Chefi

Portret de chef: Istvan Deak

Istvan Deak

Istvan Deak, maestrul bucătar din spatele meniurilor de la restaurantele Stadio și Social 1, și-a croit drumul în bucătărie pe ritmul muzicii, lăsând studiile făcute la Conservatorul din Cluj pentru ritmurile vibrante ale cuțitului pe tocător și aburului ce șuieră din oale.

S-a născut într-un sat de lângă Brașov și, odată ce a ajuns la facultate în Cluj și a început să mănânce de la supermarket, a constatat că mâncarea nu mai avea același gust ca acasă. Așa că a început să își asalteze mama cu telefoane pentru a afla cum să gătească diferitele mâncăruri cu care era obișnuit. Și în scurt timp, a devenit o mică vedetă printre colegii care își petreceau jumătate din serile săptămânii la cinele pregătite de el. Când s-a lăsat de muzică pentru bucătărie, nimeni nu era convins că e cea mai bună decizie, dar Istvan a știut că va evolua repede și, în mai puțin de doi ani, a ajuns la unul din cele mai bune restaurante din Cluj. Asta deși a fost un autodidact și prima oară când a intrat într-o bucătărie profesionistă și-a dat seama că e total diferită de cea de acasă. Astfel, s-a pus pe studiat preparatele clasice ale bucătăriei internaționale și a repetat fiecare rețetă până a ajuns să îi iasă perfect.

Preferința lui pentru gusturile copilăriei îl determină acum să găsească soluții de reinterpretare a preparatelor tradiționale într-o manieră modernă și cu tehnicile pe care le-a învățat. Deși spune că este foarte important să cunoști toate regulile, el nu prea ține cont de ele. „Există multe teorii. Cum că ar trebui să pui chestii impare, trei culori sau o culoare cu mai multe nuanțe, dar eu nu urmez aceste principii. Să spunem că încerc să gătesc în prezent. Adică am niște ingrediente și atunci încerc să mă gândesc la ceva. Nu mă gândesc dinainte. În funcție de ce stare îmi dau ingredientele, mă simt inspirat și pentru rețetă. După ce e gata preparatul, compun și platingul. Pe loc. Fără să mă gândesc prea mult, fără să fac un desen înainte.

Un pas important în cariera lui chef Deak a fost atunci când a decis ca timp de 6 luni să adopte un regim de viață vegan, astfel încât să poată înțelege mai bine clientela de acest fel care, spune el, este din ce în ce mai numeroasă. Astfel, timp de jumătate de an a trăit fără carne, lactate, zahăr, făină albă, ulei rafinat sau mâncare cumpărată de la hypermarket. Totul era achiziționat de la sursă. Dar era nevoit să mănânce doar acasă pentru că nu prea găsea în oraș mâncare corectă, dar și gustoasă. Și tot ce a învățat în această perioadă de timp, a continuat să aplice și când a revenit la regimul alimentar obișnuit.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro