ceramică
Chefi și Specialiști Specialiști

Victoria Cojocariu, ceramista care pune farfurii pe mesele restaurantelor

Pe Victoria Cojocariu „am cunoscut-o” prin intermediul obiectelor pe care le creează: farfurii pe care chefii din diverse restaurante își așază creațiile. Victoria este o artistă a cărei primă pasiune e pictura. A absolvit Universitatea de Arte Plastice și a făcut un masterat în pictură. A doua pasiune, descoperită târziu, sunt plantele și pământul. Odată ce s-a mutat la țară, a cultivat sute de soiuri de trandafiri, flori, arbuști, ierburi și arbori de tot felul. „Într-un fel, câțiva ani de zile am pictat cu plante și grădinăritul îmi aduce încă o mare satisfacție”, povestește ea. Apoi a descoperit ceramica. „Pentru mine, ceramica nu e doar o artă decorativă, ci sculptură funcțională, un mod de a aduce arta veritabilă în viața de zi cu zi.

Ce te-a determinat să te apuci de ceramică?

Am simțit o atracție foarte mare pentru obiectele ceramice acum câțiva ani și am început prin a le admira, în timpul liber, cel mai mult pe internet. Mi-a încolțit un gând și o dorința să încerc să fac și eu niște obiecte din ceramică și, țntr-un moment de cotitură, când am renunțat la activitatea în agricultură pe care am avut-o timp de 5 ani, mi-am cumpărat primul cuptor ceramic și am făcut primele obiecte. M-a prins atât de tare încât am transformat asta în activitatea mea principală până în prezent.

Crezi că farfuria pune în valoare mâncarea sau invers, mâncarea pune în valoare farfuria? 

Bineînțeles, cred ca ambele variante sunt valabile, dar cel mai des cred că farfuria pune mâncarea în valoare. O spun din experiența proprie pentru că de când am început să mănânc și să beau din obiectele făcute de mine, mi se pare mâncarea mai bună decât dacă aș servi-o pe o farfurie simplă. Cu toții cred că avem la un moment dat o farfurie preferată din care ne place să mâncăm, și mâncarea pare mai gustoasa când e servită în ea. La fel e valabil și cu cănile, și cu tacâmurile, sunt obiecte care adaugă valoare experienței.

Lucrezi ceramică personalizată pentru diverse restaurante. Care este procesul creativ? Vin chefii către tine cu propuneri, îți spun ce feluri vor să pună pe farfuriile respective sau tu gândești întreaga colecție și apoi ei se adaptează la ea?

Sunt mai multe variante. Exista chefi care știu clar ce își doresc și atunci încerc să fac o colecție cât mai apropiată de asta, dar în stilul meu, pornind de la propunerile lor. Și sunt chefi pentru care gândim împreuna o colecție, pornind de la propunerile mele. Întotdeauna este o muncă de echipă și încerc să vin în întâmpinarea clienților cu produse originale, făcute special pentru ei. Există și cazuri în care chefii aleg obiecte direct din stoc, pentru că le place ceva foarte mult, și pentru că vor să aibă diversitate, este interesant că de fiecare dată când mănânci undeva, să ți se servească mâncarea în altă farfurie. E un element de surpriză. 

Când creezi platouri pentru restaurante, urmărești trendurile internaționale în materie de veselă și plating?

Nu am urmărit niciodată trendurile acestea, probabil pentru că găsesc în ceramică o sursă infinită de posibilități originale. Și pentru că nu cred în trenduri, întotdeauna am admirat spontaneitatea și unicitatea. În schimb, pot să zic că mă inspir mereu din ce este frumos și mă atinge, dar nu sunt conștientă dacă asta face sau nu parte din vreun trend.

Care sunt direcțiile în ceea ce privește vesela?

Nu știu dacă pot răspunde, dar observ că în prezent oamenii se simt mai atrași de ceramica făcută manual, în care se vede și se simte procesul din spate și mâinile ceramistului, așa cum în altă perioadă erau fascinați de perfecțiunea obiectelor făcute în serie. Cu siguranță acesta e un trend, dar probabil că sunt și altele pe care nu le cunosc.

Către ce restaurante ai furnizat deja farfurii?

În București am peste 30 de colaborări cu restaurante și cafenele, și în țară am, dar mai puține. Printre cele mai recente sunt: Pasta del popolo, Beans &Dots, Kane, Sky bar Dorobanți, Sushi room, Yoshi și altele.

Pentru clientul privat care dorește să își ia un set de vase poți face modele personalizate sau trebuie să își aleagă din ceea ce ai creat deja?

Ambele variante sunt valabile.

Cum se întrețin vasele de ceramică? Se pot spăla la mașina de spălat vase, de exemplu? 

Da, se întrețin la fel ca farfuriile din magazin. Merg și la mașina de spălat vase fără probleme. Sigura condiție e să nu le scapi pe jos că se sparg, sau se ciobesc, altfel pot dura ani și ani.

Îți place să gătești? Ce gătești? Ai grijă la estetica farfuriei finale sau gătitul acasă este mai nepretențios?

Uneori. Gătesc, dar nu pot să zic că îmi place în mod deosebit. Am însă norocul să am un soț care e pasionat de gătit, e chiar bucătar și are grijă la estetica fiecăre farfurii atunci când mă servește.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro