianului este să treci peste mirosul imposibil și să reușești să găsești o cale prin care să-ți placă gustul greu de descris în cuvinte. Cel mai bun lucru care se poate spune despre durian este că e un fruct foarte sănătos, cu o mare concentrație de vitamine și minerale. Este un fruct unic, care conține un complex de vitamine B, fiind perfect în special pentru vegetarieni și vegani. Durianul e bogat în fibre, în vitamina C, potasiu, cupru și magneziu.

100 de oameni gustă pentru prima oară din durian. Care sunt reacțiile lor:

Lucruri interesante despre durian

Dacă privim în trecut, cu mai mult de un secol în urmă, vom constata că durianul era prezent în alimentația asiaticilor, care știau să-i aprecieze proprietățile, în egală măsură în care o fac și în vremurile noastre, în ciuda mirosului său dezgustător.

1 Durianul are o coajă groasă, de culoare verde sau verde-gălbuie, care aduce la prima vedere cu un arici. În contrast cu exteriorul neprietenos, fructul are o pulpă galbenă, luminoasă, care te invită s-o consumi.

2 Deși din punct de vedere vizual ți-ai dori instant să guști o bucățică de durian, în momentul în care l-ai tăiat, mirosul te va face să… plângi. Pentru că durianul are un miros insuportabil, comparabil cu… greu de spus cu ce – de la un coș de gunoi la o pereche de șosete nespălate, cu care s-a jucat fotbal o săptămână. Sau cu ceva mai rău.

3 Durianul e originar din Brunei, Indonezia și Malaezia (deși, precum spuneam mai sus, Thailanda e cel mai mare exportator din lume). Unii consideră că o altă țară de origine este Filipine, dar există dubii în acest sens.

durian flori
Foto: tofumax

4 Dincolo de faptul că durianul conține o mulțime de vitamine, fructul e cunoscut pentru capacitatea lui de a reface nivelul de energie. Fiind foarte bogat și în carbohidrați, doar 100 grame de durian e în stare să ofere 21% din necesarul zilnic de carbohidrați.

5 Cei care au probleme în dormitor pot consuma cu încredere durian, una dintre proprietățile lui fiind aceea că îmbunătățește libidoul. Studii recente au demonstrat că durianul are capacitatea de a spori mobilitatea spermei și de a reduce infertilitatea, atât la bărbați cât și la femei.

6 Durianul e și o sursă excelentă de acid folic, necesar pentru înmulțirea celulelor roșii din sânge. Laolaltă cu nivelul ridicat de fier și cupru, durianul ajută persoanele anemice să-și recapete vitalitatea.

7 Dacă reușesc să treacă peste miros, diabeticii se pot bucura și ei de calitățile durianului, fiindcă nivelul ridicat de magneziu ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

8 Se știe că durianul e capabil să te scape de insomnii. Și asta deoarece este bogat și în triptofan, unul dintre cei opt aminoacizi esențiali, care ajunge la creier și se transformă în serotonină, hormonul fericirii și relaxării. Serotonina curge apoi prin sânge, alături de melatonină, producând un efect de oboseală care te adoarme rapid.

9 Primul european care a făcut o referire la durian este Niccolò Da Conti, explorator și comerciant italian, care a călătorit în Asia de Sud-Est în secolul 15 și care a scris apoi despre acest fruct urât mirositor în însemnările lui ulterioare.

10 Numele „durian” e derivat din limba malay, fiind o combinație între cuvântul duri (care înseamnă ghimpe, cu referire la țepii exteriori ai fructului) și sufixul an.

copac durian
Copacul de durian / Foto: nixxphotography

11 Copacii de durian sunt mari, pot crește până la 25-50 m înălțime, în funcție de specie. Frunzele sunt în permanență verzi, eliptice, de circa 10-18 cm lungime. Florile apar în grupuri, direct de pe tulpina copacului. Copacii de durian înfloresc (și fac fructe) o dată sau de două ori pe an, perioadele variind, în funcție de specii și de locație.

12 Durianul nu e recoltat în modul tradițional. Când fructele se coc, acestea cad automat din copac, după care sunt colectate și vândute în piețe. Având în vedere mărimea considerabilă a durianului, a trece pe sub un copac când fructele sunt coapte implică un factor de risc major, deoarece țepii lui, în contact cu scalpul, sunt foarte periculoși. Pentru a preveni acest tip de accident, se montează plase întinse sub copaci, fructele urmând să cadă pe acestea și nu în capul eventualilor culegători.

Citește și: Cum să faci sushi de fructe

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro