Chef Nicolae Lica
Chefi

Portret de chef: Nicolae Lică

Cu patru restaurante în subordine, plus întreaga divizie de evenimente și catering, Nicolae Lică este executive chef-ul hotelului JW Marriott din București și trainer în cadrul lanțului internațional.

După absolvirea liceului de specialitate din București, Nicu și-a început ascensiunea, având norocul de a lucra numai în bucătării de top din Capitală. Ucenicia și-a făcut-o în cadrul restaurantului Casa Doina, un reper important în serviciile culinare bucureștene de mai bine de 100 de ani, unde apoi a devenit și angajat. După un an petrecut acolo, a început un capitol important din cariera sa, făcând parte din echipa care a deschis hotelul Hilton în 1997, unde a rămas până în 2000. A încercat apoi marea cu degetul, cu un contract pe vas, dar nu s-a regăsit în această formă, așa că din 2001 s-a alăturat echipei din bucătăria hotelului JW Marriott, inițial pe poziția de sous chef, iar din 2008 a devenit executive chef.

Chef Nicolae Lică

Cu modestie, chef Lică spune că nu crede că acum se poate lăuda că știe bucătărie, pentru că este într-o permanentă căutare de a îmbunătăți serviciile și preparatele, dar crede că după ce a plecat de la Hilton avea deja experiența care îl putea consacra ca bucătar.

Odată cu intrarea în sistemul lanțului internațional, facilitățile de specializări i-au lărgit orizontul culinar. Astfel, a petrecut săptămâni întregi în hoteluri din întreaga lume, învățând de la alții și învățându-i la rândul său pe ceilalți. Hong Kong, Munchen, Azerbajan, unde a și deschis un restaurant, sunt doar câteva din stagiile prin care a trecut. Pe lângă acestea, lanțul creează trainiguri pentru diverse domenii ale bucătăriei, iar Nicu a ajuns unul dintre profesorii acestor workshopuri. Tot în bucătăria hotelului a avut ocazia să experimenteze tot ce îi trecea prin minte, să o doteze cu diverse ustensile care să îi permită o gamă cât mai variată de preparate, de la cele pentru bucătărie moleculară, la afumătoare și alte gadgeturi.

Îi place să gătească orice și să mănânce cât mai variat, dar metoda sa preferată de gătire este brezarea, o metodă de gătit la foc încet, care ajută la combinarea tuturor aromelor, dar apreciază și un pește făcut imediat la plită. Acasă gătește în funcție de sezon, iarna rulade și tocănițe, iar vara merge pe preparate light. Și de mâncat, vara preferă peștele și fripturile, iar iarna părțile secundare de carne pe care le folosește în diverse modalități. În rest, fiecare carne are momentul și preparatul ei, un ciolan de miel fiind printre plăcerile lui. La capitolul dulce, nu este un mare consumator, dar nu poate rezista preparatelor cu mango și fructul pasiunii pentru că îi plac gusturile puternice. De aceea se declară și fan al mâncărurilor thailandeze și orientale în general, care sunt extrem de aromate.

Pentru meniuri se inspiră din cărțile de bucate și se poate lăuda cu o bibliotecă de profil impresionantă. Dar uneori, când are timp, își mai aruncă un ochi și pe internet, mai ales atunci când este ceva care îi atrage atenția și imaginația începe să funcționeze. „Dar trebuie și să știi să citești o rețetă ca să îți dai seama dacă funcționează sau nu”, avertizează el.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro