Chefi

Portret de chef: Marco Magri

Instalat de jumătate de an în funcția de executive chef al restaurantului Roberto’s din cadrul Athénée Palace Hilton, chef Marco Magri este un italian simpatic, vorbăreț, cu descendență română (chiar vorbește limba), cu experiență acumulată în Europa și Japonia, dar și pe vase de croazieră.

Fascinat încă de mic de bucătărie, probabil și datorită bunicii paterne, care avea o mică trattoria în Ferrara, localitate din nordul Italiei, la 15 ani a intrat ca  chef commis la legume în bucătăria restaurantului  Il Pelicano Porto Ercole din Toscana. După ce și-a făcut ucenicia, a început o lungă călătorie în bucătării din Spania, Portugalia, Franță și Japonia. „La început au fost diverse hoteluri mici, restaurante a la carte și vase de croazieră unde mi-am format tehnica, am învățat ce înseamnă bucătăria adevarată, cu echipamente și echipă mare. Ulterior am avut prilejul să încep să lucrez cu bucătari mari, precum Chef Luca Pozzi, tot pe vase de croazieră și în restaurante unde am deprins și alte bucătării, cum ar fi bucătăria Teppayaky. Am condus bucătăriile unor restaurante ca Ran – restaurant japonez în Milano, Cafè Atlantique, tot în Milano, am intrat pe zona de banqueting și catering pe când lucram la Convivium Banqueting și apoi în restaurante de hotel, cele mai recente fiind Ramada Plaza Milano și apoi Athénée Palace Hilton.”

După ce a lucrat cu atât de mulți chefi și bucătari, chef Magri spune că îl admiră pe „Chef Aimo Moroni, de la restaurantul Il Luogo di Aimo e Nadia. El m-a învățat foarte multe, am avut ocazia să lucrez cu el când aveam 16 ani, iar cea mai recentă colaborare am avut-o în 2008, la organizarea unor evenimente.”

Deși are o experiență bogată în diverse bucătării, chef Magri nu este un gurmand. Dar este un curios. Preferă alimentele simple, dar încearcă mereu lucruri noi. Și, spre deosebire de restul italienilor, Marco consumă mult mai mult orez decât paste. Însă ceea ce-l reconfortează la maxim este Emmental-ul cu water cracker și Nutella noaptea, foarte târziu.

Când gătește pentru familie, cumpărăturile și le face din Piața Obor, pentru ingrediente proaspete, fructe și legume. Iar în Dragonul Roșu, la supermarketul asiatic, merge pentru kilogramele de orez jasmin pe care le consumă lunar.

„Nu există un loc sau un moment anume când experimentez și atât. Bucătăria este un lucru care se desfășoară continuu, nu se oprește niciodată. Apar amintiri, experiențe trăite, simțite, gustate, văzute. Când trebuie să fac un meniu, o rețetă nouă, totul vine natural. Dacă nu-mi place, îi dau un alt aspect, altă măsură – îi schimb starea – mai lichid, mai uleios. E un joc cu ingrediente, nu este un drum prestabilit. Sunt zile când sunt mai predispus să încerc noi feluri de mâncare, să experimentez, iar altele nu.” – chef Marco Magri

 

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro