Chef Florin Ivan
Chefi

Portret de chef: Florin Ivan

Chef Florin Ivan conduce cu iscusință singura bucătărie de cherhana din București, restaurantul Ancora, unde lucrează de trei ani, după ce înainte a bătut Europa și restaurantele bătrânului continent.

ivan1Dragostea pentru mâncare a început de foarte mic, atunci când alții de vârsta lui nu știau decât să facă mofturi la mâncare. Însă Florin pe la 8-9 ani inventa tot felul de mâncăruri. A încercat să pună cartofi în omletă, a gătit un borș în care a pus prea mulți tăieței și tot așa, iar experimentele ratate ajungeau hrană pentru cățelul familiei. Dar, uneori, nici chiar el nu le putea mânca! Însă experimentele lui nu erau numai rateuri, a învățat mult din ele și, în adolescență, când a ajuns ajutor într-o bucătărie profesională, a putut să avanseze repede în ierarhie.

„La 20 de ani am intrat în bucătăria unui restaurant. Era unul italienesc, se numea Corso. Era situat în primul mall din Capitală și îmi amintesc că era coadă la intrarea în restaurant. Am muncit foarte mult, credeam că așa e peste tot în bucătărie. Afluxul de clienți m-a făcut să învăț foarte repede, din mers. Apoi m-am dus la un restaurant mediteranean, Sangria, cu specific spaniol. După ceva timp acolo m-am gândit să mă apuc de treabă serios și am preluat o locație, eram bucătar șef, mi-am făcut echipa, am experimentat, am crescut frumos. Apoi, la 26 de ani am plecat în Marea Britanie. Debutul meu în Regat a fost unul foarte frumos. M-am angajat într-un restaurant situat într-un hotel-castel din Țara Galilor. După o perioadă în care m-am acomodat repede și am ajuns pe o poziție superioară în bucătărie, m-am mutat în Scoția. A urmat apoi o experiență în Birmingham. Nu am ratat nici ocazia de a descoperi secretele culinare ale bucătăriei din Italia și Franța. Mi-am dorit foarte mult să capăt experiență. Și apoi m-am întors în țară, unde am preluat câteva locații în încercarea de a le face să meargă. La Ancora am venit acum 3 ani. Nu exista încă bucătăria, nu existau utilajele. Am crescut împreună, frumos, și am ajuns un restaurant de top în București.”

Chef Florin Ivan
Chef Florin Ivan

După atâtea experiențe, chef Florin zice că a ajuns la nivelul la care își poate crea propriul stil în bucătărie, dar că cel mai mult este atras de gastronomia mediteraneeană. De bucătăria asiatică nu este foarte apropiat, dar sunt câteva preparate pe care știe să le facă, totuși. În general îi plac preparatele ușoare, nu din punct de vedere al tehnicii de lucru, ci al rezultatului. La fel este și ceea ce mănâncă. „Nu îmi plac mâncărurile foarte calorice, gătite cu multă grăsime. Adică grele.” Așadar, nici mâncarea lui de suflet nu este ceva scăldat în grăsimi, ci un pește de apă sărată, gătit corect, stropit cu lămâie și completat de o salată verde. Pentru familie gătește la fel. Chiar dacă fiul său, de câte ori îl prinde în bucătăria de acasă, îi cere cartofi prăjiți și pizza. Peste cartofi sare de fiecare dată, dar are noroc că și celui mic îi place peștele, așa că acesta nu lipsește din dieta familiei lui chef Ivan. La restaurant, lucrurile stau un pic diferit și asta pentru că săptămânal au preparate noi sau reinterpretate, pe care le introduc în meniu și la care lucrează întreaga echipă. Și tot acolo, chef Florin susține că vrea să își mențină cât mai mult calmul. După ce odată, când s-a enervat, s-a ars rău la o mână, a decis că nu este locul în care să vii cu nervi, așa că a adoptat politica stării de bine și a calmului.

ivan3

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro