cof
Chefi

Portret de chef: Marian Lică. De la geografie în bucătărie

După un timp petrecut în spatele catedrei, ca profesor de geografie, Marian Lică și-a urmat fratele pe vasele de croazieră, unde s-a specializat ca chef bucătar, iar apoi a revenit în România pentru a conduce echipa irish pub-urilor St. Patrick și Kilkenny din Centrul Vechi al Bucureștiului.

La 27 de ani s-a înscris la o școală de bucătari și imediat după terminarea ei a obținut primul contract pe vas, ca ajutor de bucătar. De la următorul contract a tot promovat, iar la cel de-al patrulea contract a fost selectat să facă parte din echipa ce inaugura un nou vapor. În total, chef Lică a petrecut 10 contracte pe mare și a călătorit cam în toată lumea, mai puțin în China și Australia. Întors în țară, a preluat restaurantul companiei Porsche, unde luau masa zilnic sute de angajați. De 5 ani este executive chef al echipei St. Patrick Irish Pub și Kilkenny.

Pe vas a învățat să gătească o plajă largă de preparate, dar se laudă că cel mai bine îi ies bucătăriile irlandeză, românească și franțuzească, dar nici cu cea italiană sau mexicană nu se încurcă. Știe un pic și dun bucătăria asiatică, însă la cea japoneză nu se pricepe deloc.

„Nu sunt mofturos la mâncare. Mănânc ce prepar. Acasă nu prea gătesc. Mai fac supe. Și, rar, le mai gătesc prietenilor când se roagă de mine să le fac ceva deosebit. Iar atunci prefer peștele. Când ies în oraș tot o terasă sau un pub aleg, nu merg la restaurante luxoase.” Chiar și așa, uneori tot mai trece pe la câte un restaurant elegant, pentru a vedea ce se mai poartă, pentru a trage cu ochiul și a se inspira. Dar niciodată nu comentează dacă mâncarea este bună sau nu. Apoi, ideile care îi vin, le încearcă acasă, însă le pune în practică temeinic în bucătăria restaurantului.

„Când eram mic, mama îmi făcea turtă unsă sau împăturată, făcută din aluat de pâine și grăsime de porc, cu zahăr”, își amintește cu pofta chef Marian despre mâncărurile copilăriei. Poate că tot amintirea copilăriei l-a determinat să își construiască o adevărată fermă lângă București, care reprezintă sursa lui principală de hrană pentru acasă. Legumele, fructele și carnea și le ia în cea mai mare măsură de aici.

Dorința de a pleca pe vas i-a insuflat-o fratele său, care pornise în cucerirea mărilor înaintea sa și care, întors în România, a devenit executive chef-ul hotelului JW Marriott din București. Chef Nicolae Lică este și chef-ul preferat al lui Marian, sursa lui permanentă de inspirație.

Despre începuturile carierei, bucătarul chef al irish pub-ului St. Patrick își amintește cu plăcere și amuzament pentru că au existat și întâmplări haioase: „La început nu știam ce este salamandra (un grill foarte puternic, utilizat în bucătăriile profesionale, n.r.) și oamenii din bucătărie îmi spuneau să dau supa de ceapă la salamandră și eu căutam șopârla prin bucătărie”.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro